Triller i vei

x Merk: Denne artikkelen er 6 år gammel og enkelte opplysninger kan være utdaterte.

Espen Stordal og Tonje Aaby på trilletur med Asker Turlag. Foto: Julie MaskeMed poden i vognen og gode sko på beina er det ingenting som stopper permisjonsforeldre som trenger frisk luft. I Asker Turlag dytter de barnevogner i samlet tropp hver tirsdag når det er trilletur.

– For oss er dette et supert tilbud, og et godt alternativ til innesitting på kafé og i barselgrupper, sier Kristin Balchen. Småbarnsmoren er turkledd for en passe kald vintertur. Godt pakket inn i en dunpose, dypt nede i barnevognen på tre hjul, ligger Martin (10 mnd) og sover.

– Vi bor i Bærum, men da jeg skjønte at Asker Turlag har trilleturer valgte jeg å bli med på det. Slik blir jeg kjent med nye turstier og hyggelige folk, forteller Balchen.

I hele Norge

Rundt omkring i Turistforeninger og Turlag i hele Norge arrangeres det trilleturer i regi av Barnas Turlag. Asker Turlag arrangerer trilleturer hver tirsdag. På turene møtes mødre og fedre som er hjemme i permisjon til mosjon og sosialt samvær.

– Tempoet er ikke høyere enn at alle klarer å henge med. Det dannes som regel både en fortropp og en baktropp, legger Tonje til.

Om vinteren går turene på brøytede skogsbilveier eller på turstier i bynære områder. Og distansen er ikke lenger enn at barna stort sett sover seg gjennom dem. På de lange turene legges det inn mat- og stellepauser.

Lunt og godt ligger barna i barnevognen mens de er på trilletur. Foto: Julie MaskePopulære turer

Turlederoppgaven for trilleturene går på omgang for å skape kontinuitet. Tonje Aaby er regjerende turleder, i samarbeid med Maja Berg Krsitoffersen. Arbeidet består stort sett i å finne ukas turmål, svare på noen e-poster fra interesserte deltakere og se til at alle som er med trives.

– Påmelding til turene er ikke nødvendig. Vi har vel 40 intereserte som står på mailingliste og  mottar informasjon om trilleturene hver uke. Flere har intensjon om å komme, men med barn skjer det alltid noe underveis. Med en felles trilletur er man alltid sikret noen å gå sammen med, sier Tonje. På dagens tur er det elleve mammaer og pappaer som har samlet seg utenfor Asker Kulturhus for å trille en runde på vel fire kilometer.

Åpent for alle

Trilleturene er gratis og åpne for alle. Fredrik Elter følger i sin samboers fotspor når han triller Ingrid på tur mens han er ute i permisjon.

– Vi bruker Turistforeningens tilbud i mange sammenhenger. Dette er en fin måte å komme i kontakt med andre i samme situasjon. På mange måter er det lettere å prate uforpliktende når man er ute enn når man for eksempel er på barselgruppe, forklarer Elter.

– Alle former for sosial omgang er hyggelig når man er hjemme med barn, men terskelen er mindre første gang man er med på trilletur.

Med poden i vognen og gode sko på beina er det ingenting som stopper permisjonsforeldre som trenger frisk luft. Foto: Julie Maske

Ull innerst

Selv om kulda biter er foreldrene trygge på at ungene er gode og varme. De minste er kledd med langermet ull innerst, et mellomlag, gjerne i ull. Noen er pakket inn i ullpledd nede i posene sine, mens de litt større barna har kjeledress. På små hoder er det både en og to luer, og hendene er skjermet fra kuldegradene med ørsmå votter.

– Alma har en liten ulljakke jeg brukte da jeg var liten, sier Espen Stordal. Han er på sin aller første trilletur med Asker Turlag, og er absolutt ikke engstelig for at Alma skal bli kald.

– Vi har vært mye ute med henne. Når hun er kald sover hun dårlig. Er det lunt og varmt merker vi at hun trives godt nede i vogna, utdyper han.

Dagens mål

Stordal er glad for at han fant fram til trilleturen i Asker Turlag. Det var tilfeldighetene som gjorde at han leste en lapp om tiltaket på helsestasjonen i Haslum i Bærum.

– Jeg syns det er hyggelig å komme ut og treffe andre, og så er det fint å ha et mål med turen og ikke bare gå uten mål og mening. I fortsettelsen av permisjonstiden min kommer jeg til å satse på å være med, så lenge været tillater det, konkluderer Stordal.

Oversikt over trilleturer over hele landet finner du her.

Skrevet av Julie Maske den 17. januar 2012