Logo
Til DNT.no forside

Om ufrivillig frivillighet - Barnas Turlag

Publisert: 05. september 2023
Skrevet av: Kjersti Braathen
Artikkel

Meg: Hva tenker dere når jeg sier Barnas Turlag, unger?
3 barn (unisont): Hæ?
Meg: Hva tenker dere når jeg sier Turbo, da?
Mellomste: mm… en god kamerat!
Eldste: – som er god å klemme på!
Yngste: Hvorfor kan han ikke snakke?
Eldste: Turbo er litt skummel
Mellomste: Han er snill, for han gir så fine gaver!

Det er ikke alltid det vi tror vil sitte igjen som faktisk fester seg. For til tross for en relativt lang karriere i Barnas Turlag har våre tre barn ingen klar formening om hva Barnas Turlag er. Kanskje har formidlingen vært for dårlig, eller så er de som barn flest: De får med seg det som er viktigst for dem, akkurat her, akkurat nå. Og det er ikke nødvendigvis hvem som arrangerer turen, om de er med som med-turledere eller om de bare er «vanlige» deltakere.

For ungene våre er Turbo et av mange kosedyr, og med ujevne mellomrom en pakke i postkassa med premier for gjennomførte turer. Og selvfølgelig Kjempeturbo – den digre bamsen som havnet i corona-karantene hos oss i februar 2020, og som antakelig førstemann ut når kosedyr ikke lenger er toppen av lykke på barnerommet.

Ungene våre har vært med i Barnas Turlag helt fra de var små. Vi bodde lenge i Tromsø, og var aktive i Troms Turlag. Her var vi på trilleturer, pulkturer, bæreturer, og vi serverte fiskekaker på Kom-deg-ut-dagen i fjæra i Tromsø. Vi har arrangert krevende turer, lavterskelturer, og vi har vært med på store fellesarrangement. Da tredjemann meldte sin ankomst valgte vi å flytte nærmere familie i Trondheim. Her fant vi fort fram til Barnas Turlag Byåsen.

Vi foreldre har vært aktive i DNT lenge. Far til ungene var i fjellsportgruppa i Troms Turlag, og selv har jeg fartstid både som ansatt og frivillig i Trondhjems Turistforening, og som frivillig i Troms Turlag. Ungene har bare fulgt med på lasset. Da vi flyttet sørover til Trondheim var nettopp Barnas Turlag et naturlig miljø å ta kontakt med, da vi var i en fase der vi skulle danne et helt nytt nettverk

Her fant vi familier med barn på samme alder som var like interesserte i å være ute som oss. For selv om livsfasen var ny var interessene de samme. Så vi fortsatte det frivillige arbeidet her, og arrangerte turer i Trøndelag.

På disse turene dukket det opp deltakere som var svært erfarne, men også noen som ønsket å lære. Akkurat dette har vært et viktig element for oss; læring, -enten det har vært å lære bort eller å i lære selv. På skuddårsdagen i 2020 arrangerte vi skileik med overnatting på en ås i Bymarka. Hit kom blant andre en familie som aldri hadde ligget i telt om vinteren før. Med friskt mot stilte de, og var svært spente på hvordan natta skulle forløpe. Med egne barn i aktivitet i trygge omgivelser kunne vi stille med erfaring og hjelp.

Familien våknet morgenen etterpå – tilsynelatende uthvilte etter en god natts søvn. På samme tur var det med en familie som var eksperter i iglobygging. Det hadde vi aldri prøvd før, så vi fikk lære å bygge iglo, og tilbragte vår aller første natt i en. Dermed fikk vi både delt av vår erfaring og lært noe nytt på en og samme tur, i tillegg til å knytte nye vennskapsbånd. Dermed blir denne turen stående som et godt eksempel på hva Barnas Turlag har vært for oss, og hva det kan være for andre.

 

TILBUDET I BARNAS TURLAG

I Barnas Turlag finnes alt fra lavterskelturer til mer krevende turer. Aketur til Estenstadhytta, teltovernatting i Bymarka i februar, eller bæretur til toppen av Storheia – her burde alle finne noe de liker og behersker. Dersom en ikke finner en tur en liker er det fritt fram for å lage en selv. Sannsynligheten for at andre ønsker det samme er stor. Det brede tilbudet skyldes at det er familiene selv som lager aktiviteten, hvilket betyr at dette ikke er et fritidstilbud til ungene, men et fritidstilbud til hele familien.

Barnas Turlag er dessuten langt mer lokalt enn de ordinære turlagene. Her i Trøndelag finner du Barnas Turlag fra Meråker i øst til Fosen i vest, fra Røros og Oppdal i sør til Namsos i nord. Det gjør at det er lett å finne likesinnede i nærmiljøet, og en slipper lange transport-etapper med trøtte barn. Og som en av mange «bonuser» kan en oppdage nye turmuligheter rett utenfor stuedøra!

 

TURBOKLUBBER

I Bergensområdet ble det i 2016 startet opp Turbo-klubber for barn i alderen 4-12 år. Målet var å lære barn enkelt og naturvennlig friluftsliv ved å leke, utforske, og lære om naturen sammen, ute. For barn blir voksne, og dersom de har kjennskap til – og kunnskap om – naturen, er sjansen større for at de ønsker å ta vare på den. Til forskjell fra de ordinære Barnas Turlagene er dette et regelmessig tilbud, da aktivitets-hyppigheten ellers varierer i stor grad fra turlag til turlag. Foreløpig finnes Turbo-klubbene kun i Bergen, men hvem vet hva fremtiden vil bringe for oss her i Trøndelag?

 

ARRANGEMENT (OG TEKNOLOGI!)

Flere ganger i året arrangerer Barnas Turlag nasjonale aktivitetsdager, der målet er å få flest mulig mennesker ut av sofakroken. Kom-deg-ut-dagene i februar og september er enkelt for alle å delta på, mens #nattinaturen sommer, høst, vinter og vår, krever litt mer av deltakerne. Men med fellesskap og erfaringsutveksling blir en ute-overnatting i februar overkommelig, og det samme blir de to kilometerne inn til Rønningen. Dersom turen inn skulle bli for lang følger Turbo med i utviklingen, og har utviklet appen «KulTur» der hvert enkelt barn kan samle poeng for ulike sesongbaserte aktiviteter.

 

TRILLETURER

Som en undergruppe av Barnas Turlag, men likevel helt uavhengig, oppsto Trilleturene en gang på 2000-tallet.

Nybakte foreldre får i dag en barselgruppe på den lokale helsestasjonen. Eneste fellesnevner er at foreldrene har fått barn innenfor samme tidsrom. Som nybakt mamma med stor utferdstrang ble det for min del trangt å tilbringe mye tid innendørs. Med fartstida mi i turistforeningen var det helt naturlig å melde seg som trilletur-koordinator.

Denne jobben består i å bestemme turmål, publisere oppmøtested og -tid på Facebook, gjøre en risikovurdering, og å ta turen sammen med de som melder seg på eller møter opp. I denne undergruppa er det høyt gjennomtrekk av frivillige, av naturlige årsaker. Det er til enhver tid behov for nye koordinatorer som er villige til å bruke ca. en dag i måneden på å bestemme hvor turen går. Dermed er rekruttering viktig. Men blir en med på en tur i ny og ne er det også lett å melde seg til å arrangere en tur i ny og ne. Resultatet blir som i resten av Barnas Turlag; et like bredt tilbud som det er koordinatorer.

Trilleturene er et lavterskel-tilbud for foreldre som har de aller yngste barna. Om turen er en pulk-introduksjonstur, om den går til toppen av Gråkallen, til bortgjemte Bjørktjønna, følger Hjertepromenaden i sentrum eller legges til Sponhuset på Ringve, er ikke så viktig. Det viktige er å møte likesinnede i samme livssituasjon. Og hvis en er riktig heldig følger både venner av barna og de voksne med over i de ordinære Barnas Turlag-aktivitetene når ungene vokser ut av vogna.

 

HISTORIEN BAK - OG TURBO!

Det første Barnas Turlag ble opprettet i 1999 for å ivareta de yngste fjellvandrerne. Samme år ble det åpnet for egne barne-medlemskap for barn i alderen 0-12 år. Per i dag er det rundt 250 aktive Barnas Turlag over hele landet, og et medlemskap er en vanlig dåps- og navnefestgave. Barnas Turlag arrangerer kurs, aktivitetsdager, og turer året rundt. Med maskoten Turbo med på laget er Barnas Turlag i dag en viktig pådriver for å lage friluftsaktivitet for både erfarne og uerfarne familier. Turbo lever nå sitt eget liv, og har i den senere tid fått både kone og valp, og også en egen sang og dans. Forhåpentligvis vil han fortsette å inspirere til naturglede, -kunnskap og friluftsaktivitet i årene som kommer. For målet med Barnas Turlag er å få med unger ut i naturen, og å lære dem å bli så glad i å være der at de aldri kommer inn igjen. For alt håp er tross alt ute.

Del artikkel:
Del på e-post

Se også

Bestill overnatting på hyttene
Trollheimen august 23. Trollheimshytta og Svartådalen.
Bestill overnatting på hyttene
Bli medlem
Nydelige Trollfjordhytta ligger på grensen mellom Vesterålen og Lofoten. Turen opp til hytta går fra Austpollen innerst i Trollfjorden.
Bli medlem