Hopp til hovedinnhold
Logo
Til DNT.no forside
Illustrasjonsbilde til test av barnesoveposer, Fjell og Vidde nr 1, 2013.

På bildet: Tobias, Ellen og Edvard.

24 opplevelser til kalenderen

Mange lager adventskalender til barna, men fyller lukene med opplevelser heller enn små ting. Hva med å gi bort en båltur, overnatting i skogen eller refleks-lek? 

Kanskje er det mange som stresser med å fylle 24 luker i en advents- eller julekalender når 1. desember nærmer seg med stormskritt? Det kan fort bli kostbart og vanskelig, ikke minst om det er flere i familien som ønsker seg kalender i år. 

I fjor spurte DNT medlemmer og følgere på Facebook og Instagram om deres beste tips til aktiviteter eller opplevelser i adventskalenderen. Engasjementet var stort, og mange hadde varierte forslag basert på egne erfaringer eller ideer de ville dele med andre.  

To smilende jenter med nisseluer og grillspyd med marshmallows.
Bålkos med marshmallows kalender-suksess!

– Det er så mye morsomt man kan fylle kalenderen med og som gir gode opplevelser for store og små i fellesskap. Bytt ut ting og tang med naturopplevelser og aktiviteter i nærmiljøet, oppfordrer Kristin Oftedal, fagsjef for barn og unge i DNT. 

– For mange er det kanskje ikke året for å bruke masse penger på daglige gaver. Våre tips til årets luker er som et kinderegg: Moro, økonomisk og miljøvennlig, sier Oftedal. 

Hun minner om at man ikke trenger mye nytt utstyr for å sette i gang en aktivitet. 

– Man kan låne utstyr av naboer eller venner, og dessuten er det mange steder eller organisasjoner som låner eller leier ut utstyret man trenger.  

Opplevelsene og turforslagene kan man dessuten gjennomføre i førjulstida uten at det trenger å være del av en aktivitetskalender. Her er gode tips for alle. 

Her er 24 forslag til adventskalenderen: 

  1. Lag mat på tur 
    Maten smaker aller best på tur, og lages på bål eller turkjøkken. Hva med nissegrøt, ostesmørbrød eller cookies på bålet, pinnebrød, pannekaker eller pølser? På UT.no finner du mye inspirasjon til turmat.
  2. Lær å tenne bål 
    Bålkos hører vinteren til og det gir mestringsfølelse å lære å tenne et varmt, godt og ikke minst sikkert bål sammen med en voksen. Med pinnebrød eller marshmallows blir turen enda bedre.
  3. Skøyter
    Dette kan gjøres på dagtid på skøytebane eller på et vann i skogen, men forsikre dere om at isen er sikker. Eller hva med i skumringen med hodelykter på?  
    En voksen og to barn på skøytebanen.
    Skøyter er gøy for liten og stor.
  4. Reflekslek eller refleksløype
    Noen gjemmer en eller flere reflekser i ute i skogen, i en park eller hage, og de andre skal finne dem ved hjelp av lommelykt! La naboen bruke refleksene før dere tar dem ned igjen, men husk å rydde. 
  5. Bli med Barnas Turlag på tur 
    Finn en tur med Barnas Turlag som dere kan være med på. De fleste turene i nærmiljøet er gratis, og det er sosialt for hele familien. 
  6. Stjernekikkert-tur 
    Ta en stjernetur med familien. Reise til et mørkt sted for å se på stjernene, enten i kikkert eller ved å vende blikket opp. Vi lever stadig mer urbant og stjernene blir borte i alt lyset, men lenger inn i naturen åpenbarer stjernene seg når det er fint vær.  
  7. Se etter dyr og dyrespor 
    Hvem har gått her før oss? Hvilket dyr har bæsjet på stien, og finner dere spor etter bever? 
  8. Plukke søppel i naturen 
    Gjør en innsats for naturen når dere uansett er på tur. Å plukke søppel når man likevel går tur ved stranda, i nabolaget eller i skogen er meningsfylt for unge og miljøbevisste familiemedlemmer.  
  9. Naturbingo 
    Turbingo er veldig populært og gjør turen mer spennende for de minste. Turbingo passer både på sommeren og vinteren. 
  10. Overnatt på en DNT-hytte 
    I en av lukene i helgene kan det skjule seg en overnatting på en DNT-hytte i nærheten av der dere bor. På UT.no finner dere selv- og ubetjente hytter som kan bli en fin tur for hele familien.  
  11. Akedag
    Så fort det blir mulig er det å ake i en bakke i nærheten av der man bor morsomt for hele familien. Om dere har en gammel presenning kan den bli et veldig bra "akebrett". Det kan dessuten pakkes inn i kalenderen som en liten gåte. 
    To jenter aker på magen på akematter med hver sin turbobamse.
    Om snøen har kommet er en aketur den perfekte kalendergave.
  12. Skattejakt 
    Alle elsker en god skattejakt! Lag et kart og gjem noen små overraskelser eller en skikkelig skatt i enden av løypa. Man kan også gå på skattejakt etter ting lags stranda.
  13. Overnatt ute 
    Bryt opp hverdagen med en overnatting mellom skole- eller barnehagedager. Det kan være enkelt å gjennomføre: slå dere til på verandaen eller i hagen, eller ta turen ut i naturen nært der dere bor.
  14. Mørkegjemsel
    ​​​​​​​Selv om det kanskje ikke er snø der dere bor er det i alle fall mørkt nå. Inviter barn, familie og venner med på mørkegjemsel på kvelden! Avslutt leken med varm drikke på termos. 
  15. Ta med magnet på tur og let etter magnetiske steiner og meteoritter. 
    Ta med magnet på tur og se etter stein som er magnetisk. Det er ikke bare i Finnemarka i Lier, der den store meteoritten dalte ned, man kan finne magnetiske småmeteroitter. Når dere kommer hjem kan dere se på dem i mikroskop.   
  16. Finn og bruk kongler! 
    Kongletips går igjen: Lag kongledyr, samle kongler og granbar og lag dørpynt til besteforeldre eller lag tennbriketter til bål.  
  17. Isbade 
    Kanskje det kan være noe for hele familien så lenge man er forsiktig og pakker seg inn i ull etterpå. Men ikke ta noen sjanser! Tenn bål eller ha varm drikke på termos, og kombiner med hyggelige aktiviteter på stranda.  
  18. Klatre i skogen 
    Skogen er verdens beste og helt naturlige klatrepark, så her kan dere lett tilbringe en ettermiddag.  
  19. Lag snøhule
    Ta barna med på hele prosessen med å lage en trygg og koselig snøhule, enten i skogen eller i hagen. Morsomt på dagtid, men det går også an å overnatte. Et minne for livet, men pass på at dere kan nok om sikker snøhule. 
  20. Lag snølykter eller iskulpturer 
    Det er mange muligheter til kreative uteaktiviteter når snøen kommer! 
  21. Ta frokosten ute 
    Mange tenker på god turmat på tur på ettermiddagene eller i helgene. Men hva med å starte hele dagen ute? Lag en ekstra god frokost før dagen tar til. Man trenger ofte ikke gå langt hjemmefra for å finne et fint turmål.  
  22. Besøk en gapahuk 
    Det er mange fine gapahuker å slå seg ned i, og på UT.no finner du mange av disse. Lag bål, les historier, spis et måltid eller ha gapahuken som base når dere leker i skogen.  
  23. Skitur hvis snøen kommer 
    Når snøen kommer åpner det seg igjen mange nye fine turmuligheter. Dra på måneskinnstur, arranger skileik eller “snop-renn” med julegodteri i snøen.
  24. Samle på ruter, topper og turmål 
    Velg ut passende turmål i UT-appen og sjekk inn og kryss av etter hvert som de er besøkt.  

Hyggelige gaver og enkel planlegging 

For de som trenger litt hjelp til gjennomføringen kan disse tipsene være til inspirasjon:  

  • Vil du ha noe å pakke inn? Ta en hodelykt man har fra før, kakaopose eller sjokolade eller lignende ting man trenger til turen.  
  • Planlegg så det blir noe av, og ikke legg opp til for avanserte aktiviteter. Spar det som tar litt tid til helgedager i desember.  
  • Samarbeid med naboer eller vennefamilier om å bytte kalendergaver. Sosialt og mer variert! 
Del artikkel:
Del på e-post

Legg en tur med Barnas Turlag i adventskalenderen!

Vis alle i DNTs aktivitetskalender

Se også

Bli frivillig
Bli frivillig
Bli medlem
Nydelige Trollfjordhytta ligger på grensen mellom Vesterålen og Lofoten. Turen opp til hytta går fra Austpollen innerst i Trollfjorden.
Bli medlem