Hva slags sykkel skal du velge til turbruk?

x Merk: Denne artikkelen er 16 år gammel og enkelte opplysninger kan være utdaterte.

I garasjen står en tilårskommen 7-girs sykkel. I postkassa ligger fargerike kataloger med siste multigirs sykkelkolleksjon. På tide å kjøpe ny doning til sykkelturen i sommer?

– En 7-girs sykkel holder fint til normal bruk, i hverdagen og til tursykling. Men med flere gir kan du lettere trå bratte bakker med last, sier Svein Fagervold, fagkonsulent i Syklistenes landsforening (SLF).

Han skulle vite hva han snakker om, etter 11 år i jobben og med atskillige sykkelmil i beina. Sykkelentusiasten gir oss mer enn gjerne tips om alle slags doninger, enten man beholder den gamle eller skal kjøpe ny.
– Sykkelen din er trolig helt OK, men det kan lønne seg å få den kontrollert på et verksted før du legger ut på en lengre tur. De sjekker blant annet at hjulene er helt runde, at eikene er passe stramme og at bremsene virker bra.

Asfalt eller terreng?
På 80- og 90-tallet kjøpte folk terrengsykler med brede, knastede dekk, selv om sykkelturene mest gikk gatelangs. Men disse var ikke så egnet til den slags bruk. Nå er folk blitt flinkere til å velge sykler som passer til formålet. Hvis du skal kjøpe sykkel, bør du spørre deg selv: Skal du stort sett sykle til og fra jobb, med litt tursykling på grusveier innimellom? Eller gir du deg mest i kast med halsbrekkende øvelser på humpete stier? Før du slenger tusenlappene på butikkdisken, bør du også ta følgende i betraktning:

• Du må sitte behagelig på sykkelen og kunne tråkke uanstrengt. Den nærmest vannrette racersykkel-stillingen er ikke særlig egnet for andre enn nettopp racerne.
  • Bruker du sykkelen mest på asfalt og mindre på grusvei, velg en sykkel med smalere dekk uten utpreget knastemønster.
  • Rammen skal være stiv og så lett som mulig. Lette sykler er av bedre kvalitet enn tyngre, og dermed også dyrere. Sykkelen med skjermer og bagasjebrett bør veie under 15 kilo.
  • Skjermer leveres ofte som ekstrautstyr. Ikke velg for spinkle selv om de er billigst. Gode skjermer med skjermavstivere er viktig, spesielt hvis man har kraftige dekk.

Hvor dyrt?
De rimeligste syklene har ganske billig utstyr og er ikke så slitesterke.
– Ikke kjøp for billig, råder Svein Fagervold. Det er jo tross alt et kjøretøy, så jeg vil nok regne med en pris fra 4-5000 og oppover, sier han.

Gode tursykler

Terrengsykler
Terrengsykler som denne Diamant Xtreme kan være meget gode tursykler, med lette gir. De rimeligere syklene har fester for bagasjebrett og skjermer, men det er ikke lett å finne bagasjefester til fjærete forgafler.

Vanlige sykler

Vanlige sykler som denne DBS STCX7 er greie tursykler der det ikke er altfor bratt. De har både bagasjebrett og skjermer og det er lett å feste på en bagasjebærer foran. Ulempen er at de ofte er tunge og ikke har lette nok gir.

Barnesykler

Vanlige barnesykler som denne Merida Cheetah er bra tursykler. Navbrems (pedalbrems) er fint til mindre barn. Den krever ikke så mye styrke. Sykler med fjæring blir veldig tunge og er ikke like effektive som de uten.

Hybridsykler
Hybridsykler som denne Trek FX 7500, kan være meget gode tursykler. De har lette gir og hjul som triller lett på hardt underlag. Velg ikke for smale eller glatte dekk til grusvei. Sykler uten fjæring er best med bagasje.

Flere tips om valg av sykkel finner du på nettstedet til Syklistenes Landsforening (åpnes i nytt vindu)

Artikkelen er hentet fra Fjell og Vidde nr. 3 2005

Skrevet av Helle Andresen den 2. mai 2005