Fjellbarna kåret til årets fjellbok

x Merk: Denne artikkelen er 10 år gammel og enkelte opplysninger kan være utdaterte.

Under Fjellitteraturfestivalen på Finse i helgen var det Eivind Eidslotts bok "Fjellbarna" som ble kåret til Årets Fjellbok 2010/2011. - Jeg er overveldet og dedikerer prisen til mine døtre og min kone, sa Eidslott under prisoverrekkelsen.

Klokken er kvart over ni lørdag kveld, og salen på Finse 1222 er på bristepunktet. I to dager har fjellitteraturinteresserte fra hele landet vært samlet til foredrag om tur på arrangementet Fjellitteratur, arrangert av DNT og Fri Flyt. Det har vært lange turer, korte turer og strabasiøse turer ført til pennen og ned på papiret av barske karer og suverene kvinner.

Rett etter priskåringen av Årets Fjellbok er det Cecilie Skog som skal fortelle fra sin krysning av Antarktis, og på første benk sitter Eivind Eidslott sammen med døtrene sine, Gjendine åtte år og Ea på fem, og deres idol Cecilie. Jentene vet ikke at pappas bok om deres hverdagsfriluftsliv er nominert til den jeve prisen som skal deles ut for første gang i dag.

Cecilie Skog viser fram sin nye bok til prisvinner Eivind Eidslott og døtrene Ea og Gjendine. Foto: Sindre Thoresen Lønnes

Spenning

Det var i forkant av kåringen knyttet stor spenning til hvem som skulle få prisen Årets Fjellbok 2010-2011, som for første gang i historien deles ut i år. En kompetent jury på fem personer har hatt en krevende jobb med å plukke blant mange gode titler. Til slutt satt de igjen med fem nominerte bøker - Baffin Babes, Toppturer i Troms, Fjellbarna, Speiderboka og Lomsdal/Visten. 

Mange gode titler

- Produksjonen av bøker i genren vi kaller fjellitteratur er enorm, og spenner fra rene hånd- og guidebøker til personlige skildringer, poesi og essays. Målet med å kåre en Årets Fjellbok er å berømme en bok som skiller seg ut i mengden, forklarer jurykoordinator Hallgrim Rogn. 

Juryen har fått innspill fra publikum og har plukket fra øverste hylle blant de beste av de beste friluftsliv- og fjellbøker, og endte til slutt med fem nominerte titler.

- Kriteriene juryen har fulgt er etter foto, i hvilken grad tekstene er kreative og tilfører sjangeren noe nytt, utforming, overordnet ide og om juryen følte seg "inspirert" etter å ha lest boka,  sier forfatter og jurymedlem Anders Waage Nilsen. 

Familiefriluftsliv for alle

- Vinnerboka har en tydelig misjon; familiefriluftsliv er oppnåelig for alle. Boka viser at det store eventyret finnes like i nærheten, i turområdet, i klatreveggen eller bak hytta på landstedet - like fullt som klassiske skjønnheter som Sunnmøre og Jotunheimen. Tekstene er små, vakre historier om familiefriluftslivets store oppturer og noe mindre nedturer, fulgt av konkrete tips til den som vil få til det samme som familien Eidslott. Boka kan og sees på som et samtidsdokument ved at den viser til fulle hvordan friluftsliv er noe som må kjempes inn i hverdagen, mellom barnehage og legging, mellom tidsklemma og søvnmangel - inn i helger og ferier. Alt dette i en tid da vi er opplyste om verdien av friluftsliv, men stadig velger det bort i kampen om tiden. Fjellbarna (Fri Flyt forlag) er riktig bok utgitt til riktig tid og Årets Fjellbok 2010/2011, sier Hallgrim Rogn og kaller Eivind Eidslott opp på scenen til rungende applaus.

Eivind Eidslott og døtrene mottar prisen for årets fjellbok av Hallgrim Rogn. Foto: Sindre Thoresen Lønnes

Til jentene og kona

Og plutselig er det jentene til Eivind som er fokus for all oppmerksomhet, der de entrer scenen sammen med pappa. Det er deres turer, som de ikke alltid er like begeistret over å være nødt til å være med på, men som til slutt alltid har vært en fin tur, som blir håndboka for andre familier og de er små rollemodeller.

Eivind legger en hånd på datteren Gjendines hode. Hun løfter blikket, møter farens og smiler. Boka er signert Eivind Eidslott, men er i virkeligheten et familiesamarbeidsprosjekt som startet da Eivind ble pappa og ikke klarte tanken på at livet han levde før han fikk barn var slutt.

- Jeg dedikerer prisen til døtrene mine og kona, som denne helgen er hjemme og jobber overtid. Det er overveldende å få boka si kåret til Årets Fjellbok, en virkelig stor ære, sier Eivind. Å få annerkjennelse for et prosjekt som skal inspirere til friluftsliv i hverdagen er veldig fint. Jeg tror vi har truffet mange med vår beretning om at alt er mulig i en tid da alle klager over tidsklemma, og fordi vi har vært ærlige på at det ikke alltid har vært kos. 

Lomsdal-Visten og Speiderboka 

Årets andreplass gikk til Marius Nergård Pettersen for boka "Lomsdal-Visten, det gjemte landets villmark" (Larsforlaget). Juryens begrunnelse var at vi har for få gode områdebøker som ikke enten er sjablongaktige, overselgende, overflatiske eller historiefortellende. Lomsdal/Visten-boka går ikke i noen av de fellene. Her er det ikke snakk om først, fortest eller lengst. Dette er en upretensiøs og ærlig bok som viser ekte glede ved å være ute. Bildene i boka er sjelfulle og gjennomgående av aller ypperste kvalitet. Nergård Pettersens kombinasjonen av foto- og skriveferdigheter er unik, og sørger for ei sjeldent helstøpt bok.

Tredjeplassen gikk til 5. utgave av "Speiderboka", hvor Morten Stensland Løwe og Johan Hval er redaktører (Norges Speiderforbund og Tun forlag). Speiderboka er et must for alle jenter og gutter med oppdagelses- og mestringstrang sier juryen. Boka viser deg alle friluftslivets røvertriks på en pedagogisk og estetisk overbevisende måte. En skjønner fort hvorfor det er ekstra artig å være på tur med en speider etter å ha lest Speiderboka.

Skrivespire

Sammen med Fjellitteratur arrangerte festivalsponsor Hagløfs også i år en skrivekonkurranse, og delte ut et reportasjestipend til en lovende friluftsskribent. Premien var ett reportasjestipend på 5000 kroner og relevant turtøy til en verdi av 10.000 kroner fra  Haglöfs.

Vinner av skrivekonkurransen ble Ida Eri Sørbye, som i februar legger ut på tur fra Lindesnes mot Nordkapp. Målet er å gå Norge på langs som første kvinne solo.


Created with Admarket's flickrSLiDR.

Skrevet av Julie Maske den 16. oktober 2011