Hytter for alle

Snøheim på Dovre.
Snøheim på Dovre. Foto: Monica Hägglund Langen

DNT har mange hytter som kan nås med tog, bil eller båt. Grad av tilgjengelighet varierer, og vi har lyst at hver enkelte skal kunne finne en hytte som passer for dem! Prosjektet "Hytter for alle" starter i 2021 og har mål om akkurat dette - gjennom pålitelig informasjon om hyttenes tilgjengelighet publisert på UT.no.

Prosjektet er støttet av Miljødirektoratet og Bufdir, og har fokus på god informasjon om tilgjengelighet til potensielle hyttebrukere samt veiledende materiale for DNTs lokalforeninger og hyttevertskap.

Frem til 2021 har DNT brukt rullestolsymbol for å signalisere at det har blitt gjort tiltak for å legge til rette for rullestolbrukere. Utover dette er det stor variasjon i informasjonen som finnes, og tilbakemeldinger er at det er såpass mangelfullt at det er vanskelig å bedømme om en hytte vil tilfredsstille ens behov. Fra høsten 2021 blir rullestolsymbolet borte, og erstattes med flere valgmuligheter knyttet til tilgjengelighet som f.eks. minimum dørbredde, maks høyde på dør terskler, om det er håndlist ved trapper, og om det er trinnfritt. I tillegg vil det komme en utfyllende tekstbeskrivelse og flere bilder for å illustrere viktige punkter.

I løpet av 2021 utarbeides verktøy for å registrere faktisk tilstand på eksisterende hytter, som vil testes på et utvalg av 10 hytter i år. Dette danner grunnlag for informasjon som da publiseres på UT.no. Prosjektet vil fortsette i 2022 med mål om å kartlegge alle hytter med biladkomst. 

En veileder om tilgjengelighet og universell utforming, som lanseres ved slutten av året, vil bidra til økt kompetanse i DNTs lokalforeninger og hos hyttevertskap slik at de bedre kan planlegge for bedre tilgjengelighet på eksisterende hytter og ved prosjektering av nye.

Prosjektet ledes av Rådgiver DNT tilrettelagt, Helen Adamson. Geir Arne Hageland, fra Funkibator, er prosjektmedarbeider. En referansegruppe bestående av brukerorganisasjoner og andre instanser som har kompetanse innen tilgjengelighet og universell utforming bistår prosjektet. Dette inkluderer Norges Handikapforbund, Norges Blindeforbund, Norges Blindeforbundets Ungdom, Unge Funksjonshemmede, Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon, Rogaland fylkeskommune og Beitostølen Helsesportsenter.

  Kontaktpersoner:

  Prosjektleder Helen Adamson, DNT
  helen.adamson@dnt.no, 5184 0219


  Prosjektmedarbeider Geir Arne Hageland, Funkibator
  geir.arne.hageland@funkibator.no


  Finn en hytte som passer for deg! 

  På UT.no finner man informasjon om alle DNTs hytter. Noen endringer vil komme i forbindelse med "Hytter for alle" prosjektet men per nå (sommer 2021) kan du finne hytter som er definert som (delvis) tilrettelagt for rullestolbrukere. Dersom du vil begrense søket til et visst område, bruker du søkefelt øverst.

  Se gjerne brosjyren "DNT hytter for deg med en funksjonsnedsettelse" for inspirasjon (merk at brosjyren er noen år gammel og noe av informasjonen er utdatert).

  I tillegg til de tilrettelagte hyttene, er selvfølgelig alle DNTs hytter over hele landet åpne for personer med funksjonsnedsettelser. Mange av disse er vanskelig tilgjengelige og lite tilrettelagt – men tar du utfordringen, gjør vi det også!

  Vi understreker at hele vårt tilbud er åpent for de som ønsker å trosse hindringer og vanskeligheter. Vi er gode på ad hoc-løsninger, og har høy respekt for de som gir seg i kast med utfordringer på tross av funksjonsnedsettelse! 


  Noen tips til deg som vil dra på hyttetur:

  • De fleste DNT hytter var bygd for en god stund siden og selv der det er blitt gjort tiltak for å tilrettelegge kan man treffe mangler i forhold til dagens standard for tilgjengelige bygg.
  • Ta kontakt med hytta (betjente) eller foreningen som eier hytta (selv- og ubetjente) i forkant dersom du har spørsmål som du ikke finner svar på via UT.no/ nettsider.
  • Mange DNT hytter har utedo. Noen av våre betjente hytter har innendørs toalett, og noen har HC-toalett. Hør gjerne med foreningen som eier den enkelte hytte for å vite mer. Vi vet at toalettfasilitetene er noe av det viktigst for veldig mange.
  • Enkelte hytter kan tilby frakt av bagasje inn til hytta for personer med behov for dette. Hør med bestyrer i forveien, slik at det kan kombineres med annen nyttetransport.
  • Har du tips til forbedringer, er vi takknemling for innspill (send til helen.adamson@dnt.no) og ta gjerne en prat med hyttebestyrer dersom det er betjent hytte.

  Pråmvika

  Kongsberg og Omegn Turistforening sin nyeste hytte. Mulighet for å kjøre hel frem.

  Ta kontakt med medlemsforeningen.

  Gjendesheim

  Betjent hytte med bilvei helt frem.
  HC-toalett og soverom.
  Muligheter for tur med rullestol langs vei

  Område: Jotunheimen øst.

  Kalhovd turisthytte

  Adkomst ved bil helt frem. Turområde på grusvei og bred sti. Kan gå fra denne hytte til Mårbu Turisthytte.

  Område: Hardangervidda

  Bolnastua

  Åpnet  2013 og spesielt tilrettelagt for rullestolbrukere. alle rom tilrettelagt og uteplass med god plass til rullestoler.

  Område: Saltfjellet, Nordland

  Ådneram turisthytte

  Stor utleiehytte i Sirdal. Tilrettelagt for rullestolbrukere, HC-bad og soverom.
  Se ut.no for mer informasjon

  Finsehytta

  Svært tilgjengelig, adkomst kun med tog.
  Turmuligheter på Rallarvegen. Heis, HC-dusj, HC-rom og toalett.


  Grimsdalshytta

  God tilgang i inngangspart, resepsjon og spisesal godtt ilgjengelig for rullestol.
  HC-rom og heis.

  Område: Rondane

  Fondsbu

  Høy standard og delvis tilrettelagt.
  Stier som er egnet for synshemmede. Kan nås med rutebåt og beltebil.

  Område: Jotunheimen

  Rauhelleren turisthytte

  Betjent hytte med aktiviteter som fiske, padling, stell av dyr.
  Gode stier å gå på eller trekke spesial vogn.
  Område: Hardangervidda

  Fønhuskoia
  Tilgengelig med rullestolrampe utenfor rundt vannpumpe og ned til bålpass.
  HC-toalett. Funksjonelt kjøkken.
  Område: Vassfaret

  Lysfjorden turisthytte

  Betjent hytte, adkomst med bil eller ferje inners i magiske lysefjorden.

  HC-rom og bad

  Camp Killingen

  Utleiehytte med plass til 42 personer.
  God tilgjengelighet med rullstol både i sovealkove og bryggeanlegg.

  Sandebukta, Vestfold.

  Haukeliseter fjellstue

  Betjent hytte midt på fjellet, mellom øst og vest, på 1000 meters høyde.

  Her kan du kjøre helt frem til døren.

  Snøheim

  Betjent hytte. Gruslagtgårdsplass, god tilgjengelighet fra busstoppet til inngangen.
  HC-rom med flotte duaj og toalettforhold
  Område: Dovrefjell