Hyttedrift i 2020

Sota Sæter åpner 1 mai 2020
Sota Sæter åpner 1 mai 2020 Foto: Marius Dalseg

Alle må booke på forhånd

For å kunne åpne tilbudet vårt er det svært viktig må man kan spore smitte, det betyr at vi må vite hvem som bor hvor. Det er også begrensninger i hvor mange som kan besøke hytta samtidig. Derfor er bestilling av plass avgjørende. 

DNT har utarbeidet en instruks for smittevern på hyttene. I år er det ekstra viktig at hver gjest tar ansvar, følger reglene på hytta, og vasker godt etter seg. Hyttene vil åpne for bestilling etter hvert som de er klargjort. 

REGLER FOR HYTTEBESØK: 

 • Oppdater deg på de siste anbefalingene fra FHI og følg disse før du drar på tur 

 • Om du har symptomer på luftveisinfeksjon skal du ikke besøke en DNT-hytte. Dette gjelder også milde symptomer. 

​​​​​​​Selv- og ubetjente hytter:

 • Alle gjester må bestille overnatting på forhånd
 • Antall gjester som kan oppholde seg på en selv- eller ubetjent hytte er regulert i bookingsystemet. Regelen er at man skal kunne holde en meter avstand mellom hvert turfølge. Denne regelen gjelder så lenge dette er rådet fra myndighetene.
 • Du som gjest er ansvarlig for å følge anvisningene på hytta for å sikre godt renhold og hygiene mens dere bor på hytta.
 • Planlegg håndhygienetiltak ute og på tur. Ta med deg rikelig med våtservietter, såpe og alkoholbasert desinfeksjon. Ha med deg egne søppelposer og ta med deg søppel hjem. Bor du på en selvbetjent hytte med matlager – ta på det du skal ha selv, ikke noe annet.
 • Gjestene må ta med lakenpose og eget putevar, eller sengetøy. Sjekklister på hytta må følges.
 • Utedo på hyttene kan brukes uten at gjestene bor på hytta, men husk å vaske deg med desinfeksjonsmiddel før og etterpå
 • Det er ok å kjøpe proviant fra de selvbetjente hyttene, men det er ikke lov for gjester som ikke bor på hytta å tilberede mat, koke vann, tørke klær osv inne på hyttene, eller sette seg ned inne og spise maten sin.
  Betjente hytter:

  • Alle overnattingsgjester må bestille på forhånd
  • Du som gjest er ansvarlig for å følge anvisningene på hytta for å sikre god hygiene mens dere bor på hytta.
  • Planlegg håndhygienetiltak ute og på tur. Ta med deg rikelig med våtservietter, såpe og alkoholbasert desinfeksjon.
  • -På mange betjente hytter er det krav om å bruke hytta sitt eget sengetøy, andre ønsker at du har med eget. Hør gjerne med hytta du skal besøke på forhånd.
  • Teltere må ta kontakt med hytta på forhånd og reservere plass. Teltere kan bruke sanitæranlegg på hyttene og handle mat.
  • Dagsbesøk er ok

  Finn status for din hytte på UT.no

  Betjente hytter: 

  De betjente hyttene planlegger sommeråpning som vanlig siste helgen i juni. Enkelte hytter åpner dørene tidligere, sjekk hytta du vil besøke her. De fleste betjente hytter har booking online. For de som ikke har det, må du sende en e-post til hytta. Er du i tvil, finner du alltid oppdatert info på UT.no.​​​​​​​

  Ubetjente og selvbetjente hytter: 

  Hyttene uten betjening åpnes litt etter litt fra og med 1. mai. Det vil bli mulig å bestille plass på alle hytter som åpnes for bruk. HUSK: Ikke dra til en hytte du ikke har booket på forhånd!

  Merk at enkelte hytter også i et normalår ville vært stengt, blant annet som følge av villreinkalving. De vil derfor ikke bli åpnet før denne perioden er over. Dette er presisert på UT.no ved de hyttene det gjelder. Åpningstidspunkt for hver hytte tilpasses lokale forhold, noen ligger ved kysten og andre ligger på høyfjellet. Hyttene åpner fortløpende når de er klargjort.

  spørsmål og svar

  Hva blir annerledes på hyttene?  

  Frem til nå har vi sagt at det alltid er plass på hyttene og at ingen ble avvist. Slik blir det ikke i år. Alle som skal bo på hyttene våre må bestille i forkant. For å kunne åpne tilbudet vårt er det svært viktig at det er mulig å spore smitte, det betyr at vi må vite hvem som bor hvor, og vi må ha kontroll på hvor mange, derfor er bestilling av plass avgjørende. 

  Det er nå tillatt (fra 8. juni) å bruke toalettet og kjøpe mat fra matvarelagrene på selv- og ubetjente hytter. Korte besøk er altså lov, men man kan ikke tilberede mat, koke vann og tørke klær inne på hyttene, eller sette seg ned inne og spise maten sin. 

  Er det trygt å bo på DNT-hyttene?  

  Med tiltakene vi nå iverksetter, så er smittefaren liten. Vi åpner forsiktig opp etter nøye vurdering internt og i samråd med smittevernmyndighetene. Etter seks uker på hjemmebane, trenger folk å få lufta hode og kropp. Vi i DNT har et stort ansvar for å bidra til det. Vi mener vi nå gir folk gode naturopplevelser på en forsvarlig måte. 

  Hvilke konkrete tiltak innføres? 

  Det blir hengt opp informasjon til besøkende på hyttene. På betjente hytter plasseres hånddesinfeksjon ved strategiske punkter som inngangsdører, toaletter, felles spiserom og ved inngangen til tørkerom. Fellestoaletter vaskes hyppig, dusjer og badestamper stenges. På selv- og ubetjente hytter vil det til enhver tid være håndsprit tilgjengelig. Besøkende må ha med seg enten lakenpose og putevar, eller sengetøy. Det gjennomføres rutinemessig renhold av hytter mellom hver 50 besøkene. 

  Fylles hyttene opp av enkeltpersoner eller bestiller man hele hytta?  

  Noen selv- og ubetjente hytter vil være mulig å booke i sin helhet, på større selv- og ubetjente hytter vil det være flere personer som kan booke opphold samtidig. Dette reguleres av bookingsystemet. De som ikke er i samme reisefølge, må holde 1 meter avstand. På betjente hytter blir det begrenset kapasitet, for å sikre nødvendig avstand mellom gjester. 

  Hva må jeg ta med utover det jeg vanligvis har i sekken?  

  Planlegg håndhygienetiltak ute og på tur. Ta med deg rikelig med våtservietter, såpe og alkoholbasert desinfeksjon. Ha med deg egne søppelposer. Bor du på en selvbetjent hytte med matlager – ta kun på det du skal ha selv, ikke noe annet.  

  Hvordan sikrer dere hygiene på soverom?  

  De som har bestilt selv – eller ubetjent hytte må ha med seg enten lakenpose og putevar, eller sengetøy. På mange betjente hytter er det krav om å bruke hytta sitt eget sengetøy, andre ønsker at du har med eget. Hør gjerne med hytta du skal besøke på forhånd. 

  Blir det tilsyn ved hyttene? 

  Noen hytter vil ha tilsyn boende på hytta. De vasker mellom besøkene, utover det gjestene vasker selv ved avreise. Andre steder blir tilsyn langt hyppigere enn normalt. Dette for å se at alt er i orden og for å etterfylle det som trengs av utstyr, vaskemiddel osv.  

  Hva med sikkerheten til de som kommer sent på kveld? 

  Vi tror mange alt har fått med seg at vi stengte ned all vår virksomhet i midten av mars, i likhet med resten av samfunnet. Norges største turportal UT.no har hatt rødvarsel og tydelig signalisert at det er unntakstilstand også i friluftslivet.  Meldingene vi har fått fra turområder og hytter, vitner også om at har vært lite folk ved hyttene våre. Vi vil gjøre det vi kan for å informere i forkant slik at det ikke er tvil om hva som gjelder. De som likevel legger ut på tur uten å bestille plass på hyttene våre, må ta ansvar for å ha med seg telt. 

  Hva koster det å bestille en hytte eller en seng? 

  Det er opp til hver forening hvordan de prissetter hyttene. Noen har fastpris i denne perioden, mens andre har stykkpris, slik vi kjenner det fra DNTs tradisjonelle tilbud. Sjekk UT.no og søk på den aktuelle hytta for å finne ledig kapasitet og pris.  

  Kan jeg bo i telt ved en selvbetjent hytte og bruke do eller hente ut mat fra lageret?  

  Det er nå tillatt å bruke toalettet på selv- og ubetjente hytter, og kjøpe mat fra matvarelagrene. Korte besøk er altså lov, men du kan ikke tilberede mat, tørke klær, eller sette deg ned å spise matpakken inne i hytta.

  Hva gjør jeg om jeg blir syk på hytta?  

  Dersom man er på en betjent hytte, må man melde fra umiddelbart til vertskapet, slik at man isoleres på eget rom for å unngå kontakt med andre. Måltider tilrettelegges på rommet, og fellesrom kan ikke benyttes. Munnbind benyttes hvis det er tilgjengelig og man må forlate rommet.  Dette reduserer faren for å overføre smitte til andre. Vedkommende må reise hjem så fort det lar seg gjøre. Det er ellers oppslag med retningslinjer på hyttene om hva en skal gjøre om en blir syk.

  Ditt medlemskap betyr mye

  Et medlemskap i DNT har aldri vært mer verdt. Det går med på å sikre at hytte og rutetilbudet står der klart til bruk når vi har kommet oss igjennom disse utfordrende tidene.​​​​​​​ DNT har 550 hytter og over 22 000 km med merket sti over hele landet. Det er nok av plass, bare man tør å prøve ut noen nye områder.