Fiks sko

Her får du tipsene til hvordan ivareta og fikse sko, telt og teltstenger ute på tur.

Vedlikehold og smøring av sko.  
De fleste nye lærsko har en membran som vil holde vannet ute selv om læret blir vått. Denne har en tendens til å få hull og begynne å slippe vann. Derfor bør alle lærsko impregneres. Det hjelper også på å mykne opp læret, slik at den er mindre utsatt for mekanisk slitasje. I tillegg veier vått lær mye mer. Man kan bruke bivoks, minkolje eller syntetisk voks. Vask skoen godt, gni voksen inn med en filt, gjerne hver dag på lengre turer. Man kan også varme overflaten opp med hårføner for å smelte impregnering inn i læret. 

Når du bruker hårføner ved impregnering eller en ovn ved tørking, må læret ikke bli for varmt, da dette ødelegger lærkvaliteten. Hovedregel er at hvis ikke hånda di tåler varmen, så gjør ikke skoen det heller. 

Selv om skisko ikke er like utsatt for vann og slitasje, bør de også smøres inn med voks for at læret skal holde lenger. Du trenger likevel ikke gjøre det like ofte som med fjellsko. 

Å tette igjen hull i såle og læret kan man gjøre ved å bruke silikon eller annet fugelim, men man kan også få kjøpt såkalt 'liquid sole' på tube. 

Foto: Marius Dalseg Sætre og Elin Hansson.

Tekst: Konstantin Plotkin, Thorbjørn Kalland, Kasper Skjulhaug, Øystein Falkeid og Markus Malmin