Sjekk vær- og føremeldinger før du drar på tur

x Merk: Denne artikkelen er 16 år gammel og enkelte opplysninger kan være utdaterte.

En gammel regel sier at du alltid skal respektere en dårlig værmelding, men ikke ubetinget stole på godværsmeldinger. Her er noen gode tips til hvor du kan få oppdaterte vær- og føremeldinger.

Uansett værmelding bør du være rustet mot været. Legg opp turen etter værmeldingen, men med god sikkerhetsmargin. Forbered deg på at det kan bli dårligere, selv om det også kan bli bedre vær enn det var meldt. Husk at selv frisk bris kombinert med sludd eller kulde kan gi forfrysninger. Væromslag i fjellet kan komme uventet, enten tidligere eller senere enn varslet. Værmeldingen er ofte generell og gjelder et større område. Ta derfor hensyn til værvarslene også i tilgrensende strøk og følg selv nøye med i værutviklingen.

Vær- og føremeldinger for fjellområdene og DNTs hytter

I Turplanleggeren finner du ikke bare informasjon om DNTs hytter over hele landet, men også femdagers værmelding for de enkelte hyttene. Varselet viser værtype, temperatur og vindstyrke. Lurer du på om snøen har kommet eller gått, kan du sjekke føremeldingen for området du skal til. DNTs føremeldinger for de ulike fjellområdene er basert på observasjoner fra hyttebestyrere, fjelloppsynsmenn og andre lokale kilder og gir derfor et godt bilde hvordan forholdene er i fjellet.

Merk at det kan være store lokale variasjoner som ikke er fanget opp i meldingene, og at forholdene i fjellet kan skifte raskt. Den mest oppdaterte informasjonen om forholdene får du ved å ta direkte kontakt med hyttene i det området du ønsker å besøke. Av kapasitetshensyn er det dessverre ikke mulig for DNT å tilby oppdatert føremeldinger for alle fjellområdene hele året.

Værvarsel fra Meteorologisk institutt og Storm

Både Meteorologisk institutt og Storm tilbyr gode og detaljerte værvarsler på sine nettsteder. Her kan du søke deg frem til varsel for de fleste steder i landet.

Sjekk daglige UV-varsler fra Statens strålevern

UV-strålingen fra sola er ekstra sterk i fjellet. Ved å følge med på varslene og ta hensyn til UV-intensiteten unngår du å bli brent. Sjekk derfor daglige UV-varsler fra Statens strålevern og husk å beskytte både huden og øynene når du skal på tur.

Husk at snø reflekterer mye mer UV-stråling enn gress og mørke flater. SKal du på tur i fjellet – hvor det ofte ligger snø – må du derfor huske å beskytte deg godt, spesielt øynene. Dette gjelder også selv om det er skyer.

Snøkart for Norge

Lurer du på hvor mye snø det er i ulike deler av Norge akkurat nå, om det har kommet nysnø eller er skiføre dit du skal? Med snøkartene til Meteorologisk institutt og NVE kan du holde deg oppdatert på snøforholdene over hele landet. Kartene viser blant annet snømengde i prosent, nysnø siste døgn, snøsmelting siste uke, samt skiføre.

Skredvarsler

Skal du på tur i fjellet om vinteren bør du sjekke om det er sendt ut skredvarsler for området du skal til. Meteorologisk Institutt legger ut spesialvarsler på sine nettsider dersom de vurderer at det er stor fare for naturlig utløste snøskred. Nettstedet snoskred.no tilbyr skredvarsler utarbeidet av Norges Geotekniske Institutt (NGI). Skrednettno er en tjeneste fra Norges geologiske undersøkelse (NGU). Her presenteres data og informasjon fra Nasjonal skreddatabase.

Husk også på å snakke med kjentfolk om snøforholdene før du legger ut på tur!

Skrevet av info@turistforeningen.no den 22. mai 2006