25 millioner til ny DNT-stiftelse for fjellsport

x Merk: Denne artikkelen er 10 år gammel og enkelte opplysninger kan være utdaterte.

At den friluftsglade Petter Erling Bjørstad ønsket å opprette en raus stiftelse med formål å støtte og utvikle fjellsport i regi av Den Norske Turistforening, kom som en stor og gledelig overraskelse for DNT. Stiftelseskapitalen på Erling Bjørstads Stiftelse er på hele 25 millioner kroner.

DNT har de siste år arbeidet hardt for å utvide sin virksomhet fra tradisjonsrik og velkjent fjellvandring til også andre former for friluftsliv som brevandring, klatring, toppturer, sykling, snowboard, padling, kiting, surfing og alt som fjellsporten og friluftslivet i Norge kan tilby innenfor ikke-motoriserte og naturvennlige former. Dette har ikke minst ført til en formidabel ungdomsvekst på ca 10 prosent i året over flere år, og aktivitetene har økt spredning til alle aldersgrupper i befolkningen.

- Dette gir oss en mulighet til å ta fjellsporten videre til alle aldersgrupper og landsdeler, samt sikre at våre ungdommer forblir i DNT også etter ungdomstiden”, sier DNTs lykkelige generalsekretær Kristin Krohn Devold.

- Det er fantastisk at det finnes enkeltpersoner som verdsetter fjellsporten og DNTs arbeid så høyt, at en slik stiftelse opprettes fra en enkelt privat giver”, sier generalsekretæren.

Mer fjellsportaktivitet over hele landet

Stiftelsens vedtekter fastslår at det er avkastningen som kan disponeres det enkelte år. Slik sikres grunnkapitalen, og stiftelsen kan dermed være en varig innsprøytning i DNTs fjellsportaktivitet. Målet er å øke fjellportaktiviteten i alle DNTs 56 lokale foreninger, og tiltak som utløser aktivitet lokalt, samt at tilrettelegging for dette fra DNT sentralt vil bli prioritert.

På spørsmål om hva som får en enkeltperson til å gi en så sjenerøs gave til et ideelt formål, svarer Petter Erling Bjørstad:

- Fjellsport har i alle år gitt meg stor glede, og er en aktivitet og tradisjon jeg har arvet fra far og bestefar. Den dugnadsbaserte og frivillige fjellsportkulturen som DNT representerer, står mitt hjerte nært. Det er viktig at vi bevarer Norges fjellverden, med allemannsrett og fri ferdsel som sentrale verdier. Det å gi fjellerfaring og kunnskaper til flest mulige, slik at vi fritt, men ansvarlig kan ferdes i naturen, er en viktig verdi som ikke må gå tapt. DNT er foreningen der vanlige folk kan oppleve og delta i fjellsportaktiviteter, uten å måtte være avhengig av kommersielle aktører. Jeg ønsker gjennom stiftelsen å spre den gleden og livskvaliteten som fjellsport har gitt meg, til flest mulige.

Petter Bjørstad brenner for fjellsport og er sjøl ofte ute på både lange og korte turer. Nå har han opprettet en stiftelse for å fremme fjellsport i regi av Den Norske Turistforening. Foto: Privat

Skrevet av Merete Habberstad den 6. desember 2010