Hyttedrift i 2020

Sota Sæter åpner 1 mai 2020
Sota Sæter åpner 1 mai 2020 Foto: Marius Dalseg

Alle må booke på forhånd

For å kunne åpne tilbudet vårt er det svært viktig må man kan spore smitte, det betyr at vi må vite hvem som bor hvor. Det er også begrensninger i hvor mange som kan besøke hytta samtidig. Derfor er bestilling av plass avgjørende. Det er ikke mulighet for drop-in, dagsbesøk eller å låne toalettene på de selv- og ubetjente hyttene.

DNT har utarbeidet en instruks for smittevern på hyttene. I år er det ekstra viktig at hver gjest tar ansvar, følger reglene på hytta, og vasker godt etter seg. Hyttene vil åpne for bestilling etter hvert som de er klargjort. 

REGLER FOR HYTTEBESØK: 

Disse reglene gjelder for hyttebesøk: 

  • Oppdater deg på de siste anbefalingene fra FHI og følg disse før du drar på tur 

  • Om du har symptomer på luftveisinfeksjon skal du ikke besøke en DNT-hytte. Dette gjelder også milde symptomer. 

  • DNT åpner kun hytter som har mulighet for forhåndsbooking. Dropin, dagsbesøk og toalettbesøk på selv- og ubetjente hytter er ikke tillatt. 

  • Antall gjester som kan oppholde seg på en selv- eller ubetjent hytte er regulert i bookingsystemet. Regelen er at man skal kunne holde en meter avstand mellom hvert turfølge. Denne regelen gjelder så lenge dette er rådet fra myndighetene.

  • Mange selv- og ubetjente hytter er så små at det ikke vil være mulig å holde en meter avstand. Det vil derfor variere fra hytte til hytte om du kan booke seng/rom eller om du må booke hele hytta.

  • Gjestene må ta med ren lakenpose og eget rent putevar, eller rent sengetøy. Sjekklister på hytta må følges. 

  • Du som gjest er ansvarlig for å følge anvisningene på hytta for å sikre godt renhold og hygiene mens dere bor på hytta. 

  • Planlegg håndhygienetiltak ute og på tur. Ta med deg rikelig med våtservietter, såpe og alkoholbasert desinfeksjon. Ha med deg egne søppelposer og ta med deg søppel hjem. Bor du på en selvbetjent hytte med matlager – ta på det du skal ha selv, ikke noe annet. 

Finn status for din hytte på UT.no

Betjente hytter: 

De betjente hyttene planlegger sommeråpning som vanlig siste helgen i juni. Enkelte hytter åpner dørene tidligere, sjekk hytta du vil besøke her. De fleste betjente hytter har booking online. For de som ikke har det, må du sende en e-post til hytta. Er du i tvil, finner du alltid oppdatert info på UT.no.

Disse betjente hyttene åpner først:

Ubetjente og selvbetjente hytter: 

Hyttene uten betjening åpnes litt etter litt fra og med 1. mai. Det vil bli mulig å bestille plass på alle hytter som åpnes for bruk. HUSK: Ikke dra til en hytte du ikke har booket på forhånd!

Merk at enkelte hytter også i et normalår ville vært stengt, blant annet som følge av villreinkalving. De vil derfor ikke bli åpnet før denne perioden er over. Dette er presisert på UT.no ved de hyttene det gjelder. Åpningstidspunkt for hver hytte tilpasses lokale forhold, noen ligger ved kysten og andre ligger på høyfjellet. Hyttene åpner fortløpende når de er klargjort.

spørsmål og svar

Hva blir annerledes på hyttene?  

Frem til nå har vi sagt at det alltid er plass på hyttene og at ingen ble avvist. Slik blir det ikke i år. Alle som skal bo på hyttene våre må bestille i forkant. På selv- og ubetjente hytter er det derfor ikke mulighet for drop-in, dagsbesøk eller å låne do om man er på tur i området rundt hytta. For å kunne åpne tilbudet vårt er det svært viktig at det er mulig å spore smitte, det betyr at vi må vite hvem som bor hvor, og vi må ha kontroll på hvor mange, derfor er bestilling av plass avgjørende.  

Er det trygt å bo på DNT-hyttene?  

Med tiltakene vi nå iverksetter, så er smittefaren liten. Vi åpner forsiktig opp etter nøye vurdering internt og i samråd med smittevernmyndighetene. Etter mange uker på hjemmebane, trenger folk å få lufta hode og kropp. Vi i DNT har et stort ansvar for å bidra til det. Vi mener vi nå gir folk gode naturopplevelser på en forsvarlig måte. 

Hvilke konkrete tiltak innføres? 

Det blir hengt opp informasjon til besøkende på hyttene. På betjente hytter plasseres hånddesinfeksjon ved strategiske punkter som inngangsdører, toaletter, felles spiserom og ved inngangen til tørkerom. Fellestoaletter vaskes hyppig, dusjer og badestamper stenges. På selv og ubetjente hytter vil det til enhver tid være håndsprit tilgjengelig. Besøkende må ha med seg enten ren lakenpose og putevar, eller ren sovepose og putevar eller sengetøy vasket på 60 grader. Det gjennomføres rutinemessig renhold av hytter mellom hver 50 besøkende, eller det vil være tre dagers karantene mellom hvert besøk.  

Fylles hyttene opp av enkeltpersoner eller bestiller man hele hytta?  

På selv – og ubetjente hytter tilpasses antall gjester til plassen på hytta. Det er viktig at de som ikke er i samme reisefølge kan holde 1 meter avstand, det vil derfor variere hvor mange plasser det vil være mulig å bestille. På noen av de mindre hyttene kan man kun booke hele hytta. På betjente hytter blir det også begrenset kapasitet, for å sikre nødvendig avstand mellom gjester. Der deler kun personer fra samme følge rom.  

Hva må jeg ta med utover det jeg vanligvis har i sekken?  

Planlegg håndhygienetiltak ute og på tur. Ta med deg rikelig med våtservietter, såpe og alkoholbasert desinfeksjon. Ha med deg egne søppelposer. Bor du på en selvbetjent hytte med matlager – ta kun på det du skal ha selv, ikke noe annet.  

Hvordan sikrer dere hygiene på soverom?  

De som har bestilt selv – eller ubetjent hytte må ha med seg enten ren lakenpose og putevar, eller sengetøy vasket på 60 grader. Vi oppfordrer alle som skal på betjente hytter til å gjøre det samme. Noen betjente hytter har engangssengesett du kan kjøpe, men dette er begrenset, så for å være sikker, ta med rent sengetøy hjemmefra. Det er nå tillat med ren lakenpose i kombinasjon med rent putevar.  

Blir det tilsyn ved hyttene? 

Noen hytter vil ha tilsyn boende på hytta. De vasker mellom besøkene, utover det gjestene vasker selv ved avreise. Andre steder blir tilsyn langt hyppigere enn normalt. Dette for å se at alt er i orden og for å etterfylle det som trengs av utstyr, vaskemiddel osv.  

Hva med sikkerheten til de som kommer sent på kveld? 

Vi tror mange alt har fått med seg at vi stengte ned all vår virksomhet i midten av mars, i likhet med resten av samfunnet. Norges største turportal UT.no har hatt rødvarsel og tydelig signalisert at det er unntakstilstand også i friluftslivet.  Meldingene vi har fått fra turområder og hytter, vitner også om at har vært lite folk ved hyttene våre. Vi vil gjøre det vi kan for å informere i forkant slik at det ikke er tvil om hva som gjelder. De som likevel legger ut på tur uten å bestille plass på hyttene våre, må ta ansvar for å ha med seg telt. 

Hva koster det å bestille en hytte eller en seng? 

Det er opp til hver forening hvordan de prissetter hyttene. Noen har fastpris i denne perioden, mens andre har stykkpris, slik vi kjenner det fra DNTs tradisjonelle tilbud. Sjekk UT.no og søk på den aktuelle hytta for å finne ledig kapasitet og pris.  

Kan jeg bo i telt ved en selvbetjent hytte og bruke do eller hente ut mat fra lageret?  

Nei, pga smittevernstiltakene er det ikke lov å bruke do eller matlager hvis du telter. Do og matlager er kun for de som har bestilt plass på hytta.  

Hva gjør jeg om jeg blir syk på hytta?  

Dersom man er på en betjent hytte, må man melde fra umiddelbart til vertskapet, slik at man isoleres på eget rom for å unngå kontakt med andre. Måltider tilrettelegges på rommet, og fellesrom kan ikke benyttes. Munnbind benyttes hvis det er tilgjengelig og man må forlate rommet.  Dette reduserer faren for å overføre smitte til andre. Vedkommende må reise hjem så fort det lar seg gjøre. Det er ellers oppslag med retningslinjer på hyttene om hva en skal gjøre om en blir syk.

Ditt medlemskap betyr mye

Et medlemskap i DNT har aldri vært mer verdt. Det går med på å sikre at hytte og rutetilbudet står der klart til bruk når vi har kommet oss igjennom disse utfordrende tidene.​​​​​​​ DNT har 550 hytter og over 22 000 km med merket sti over hele landet. Det er nok av plass, bare man tør å prøve ut noen nye områder.