Fiks sko

Her får du gode tips til hvordan du tar vare på og fikser skoene dine.

Vedlikehold og smøring av sko

Her finner du fremgangsmåter for vedlikehold av ulike typer yttermaterialer. Riktig stell holder skoene og støvlene dine tørre og pene over tid. Smuss og fuktighet har liten effekt på velholdte sko, men det er forskjell på hvordan man best ivaretar ulike yttermaterialer.  

Lufting etter hver langtur. Innleggssålene absorberer mye fuktighet og tørker raskere på utsiden av støvelen. Sålene bør derfor tas ut etter hver lengre tur slik at støvlene får lov til å lufte skikkelig og tørke godt opp.

Rengjøring av skoene                                                                                                                                                                                                                 

Sett aldri bort sølete stvlker. Når innleggssålen og lisser er fjernet må smuss fjernes fra skinnet. For normale nivåer av skitt vil børsting og rengjøring under lunkent rennende vann og litt oppvaskmiddel være nok. For spesielt skitne støvler er rengjøringsprodukter spesielt utviklet for å rense sko å anbefale. 

Hvis du har hatt behov for å rengjøre skoene med vann må de få tørke godt før videre behandling. Det beste er å la de tørke i romtemperatur i 24 timer. Har du vasket skoene innvendig, kan du fylle skoene med avispapir i 30 minutter først for å få ut størsteparten av fuktigheten. Videre vil det ta 2-3 dager før de er helt tørre igjen. Støvlene skal ikke utsette for altfor sterk varme, og det anbefales å holde tørketemperaturen under 37 grader. Plasser aldri støvler til tørk på en radiator, nær ovnen eller en annen varmekilde. Våt lær skades veldig lett ved for sterk tørking; det blir sprøtt og krymper, noe som ofte resulterer i sprekker på utsatte steder. 

Impregnering av lærstøvler   

Riktig impregnering reduserer vann- og smussopptak, samtidig som skoen beholder sine pusteegenskaper. La impregneringen tørke og trekke godt inn. Impregnering skal ofte påføres i flere omganger, følg anvisningene for impregneringsproduktet du benytter. Både bivoks, minkolje og syntetisk voks kan benyttes. Et godt vokslag beskytter også mot rifter og skader på læret, mens tørt lær blir lettere slitt og skadet. Etter impregnering bør støvlene jevnlig gnis eller børstes godt med skokrem eller -voks. Husk også å polere. Dette er spesielt viktig etter at de har vært våte. Skokremen tilfører skoene både smøring og beskyttelse. 

Impregnering av tekstilstøvler

Overmaterialet i den rengjorte skoen har nå mer åpne pirer og vil da lettere absorbere vann. For å redusere vannopptaket, må impregnering tilføres. Riktig impregnering reduserer vann- og smussopptaket, samtidig som skoen beholder sine pusteegenskaper. La impregneringen tørke og trekke godt inn. Impregneringen skal ofte påføres i flere omganger, følg anvisningen på impregneringsproduktet. Tekstil på sko impregneres med spray, evnentuelle felter med skinn behandles i tillegg med egnet krem. Har skoen GORE-TEX vanntett teknologi er det viktig å benytte en impregnering beregnet på dette. Man skal være forsiktig med å benytte silikonbasert impregnering på GORE-TEX sko, da enkelte materialer kan misfarges. Hvor ofte du må impregnere skoene avhenger av hvor mye du bruker dem. Hvis du ser at skoene begynner å trekke vann (mørke flekker) på enkelte punkter, er det tid for ny impregnering. 

Skisko                                                                                                                                                                                                                             

Selv om skisko ikke er like utsatt for vann og slitasje, bør de også smøres inn med voks for at læret skal holde lenger. Du trenger likevel ikke gjøre det like ofte som med fjellsko. 

Hull i sålen                  

Å tette igjen hull i såle og læret kan man gjøre ved å bruke silikon eller annet fugelim, men man kan også få kjøpt såkalt 'liquid sole' på tube. Rengjør flatene godt, gjerne rubbe de med sandpapir, legg lim på begge flatene og vent til flatene nesten er tørre. Man skal så vidt kjenne at limet kleber før man sette skoa i press

Det er imidlertid ikke alle skader du kan reparere selv. Ser du at sømmen begynner å gå opp eller at det begynner å nærme seg slutten på slitasjedeler som hæl og såle (og ikke har reservedeler selv), bør du gå til skomaker med skoene. Ikke gå skoene sønder og sammen før du bytter ut, det kan føre til skader som kanskje ikke lar seg fikse like lett. 

Oppbevaring av sko

Oppbevar skoene dine på et tørt og godt luftet sted, men ikke for varmt. Oppbevar aldri våte sko i fuktige rom eller i bilen. Det vil kunne dannes mugg, misfarging og ikke minst vond lukt. Ikke oppbevar støvlene dine på gulv med undervarme, dette tørker ut gummien og forkorter sålens levetid, i tillegg til at sålene blir glattere. 

Les mer om vedlikehold av sko hos vår samarbeidspartner Alfa.

Foto: Line Victoria Sverdrup og Veslemøy Odland

Tekst: Alfa Sko