Pakk med deg turvett hele året

Hvordan tar du best vare på deg selv, naturen og andre på tur? Vi har samlet det du trenger å vite her.

Naturen har plass til alle. Vi ønsker å få flest mulig ut på tur, samtidig som vi tar godt vare på naturen og oss selv. For å få til dette er det viktig at alle viser godt turvett!

Godt fjellvett handler ikke bare om hva du skal og ikke skal, men om å ha et bevisst forhold til valgene du tar før, under og etter tur. Uansett om du er en fersking eller en dreven fjellvandrer, anbefaler vi at du har Fjellvettreglene med deg på tur - hele året.

Det vi er glade i, tar vi vare på. Sammen med POW Norge har DNT ung utarbeidet syv enkle miljøvettregler for et mer sporløst friluftsliv.

Våre nye friluftskurs gir deg kunnskap til å drive et enkelt friluftsliv. Kurspakken består av seks moduler som tar for seg blant annet turplanlegging, utstyr, kart og kompass og hvordan du sover ute for første gang.

Nyttige tips til turen

Dette bør du ha med deg i sekken når du skal gå tur i sommerfjellet.

Kart og kompass bør alltid være med på turen. Men kan du bruke det?

Det første steget er å prøve seg frem. Få tips fra en erfaren turgåer og kom i gang!

Båltenning er en del av allemannsretten i Norge, men kan ikke gjøres når som helst og hvor som helst. Her er tingene du bør tenke på før du gjør opp bål.

For at naturen skal ha det bra er det viktig at vi tar vare på den og hverandre. Vi gir deg noen nyttige råd på veien ut!

Som friluftselskere utgjør vi en belastning for naturen.  Få tips fra fire miljøetusiaster om hvordan du kan gjøre en forskjell.

På vintertur

Skiturer i fjellet byr på store naturopplevelser, men krever kunnskap av deg som ferdes der. Væromslagene kan komme brått, men er du forberedt og har det utstyret og den kompetansen som kreves er det mange gode opplevelser som venter på deg!

Er du fersk i vinterfriluftslivet? Få en innføring her

Planlegg turen

Planlegging er inspirerende og gøy, men også nødvendig for å gjøre turen tryggere.
Tips til planleggingen

Trygge veivalg

Du bør alltid vurdere hvor det er trygt å gå.
Unngå skredfare, ta trygge veivalg
Kryssing av islagte vann

Kvisteløypene

De mest brukte rutene i fjellet i Sør-Norge merkes med kvist på vinteren.
Les mer og last ned kvistekart

Vindsekk

Vindsekken er obligatorisk utstyr for vinterturer i høyfjellet. Den gir ly både når du tar en pause og i uvær. Lær mer

Vær og føre

Selv korte turer kan bli tøffe når været snur.
Sjekk yr.no
og oppdaterte føremeldinger.

Føre var

Riktig sikkerhetsutstyr og kunnskap om redning er livsviktig.
Kameratredning og sikkerhetsutstyr.

Mobil i fjellet

Telefon er et nyttig hjelpemiddel, men du kan ikke stole blindt på den.Ti råd om mobilbruk på tur.

Ditt medlemskap betyr mye

Foto: Marius Dalseg Sætre

Et medlemskap i DNT går med på å sikre natur- og friluftslivsinteressene i Norge. Vi jobber for en bærekraftig utvikling av turmål og friluftslivferdsel slik at naturen blir ivaretatt.