Fiks sko og telt

Her får du tipsene til hvordan ivareta og fikse sko, telt og teltstenger ute på tur.

Sko

Vedlikehold og smøring av sko.  
De fleste nye lærsko har en membran som vil holde vannet ute selv om læret blir vått. Denne har en tendens til å få hull og begynne å slippe vann. Derfor bør alle lærsko impregneres. Det hjelper også på å mykne opp læret, slik at den er mindre utsatt for mekanisk slitasje. I tillegg veier vått lær mye mer. Man kan bruke bivoks, minkolje eller syntetisk voks. Vask skoen godt, gni voksen inn med en filt, gjerne hver dag på lengre turer. Man kan også varme overflaten opp med hårføner for å smelte impregnering inn i læret. 

Når du bruker hårføner ved impregnering eller en ovn ved tørking, må læret ikke bli for varmt, da dette ødelegger lærkvaliteten. Hovedregel er at hvis ikke hånda di tåler varmen, så gjør ikke skoen det heller. 

Selv om skisko ikke er like utsatt for vann og slitasje, bør de også smøres inn med voks for at læret skal holde lenger. Du trenger likevel ikke gjøre det like ofte som med fjellsko. 

Å tette igjen hull i såle og læret kan man gjøre ved å bruke silikon eller annet fugelim, men man kan også få kjøpt såkalt 'liquid sole' på tube. 

Telt

Revnet telt? Ute i feltet er det raskeste å dekke til med tape både på utsiden og innsiden. Skal det holde ut vær og vind, så sy igjen hullet etter å ha teipet den, og legg på et ekstra lag med tape utpå. 

Hjemme er det best å sy igjen hullet, og lime på en lapp på begge sider av duken. Runde lapper holder best også på telt. Mange teltprodusenter kan reparere skader billig eller gratis. 

Teltstang

Har du bøyde teltstenger, vil det ofte være det beste å la dem være. Metall som blir bøyd flere ganger blir svekket betydelig, så et forsøk på bøye ut vil ofte resultere i en stang som brekker. For å bøye ut metall, varm den opp skikkelig over primus først. Bøy ut stenger sakte, uten raske støt. 
En brukket stang kan spjelkes med feks. teltplugger eller pinner og tape. Mange produsenter legger med et ekstra rør som kan brukes til det, slike kan også kjøpes på sportsbutikker.  
Teltstangdeler kan kjøpes stykkvis, slik at det ødelagte leddet bare kan skiftes ut når man er tilbake. Pass på å få rett dimensjon på stengene.

Foto: Marius Dalseg Sætre og Elin Hansson.

Tekst: Konstantin Plotkin, Thorbjørn Kalland, Kasper Skjulhaug, Øystein Falkeid og Markus Malmin