Logo
Til DNT.no forside
Siste uken av NRKs sommersending i 2018 gikk gjennom Indre Troms via både Sverige og Finland. Her på vei mot Gappohytta.

Vardedugnad i fjellet med DNT Oslo og Omegn

På en vardedugnad restaurerer man gamle varder eller bygger nye og merker disse med røde T-er.

Publisert: 05. oktober 2023
Om DNT

Vardedugnader

En vardedugnad omfatter arbeid på en rute mellom to hytter. De varer gjerne en uke og på hver dugnad deltar alt mellom 2-6 personer, avhengig av arbeidsmengden. Der det er svært lange ruter deler vi ruta i to, slik at to dugnadslag arbeider på hver sin halvdel. På en vardedugnad restaurerer man gamle varder eller bygger nye og merker disse med røde T-er.  I tillegg kan det være behov for å rydde kratt, sette opp stolper og skilt, legge gangbaner/klopper i myr osv. Det avvikles dugnader på rutenettet hele sommeren, men snøforhold og høyde over havet avgjør når man kan gjennomføre dugnad i de ulike fjellområdene.  Det betyr i praksis at rutene i for eksempel Femundsmarka kan revardes tidlig på sesongen, mens de høyest beliggende rutene i Breheimen ikke kan tas før på sensommeren. 

Vi anbefaler alle som er nye frivillige innen vardedugnad å ta et vardekurs for å lære hvordan man rent praktisk gjør dette arbeidet i henhold til merkehåndboka til DNT. 

Vardekurs

For å bli med på vardedugnad i fjellet er fremgangsmåten slik:

  1. Last ned og les Merkehåndboka
    Merkehåndboka er en viktig veileder for arbeidet vi gjør i naturen, og gir viktig og nyttig kunnskap om tilrettelegging og synliggjøring av turruter. Merkehåndboka kan lastes ned fra merkehandboka.no.

  2. Ta teorikurs digitalt
    Gjennom læringsplattformen Motimate kan du ta «Turrutekurs» og «Stikurs for fotruter». Dette gir et godt teoretisk grunnlag om oppgavene du skal utføre i fjellet. For å logge deg inn på Motimate benytter du samme e-postadresse som er registrert på ditt DNT-medlemskap.

  3. Bli med som aspirant
    Når du har gjort deg kjent med Merkehåndboka og gått gjennom det digitale teorikurset kan du melde deg på som aspirant på en dugnad gjennom frivilligsystemet. Dette betyr at du kan bli med på en dugnad i fjellet sammen med erfarne frivillige, hvor teoretisk kunnskap knyttes sammen med praktisk utførelse av oppgavene du møter på en vardedugnad.
Del artikkel:
Del på e-post

Se også

Se aktivitetskalender
Dølerud, Østmarka
Se aktivitetskalender
Finn deg en hytte i Oslomarka
Røyrivannskoia og Stallen i Østmarka.  Røyrivannskoia og Stallen i Østmarka. Kan nås med kano fra Losby.
Finn deg en hytte i Oslomarka