Hyttedrift i 2021

Kvinen
Kvinen Foto: Line Hårklau

Alle må booke på forhånd

Det er sikkert mange som savner fleksibiliteten i tilbudet DNT hadde før pandemien. Åpne hytter krever at vi kan spore smitte, og det betyr at vi må vite hvem som bor hvor. Det er også noe begrensninger i hvor mange som kan besøke hytta samtidig. Derfor er bestilling av plass fremdeles påkrevd. Selv om mye begynner å ligne på hverdagen før pandemien vil det sommer og høst 2021 også være noe tiltak på hyttene for å ivareta gjestenes sikkerhet.

DNT har utarbeidet en instruks for smittevern på hyttene. Det er viktig at hver og en tar ansvar, følger reglene på hytta, og vasker godt etter seg. 

DNT tilpasser seg myndighetene sine råd både lokalt og nasjonalt. Det vil derfor i løpet av sommeren være ulike bestillingsløsninger på våre hytter. Enkelte steder kan du bestille hele hytta, andre steder er det et rom som kan bestilles eller en seng. Sjekk UT.no for mer informasjon på den enkelte hytte.

Betjente hytter: 

De fleste betjente hytter har booking online. For de som ikke har det, må du sende en e-post til hytta. Er du i tvil, finner du alltid oppdatert info på UT.no

Ubetjente og selvbetjente hytter: 

Fra 15. juni 2021 kan du igjen bestille senger på mange selv- og ubetjente hytter, men noen hytter må fortsatt bestilles som én enhet. Kapasiteten på hyttene er justert i henhold til myndighetenes retningslinjer. Du finner mer informasjon på hyttas hjemmeside på UT.no.

NB: Ikke dra til en hytte du ikke har booket på forhånd!

Merk at enkelte hytter også i et normalår ville vært stengt, blant annet som følge av villreinkalving. De vil derfor ikke bli åpnet før denne perioden er over. Dette er presisert på UT.no ved de hyttene det gjelder. Åpningstidspunkt for hver hytte tilpasses lokale forhold, noen ligger ved kysten og andre ligger på høyfjellet. 

REGLER FOR HYTTEBESØK: 

 • Oppdater deg på de siste anbefalingene fra FHI og følg disse før du drar på tur!

 • DNT anbefaler at alle følger myndighetene sine tiltak for å begrense smitte. Sett deg inn i de gjeldende nasjonale og regionale tiltakene før du besøker våre hytter. Skulle det være ulikhet mellom tiltakene i vår hyttekommune og din hjemkommune gjelder de strengeste tiltakene!

 • Om du er i karantene eller har symptomer på luftveisinfeksjon skal du ikke besøke en DNT-hytte. Dette gjelder også milde symptomer. Vi minner om at alle våre gjester til en hver tid skal forholde seg til de tiltak som er strengest når det gjelder hjemkommune eller hyttekommune. 

​​​​​​​Selv- og ubetjente hytter:

 • DNT definerer de selv- og ubetjente hyttene som privathytter.
 • Alle gjester må bestille overnatting på forhånd.
 • Fra 15. juni kan du igjen bestille senger på mange selv- og ubetjente hytter, men noen hytter må fortsatt bestilles som én enhet. Du finner mer informasjon på hyttas hjemmeside på UT.no.
 • Du som gjest er ansvarlig for å følge anvisningene på hytta for å sikre godt renhold og hygiene mens dere bor på hytta.
 • Planlegg håndhygienetiltak ute og på tur. Ta med deg rikelig med våtservietter, såpe og alkoholbasert desinfeksjon. Ha med deg egne søppelposer og ta med deg søppel hjem. Bor du på en selvbetjent hytte med matlager – ta på det du skal ha selv, ikke noe annet.
 • Du må ta med lakenpose og eget putevar, eller sengetøy. Sovepose er ikke tillatt. Sjekklister på hytta må følges.
 • Utedo på hyttene kan brukes uten at gjestene bor på hytta, men husk å vaske deg med desinfeksjonsmiddel før og etterpå.
 • Det er ok å kjøpe proviant fra de selvbetjente hyttene, men det er ikke lov for gjester som ikke bor på hytta å tilberede mat, koke vann, tørke klær osv inne på hyttene, eller sette seg ned inne og spise maten sin.


  Betjente hytter:

  • DNT definerer de betjente hyttene som hotell/serveringssted.
  • Alle overnattingsgjester må bestille på forhånd
  • Gjester som kommer fra ulike husstander anbefales å holde en meters avstand eller benytte munnbind om dette ikke er mulig.
  • Du som gjest er ansvarlig for å følge anvisningene på hytta for å sikre god hygiene mens dere bor på hytta.
  • Planlegg håndhygienetiltak ute og på tur. Ta med deg rikelig med våtservietter, såpe og alkoholbasert desinfeksjon.
  • På mange betjente hytter er det krav om å bruke hytta sitt eget sengetøy, andre ønsker at du har med eget. Hør gjerne med hytta du skal besøke på forhånd. Sovepose er ikke tillatt.
  • Teltere må ta kontakt med hytta på forhånd og reservere plass. Teltere kan bruke sanitæranlegg på hyttene og handle mat.
  • Dagsbesøk er ok.

  spørsmål og svar

  Hva blir annerledes på hyttene?  

  Frem til nå har vi sagt at det alltid er plass på hyttene og at ingen ble avvist. Slik blir det ikke under pandemien. Alle som skal bo på hyttene våre må bestille i forkant. For å kunne holde tilbudet vårt åpent er det svært viktig at det er mulig å spore smitte, det betyr at vi må vite hvem som bor hvor, og vi må ha kontroll på hvor mange, derfor er bestilling av plass avgjørende. 

  Det er tillatt å bruke toalettet og kjøpe mat fra matvarelagrene på selv- og ubetjente hytter. Korte besøk er altså lov, men man kan ikke tilberede mat, koke vann og tørke klær inne på hyttene, eller sette seg ned inne og spise maten sin. 

  Er det trygt å bo på DNT-hyttene?  

  Med tiltakene vi har iverksatt, så er smittefaren liten. Vi holder åpent med begresning på antall gjester og vurderer tilbudet fortløpende internt og i samråd med smittevernmyndighetene. Hyttene er et fristed for folk som trenger å få lufta hode og kropp i en krevende tid. Vi i DNT ønsker å bidra til dette. Vi mener vi nå gir folk gode naturopplevelser på en forsvarlig måte. 

  Hvilke konkrete tiltak innføres? 

  Det blir hengt opp informasjon til besøkende på hyttene. På betjente hytter plasseres hånddesinfeksjon ved strategiske punkter som inngangsdører, toaletter, felles spiserom og ved inngangen til tørkerom. Fellestoaletter vaskes hyppig. På selv- og ubetjente hytter vil det til enhver tid være håndsprit tilgjengelig. Besøkende må ha med seg enten lakenpose og putevar, eller sengetøy. Sovepose er ikke tillatt.

  Hva forventes av gjester på DNT-hyttene?

  • Sett deg inn i hvilke tiltak som er gjeldende i din hjemkommune samt den kommunen du reiser til.
  • Bli hjemme dersom du føler deg syk før avreise.
  • Prøv å holde meteren til andre gjester innendørs på DNT-hyttene. Benytt gjerne munnbind dersom dette ikke er mulig.
  • Sørg for god personlig hånd- og hostehygiene. 
  • Bidra gjerne til forsterket renhold av felles berøringsflater under oppholdet. 

  Fylles hyttene opp av enkeltpersoner eller bestiller man hele hytta?  

  Fra 15. juni kan du igjen bestille senger på mange selv- og ubetjente hytter, men noen hytter må fortsatt bestilles som én enhet. Dette reguleres av bookingsystemet. De som ikke er i samme reisefølge, må holde meteren. På betjente hytter blir det noe begrenset kapasitet, for å sikre nødvendig avstand mellom gjester.

  Hva må jeg ta med utover det jeg vanligvis har i sekken?  

  Planlegg håndhygienetiltak ute og på tur. Ta med deg rikelig med våtservietter, såpe og alkoholbasert desinfeksjon. Ha med deg egne søppelposer og munnbind. Bor du på en selvbetjent hytte med matlager – ta kun på det du skal ha selv, ikke noe annet.  

  Hvordan sikrer dere hygiene på soverom?  

  De som har bestilt selv – eller ubetjent hytte må ha med seg enten lakenpose og putevar, eller sengetøy. På mange betjente hytter er det krav om å bruke hytta sitt eget sengetøy, andre ønsker at du har med eget. Hør gjerne med hytta du skal besøke på forhånd. Sørg for god lufting der dette er mulig.

  Hva med sikkerheten til de som kommer sent på kveld? 

  Vi tror mange alt har fått med seg at vi, i likhet med resten av samfunnet, har et noe begrenset tilbud. Norges største turportal UT.no har det siste året hatt rødvarsel og tydelig signalisert at det er unntakstilstand også i friluftslivet. De som likevel legger ut på tur uten å bestille plass på hyttene våre, må ta ansvar for å ha med seg telt. 

  Hva koster det å bestille en hytte eller en seng? 

  Det er opp til hver forening hvordan de prissetter hyttene. Noen har fastpris i denne perioden, mens andre har sengepris, slik vi kjenner det fra DNTs tradisjonelle tilbud. Sjekk UT.no og søk på den aktuelle hytta for å finne ledig kapasitet og pris.  

  Kan jeg bo i telt ved en selvbetjent hytte og bruke do eller hente ut mat fra lageret?  

  Det er nå tillatt å bruke toalettet på selv- og ubetjente hytter, og kjøpe mat fra matvarelagrene. Korte besøk er altså lov, men du kan ikke tilberede mat, tørke klær, eller sette deg ned å spise matpakken inne i hytta.

  Hva gjør jeg om jeg blir syk på hytta?  

  Dersom man er på en betjent hytte, må man melde fra umiddelbart til vertskapet, slik at man isoleres på eget rom for å unngå kontakt med andre. Måltider tilrettelegges på rommet, og fellesrom kan ikke benyttes. Munnbind benyttes hvis det er tilgjengelig og man må forlate rommet.  Dette reduserer faren for å overføre smitte til andre. Vedkommende må reise hjem så fort det lar seg gjøre. Det er ellers oppslag med retningslinjer på hyttene om hva en skal gjøre om en blir syk.

  Ditt medlemskap betyr mye

  Et medlemskap i DNT har aldri vært mer verdt. Det går med på å sikre at hytte og rutetilbudet står der klart til bruk når vi har kommet oss igjennom disse utfordrende tidene.​​​​​​​ DNT har 550 hytter og over 22 000 km med merket sti over hele landet. Det er nok av plass, bare man tør å prøve ut noen nye områder.