Føremeldinger

Føremeldingene beskriver forholdene i utvalgte fjell- og turområder i Norge. Informasjonen er hentet fra hyttebestyrere, fjelloppsyn og andre lokale kilder. Husk at det kan være store lokale variasjoner og at forholdene i fjellet kan skifte rask.

Planlegg turen din på UT.no. Sjekk også været på yr.no og eventuell skredfare på varsom.no.
Har du nettopp vært på tur? Del gjerne bilder og førerapport med andre på vår Facebook-side.

7. juli 2015

Stølsheimen, Bergsdalen og Vossefjellene

Hallingskeid - Kaldavass: Brua i Nedre Grønnalen er borte etter flaumen. Arbeidet med ny bru vert iverksett primo august, og ein antar at den er ferdig til bruk ila veke 32.

Lagt inn av: Toril Hunnålvatn (Voss.Utferdslag@visitvoss.no), 7. juli 2015

7. juli 2015

Trollheimen

TROLLHEIMEN
Nå er det for alvor blitt fint i Trollheimen. Snøen har smeltet og det er grønt og frodig i alle daler. Det er fint å ta seg inn til hyttene og du kan gå mellom dem. I høyden over 1300 moh. er det fortsatt snø, men snøfonnene er fast og fin å gå på melder gjester som har vandret mellom hyttene i Trollheimen. 

 


Oppdatert melding finner du. 

Mer info finner du på: www.tt.no 

Lagt inn av: Jonny Remmereit (jonny@tt.no), 7. juli 2015

7. juli 2015

Jotunheimen

Fondsbu:

Snøen smelter fort. Kl. 9.30 2.7. er det 12 plussgrader i skyggen på Fondsbu. Det er snø på alle ruter ut fra Fondsbu til hyttene i området. Det er kun til Gjendebu man kan se de røde T-merkene. Snøen er fast og fin å gå på, bortsett fra i overgangen mellom snø og barmark hvor det er litt gjennomslag. Bruk gamasjer og staver, råder Solbjørg på Fondsbu. Det er fremdeles fint å gå skitur også.

Skogadalsbøen:

På Bøen er det full sommar, grønt gras og grøne trær. Over Friken er det litt snø på toppen og på Nordsida mot Bøen, ellers fint. Dette er anbefalt rute til Bøen no.
På dei andre rutene er det framleis ein god del snø. Snøen er i ferd med å bli hard, så det går fint å gå på den.
Man må kanskje rekne med store bekkar og elvar eit par dagar, snøsmeltingen er stor.

Gjendesheim:

Fortsatt fint og sommerlig! Sesongen er skikkelig i gang.

Glitterheim:

Nå har varmen kommet til fjells også.  Det smelter veldig mye nå.  Dermed er det vått, men alle bruer og elver er ok.  Det er fortsatt snø igjen på de høyeste pasasjene, men det er tilnærmet normale forhold for årstiden.

Oppdatert info fra Knut Vole 7. juli:

Glitterheim - Spiterstulen er ok å gå.  Det er litt vanskelig å krysse Skauta, må nok belage seg på å vade den.

Glitterheim- Gjendesheim.  De nye kloppene over Tjørnholåa var under vann i går, da gikk det midt på leggen når de gikk over. Vannet har gått ned mye i dag, så jeg regner med at det er i orden der igjen.  Resten er ok.

Glitterheim - Memurubu.  Ny bru over Blåtjørnholet (som var satt opp i fjor) er ødelagt, den gamle brua som er integna på kartet er lagt ut og i orden. Over Glopåa gjekk det vatn på begge sider av brua i går, men regner med at det er ok igjen nå.

Gjendebu: Mykje snø i områda Olavsbu og Leirvassbu.

Gangbare ruter som vi anbefaler:  Bukkelægeret, Besseggen, Fondsbu.  Dagsturer: Gjendetunga, Slettmarkshøe og N.Svartdalspiggen. Alle bruer er på plass. Stor vannføring.

Fannaråken:

Nå er det blitt lettere å komme seg opp til Fannaråken. På grunn av snø er turen opp til Fannaråken litt tung fremdeles, men ikke så vanskelig som for en uke siden. Men man må regne med å bruke litt lengre tid enn ellers. Det er antakelig fint å gå med truger. I noen dager til er det mulig å gå på ski. Fordi snøen har smeltet noe, er det lettere å se vardene, selv i skodde, og det begynner å bli tiltråkket oppover. I noen partier er snøen råtten.

Breføringen er utsatt til 11. juli pga snøforholdene. På normalruta er skavlen dobbelt så stor som vanlig og utoverhengende. Det raser tidvis, og det er foreløpig ikke trygt å ta med folk der. På den alternative ruta bort til der man kommer opp fra Skogadalsbøen er det også en skavl, og det er i tillegg gjennomslagsføre når man kommer ut av breen.

Webkamera fra Eidsbugarden er her .

Webkamera fra Gjendesheim her her .

Lagt inn av: DNT Oslo og Omegn (turinfo@dntoslo.no), 7. juli 2015

7. juli 2015

Stølsheimen, Bergsdalen og Vossefjellene

Grindaflethytta:

 07.07.15:  Det er mykje snø i område.  Brua ved Elvamot er lagt ut. 

T-merka sti frå Fyre kan brukast til hytta.  Frå Flåm er det ikkje bru over Grindafletelva og frå Upsete / Ljosanboten er det ikkje bru i Stordalen og Grindafletelva. 

Lagt inn av: Toril Hunnålvatn (Voss.Utferdslag@visitvoss.no), 7. juli 2015

7. juli 2015

Sylan / Bealjehkh

SYLAN


Nå er det blitt strålende i Sylan og det er grønt og frodig i fjellet. Det er fint å gå mellom hyttene og på ruta Norge på tvers (www.norgepatvers.no). I høyden over 1300 moh. er det fortsatt snø, derfor anbefaler vi ikke toppturer i Sylmassivet enda.

Men snølaget er bare 20 cm og smelter fort nå. 

Mer info finner du på: www.tt.no

Lagt inn av: Jonny Remmereit (jonny@tt.no), 7. juli 2015

6. juli 2015

Setesdalsheiane

Nå kan sommerturen planlegges i Setesdalsheiene.

Snøen er nesten borte og det er fine forhold. Også elvene/bekkene er greie å forsere eller vades. Noen snøpartier er det fremdeles, men snøen er fast og fin å gå på. Du må være oppmerksom på at de røde stimerkene kan ligge under snøen, derfor må du til enhver tid vite hvor du er på kartet og følge sommerrutene. 

6/7 - Hovden til Sloaros: Bart frem til tregrensa, endel snø nordover fra Krossloskaret.

6/7 - Bossbu til Berg: Fint å gå fra Berg - Stavskar - Bossbu. Det meste er bart, men noen snøpartier som er faste og fine å gå på.

6/7 - Øyuvsbu: Noe snø fra P-plassen, men bart ned til hytta. 

Ljoslandinfo melder om snø “her og der” innover mot Lakkenstova. Når man kommer forbi Lakkenstova, er der fortsatt en del partier med snø igjen. 

6/7 - Borteli - Gaukhei - Pytten: Nå er det vår i fjellet og flotte forhold på denne strekningen.

Foto: Preben Løite

Foto. Preben Løite 
Gaukhei 

Lagt inn av: Joachim Pedersen (mail@dntsor.no), 6. juli 2015

3. juli 2015

Etne- og Saudafjellene

Fremdeles mye snø i Etnefjellene.

Det går greit å gå på beina til Olalia, Løkjelsvatnhytta,  Simlebu, Blomstølen og Storavssbu

 Sandvasshytta har fremdeles skiføre store deler av turen fra Markhus.

Det er mye snø fra Simlebu til Sandvasshytta og ned til Blomstølen. Vi anbefaler ikke å gå¨disse turene uten ski enda.

Husk kart og kompass/GPS. T-merkingen er ikke synlig ved mye snø

Lagt inn av: Rolf Erik Svanberg (esvanber@online.no), 3. juli 2015

2. juli 2015

Femundsmarka

Svukuriset: 18 grader kl. 0700 om morgenen 2.juli. Tørt og fint å gå på beina, ikke mygg, varmt – helt fantastisk. Mange gjester har gått til StorSvuku i dag.

Lagt inn av: DNT Oslo og Omegn (turinfo@dntoslo.no), 2. juli 2015

2. juli 2015

Skarvheimen

Finsehytta:
Har vert opp i 19,8 grader og sol. Fortsatt ein del snø, men det skjer store endringer når det er så varmt. Snøen er fast og fin og gå på.
Rallarvegen åpner fra Haugastøl til Finse tirsdag 7 juli.
Fra Finse til Myrdal er det tog som gjelder , for så og sykle fra Myrdal til Flåm. Tog mellom Finse og Myrdal er det lokaltakst på sykkel.
Velkomne til frisk fjelluft, og flotte naturopplevelser i fjellheimen.

Iungsdalshytta
Det er så flott her nå! Fint og sommerlig, 18 grader. Isen er borte fra vannet, båten går.
Fint og tørt et stykke på ruta mot Kongshelleren/Geiterygghytta, men treffer på snø i oppover mot selvbetjeningshytta Kongshelleren som ligger på 1.450 moh.

Geiterygghytta
Svært mye snøsmelting nå. Mange som har gått over fra Finse. Snøen er fast og fin å gå på. Noen går med truger og noen går uten truger. Flott å gå nå. Fint å gå Aurlandsdalen.

Lagt inn av: DNT Oslo og Omegn (turinfo@dntoslo.no), 2. juli 2015

2. juli 2015

Dovrefjell

Snøheim: På Dovre er sommeren kommet for fullt og det er flotte forhold for å gå til Snøhetta. Det er noen snøpartier, slik det pleier å være på denne tiden, men de minker raskt. Bruk fjellsko med gamasjer da det er lett å tråkke gjennom der man går på og av snøpartiene. Merket rute til Reinheim og Åmotdalshytta er godt farbare. 

Informasjon om Ferdsel i Hjerkinn skytefelt er her

Lagt inn av: DNT Oslo og Omegn (turinfo@dntoslo.no), 2. juli 2015

2. juli 2015

Langsua (Huldreheimen)

Liomseter: På Liomseter har de fått følgende melding fra gjester som gikk videre derfra mandag: «Takk for hyggelig opphold på søndag til mandag! Stien fremover er veldig fin, fra Liomseter helt til Storhøliseter er det veldig fint, bare litt snø. Fra storhøliseter til Oskampen er det veldig vått i myrene, men det går fint. Fra Oskampen til sikdalsæter, var det veldig fint på sørsiden, lite snø og tørr sti. Verre på vei ned den andre siden hvor det var mer snø og en del vann grunnet smelting. Etter det var det helt greit til Gjendesheim, mye vann i elvene og litt «tricky» å komme seg over. Absolutt mulig for de som ønsker å følge jotunheimsstien videre!»
Ellers rapporterer Liomseter om flott, varmt vær. Noe snø mellom Haldorbu og Storkvelvbu.

Lagt inn av: DNT Oslo og Omegn (turinfo@dntoslo.no), 2. juli 2015

2. juli 2015

Breheimen med Jostedalsbreen

Sota Sæter: Det er fantastisk fint på Sota Sæter nå, full sommer til over 1000 moh. Det er mere snø enn vanlig mellom hyttene, men nå smelter det fort. Det er stor vannføring i elver og bekker.

Nørdstedalseter: Snøen smelter voldsomt hver eneste dag – det er mye bart rundt hytta.  Det er mulig å gå i fjellet, litt vanskelig å finne merkingen. Vegen inn til hytta er farbar. Fint å sykle inn til /ut fra hytta! Fint å gå dagsturer fra Nørdstedalseter. I retning Sognefjellshytta er det nok skiføre, ellers er det mulig å gå til fots, men det er en del snø. Mot Sota Sæter og Illevatn er det nok farbart.

01. juli. Tilsyn på Arentzbu melder at sommerbroer mellom Arentzbu og Fast vest for Mørkridsdalen ikke er lagt ut enda.

Lagt inn av: DNT Oslo og Omegn (turinfo@dntoslo.no), 2. juli 2015

2. juli 2015

Rondane

Rondvassbu:
Fra Rondvassbu sin nettside: «Isen på Rondvatnet har gått i oppløsning de siste dagene og vi håper at vi kommer i gang med ordinær båtrute fra torsdag 3.juli.
Pr 1.juli ligger det fortsatt noe snø igjen mot toppene, men mange fjellvandrere har allerede besteget Storronde, Vinjeronden, Rondeslottet og Veslesmeden. Storronden er den med minst snø og her er det snart helt bart opp til toppen. Fonnene opp mot Vinjeronden og Rondeslottet bærer bra så de siste rapportene melder om fine forhold. Det er meldt om mye snø ned mot Langglupdalen fra Rondeslottet så denne ruten er ikke å anbefale ennå. Om man ønsker å gå over Høgrronden så har det kommet rapporter på at det bryter mye oppover fonnene så det er ikke å anbefale å gå denne ruten ennå.
For Rondane på langs og hytte til hytte turer er det fine forhold. Litt snø igjen på Rondehalsen men det er ikke meldt om store problemer å ta seg over der. Når vi kommer i gang med båtruten kan man unngå Rondehalsen, men frem til da må man gå over. «

Bjørnhollia
Fint og sommerlig ved Bjørnhollia. Tørt og fint på turen inn fra Straumbu. På rutene mot Rondvassbu og Dørålseter er det noen partier med snø og enkelte områder som er våte pga smeltevann. De fleste merkede stier er fine å gå. Unntatt Langglupdalen, opp til Rondeslottet og ruta over Høgronden til Dørålseter og Rondehalsen. Her er det mye snø og gjennomslagsføre.

Grimsdalshytta
Vakkert og sommerlig i Grimsdalen nå.

Lagt inn av: DNT Oslo og Omegn (turinfo@dntoslo.no), 2. juli 2015

2. juli 2015

Hardangervidda

Hardangervidda vest: Fortsatt unormalt mye snø igjen på vestvidda.

Trolltunga: Bart opp den første bratte kneika, ellers snødekke hele veien inn til Trolltunga. Det er spor i snøen etter at hundrevis har vært der inne allerede. Vær ekstra oppmerksom på at smelting nedenfra har skapt store hulrom under snøen. Unngå derfor å fylle vann langs bergvegger der det er lett å trakke gjennom. Ta med nok drikke til hele turen, så slipper du å ta feil valg. 

Mosdalsbu: Her er det fint å gå til fots nå. 

Stavali: Sommeråpningen er utsatt fra 27.6 til 4.7 på grunn av mye snø. Vertskapet er tilgjengelige på hytta fra 27.6. Fra Kinsarvik er det bart opp til toppen av Reinsbrekkene. Resten av turen er det er en del snø igjen ennå, men her smelter det fort unna.  

Se våre detaljerte og oppdaterte føremeldinger for mer informasjon om området: www.bergenoghordalandturlag.no

Lagt inn av: Margaret Are (margaret@bergen-turlag.no), 2. juli 2015

2. juli 2015

Breheimen med Jostedalsbreen

Skålatårnet: Snøen ligger fra ca 1000-1100 meter. Det er tråkket sti i snøen, så mulig å gå til fots. Husk at det kan være mye tåke så høyt oppe og at vardene kan være under snøen. Viktig at man kan bruke kart og kompass. Snøbakker gjør det effektivt og gøy å ta seg ned igjen.

 

Lagt inn av: Margaret Are (margaret@bergen-turlag.no), 2. juli 2015

2. juli 2015

Stølsheimen, Bergsdalen og Vossefjellene

Bergsdalen: Fortsatt store snømengder og skiføre i det meste av området, men dette endrer seg raskt nå. Vær obs på åpne elver og utrygge vann.

 

Stølsheimen: Fortsatt mye snø, men noen av hyttene begynner å bli tilgjengelige med gode fjellsko på beina.
Solrenningen: ca 50% snøfritt, begynner å bli greit å gå til fots.
Vatnane: En del snø igjen i høyden, men ok til fots. Her kan det være store elver ved kraftig snøsmelting.
Ellers er det fotsatt ski eller truger som gjelder i Stølsheimen.

 

For detaljerte og oppdaterte føremeldinger, se vår nettside: www.bergenoghordalandturlag.no

 

 

 

 

Lagt inn av: Margaret Are (margaret@bergen-turlag.no), 2. juli 2015

2. juli 2015

Hardangervidda

Krækkja: Det er varmt og godt på Krækkja, men dermed litt mer vann. Ruten Fagerheim-Halne, mot Heinseter er ingen problemer til fots. Isen på Krækkja har ikke gått, så det er fint å gå på ski over vannet og på den andre siden av vannet. Båten går altså ikke ennå. På Dragafjorden er det også fint å gå på ski. Men vær oppmerksom på at det fort kan bli overvann hvis varmen fortsetter. Mot Kjeldebu og Finse og over mot Stigstuv er det litt mer snø (brua mot Stigstuv er ikke lagt ut). Mot Finse har Krækkja lagt ut den ene brua de skal legge ut. Halnekongen går når det blir isfritt. Fra Haugastøl er det snø å gå på, men merk at det kan bli problemer med bekker og elver når snøen har fått smelte i noen dager til. Nå er snøen fin og fast å gå på.

Sandhaug: I retning Tinnhølen minker det veldig på snøen. Men det er fremdeles litt igjen. Fint å gå på truger, men det er ikke nødvendig, for snøen er kompakt og fin, det er kun i overgangen mellom barmark og snø at det er litt gjennomtråkk. På grunn av lite snø er det nok slutt på skiføret nå.

Litlos: Fantastisk skiføre i vest og sør-vest: Valldalen til Litlos, og Litlos -Tyssevassbu og Tyssevassbu ned til Skjeggedal. Bestyrer på Litlos anbefaler på det sterkeste Tyssevassbu via Tolvtunga og ned til Skjeggedal – her er det glimrende for de som vil gå på ski, helt fantastisk skiføre! I hvert fall en ukes tid til. Bruene som kan legges ut er lagt ut, og ellers er det fine snøbruer akkurat nå – ingen problemer med elver og vann. Mot nord er det fremdeles mulig å gå på ski, men snøen minker fort i retning Sandhaug. 

Hakkesetstølen melder om fine forhold. Fint å gå fra Geilo til Hakkesetstølen og videre.

Melding fra bestyrer på Tuva 30. juni: Veldig fint å gå på Østvidda nå. Flotte forhold langs ruta Ustaoset-Tuva-Hein-Rauhelleren-Mårbu-Kalhovd-Helberghytta. Lågaros-Mogen er også fin! På Østvidda er det greit å komme seg over bekker. Litt vått på myrene. Men bare fint vær i sikte, så nå tørker det fort opp.

Føremelding fra Finsehytta 30. juni. Her er det hvit sommer. Ellers smelter det ganske fort, men det er enda snøføre. På Finsehytta har vi truger som gjestene kan låne gratis, og de som skal gå Aurlandsdalen får låne gratis truger til Geiteryggen om de ønsker. Ellers er det jo flott og ta seg en sommerskitur. Ingen av broene er lagt ut enno.

29. juni. Rauhelleren melder om fine forhold for fotturer på Hardangervidda øst. Det er fortsatt noen snøfonner å forsere men snøen er fast og fin. Det er heller ikke problem med vannføring i bekker og bruene er i orden. På grunn av sen isgang er ikke Halnekongen begynnt og gå, men det er fint og starte på Ustaoset eller Fagerheim og gå sørover. I tillegg meldes det om sommervarme så det kan oppleves fantastiske forhold i fjellet nå med vinter ,vår og sommer på samme turen.

Værstasjon fra Sandhaug er her .

Lagt inn av: DNT Oslo og Omegn (turinfo@dntoslo.no), 2. juli 2015

30. juni 2015

Hardangervidda

Mårbu Turisthytte melder om snøfritt terreng og fantastiske forhold for fotturer. Det er kun snø på de høyeste toppene. Gresset har begynt å gro og sommeren er definitivt på plass. Båten på Mårfjorden startet sin faste rute fredag 26. juni og går hver dag i hele sommer.

Bilder tatt 26. juni illustrerer forholdene på Hardangervidda nå.

 

Lagt inn av: Johan Fegri (johan@dntdrammen.no), 30. juni 2015

30. juni 2015

Tafjordfjella, Sunnmørsalpane

Tafjordfjella

Reindalseter: Nå er det helt snøfritt og nydelige forhold opp til Reindalseter, og på sørsiden av dalen, opp til Skjervløypet, er det fint å gå. Det begynner også å bli bart opp til kanten av Hulderkoppen. 

Vakkerstøylen: Veien er åpen helt til Tunga, og det er flotte forhold inn til Vakkerstøylen.

Pyttbua: Flotte forhold opp til Pyttbua. Brua over til Puttegga er ikkje lagt ut enda pga snøforholdene.

 

 

Veltdalsetra 28.06.2015: 

Kaldhusseter: Det er bart rundt Kaldhusseter(se webkamera på aast.no), i nærområdet rundt hytta og litt innover Storkaldhusdalen. Det er også fint å gå over Flyene til Zakariasvatnet. 

På de andre hyttene er der fremdeles en god del snø, slik at det er skiføre. Fra Grotli er det skiføre litt opp i skibakken.(se webkamera ), og det er fin skitur til Danskehytta, man kan også gå til fots og evt truger. Snøen er fin og hard. Vær oppmerksom på isen på vanna.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Sunnmørsalpene 

Velleseter: Til Velleseter er det snøfritt opp til hytta, og et stykke videre. Det er fremdeles flotte toppturforhold i Storbreskaret dersom du bærer skia et stykke.

Tyssenaustet: Omtrent snøfritt frem til hytta og over til der anleggsveien starter. Snøen er ihvertfall hard og god å gå på.  

Patchellhytta: Det er åpent til Liasætra, og greit å gå omtrent til Nysetvatnet. Derfra og opp er det masse snø, og ski- eller trugeføre. Fra Skylstad(Øye) er det bart opp Skylstadbrekka, og derfra er det 1-1,5 km. til hytta på truger eller til fots.

Standalhytta: Bart rundt hytta. Masse snø i fjella rundt.

Runde Fyr:  Flotte forhold. Fra 22.juni stenger hytta pga. oppussing. Hytta er stengt ut august.

 

 

 

 

Lagt inn av: Eirik Ullebeerg (info@aast.no), 30. juni 2015

30. juni 2015

Hardangervidda

Rauhelleren melder om fine forhold for fotturer på Hardangervidda øst. Det er fortsatt noen snøfonner å forsere men snøen er fast og fin. Det er heller ikke problem med vannføring i bekker og bruene er i orden. På grunn av sen isgang er ikke Halnekongen begynnt og gå, men det er fint og starte på Ustaoset eller Fagerheim og gå sørover. I tillegg meldes det som sommervarme så det kan oppleves fantastiske forhold i fjellet nå med vinter ,vår og sommer på samme turen.

 

Bildet viser utsikten fra Rauhelleren mot øst og stien mot Mårbu og Heinseter.

 

 

Lagt inn av: Johan Fegri (johan@dntdrammen.no), 30. juni 2015

24. juni 2015

Lillehammer-Rondane

Stier til og fra hyttene i Øyerfjellet og Ringebufjellet er bare. Noe snø i søkk mot nord i høyfjellet.

Område: Nord for Lillehammer. Øst og nord-øst for Hafjell. Noen aktuelle hytter: Djupslia  og Vetåbua

Lagt inn av: Erland Flaten (eflaten@nuna.no), 24. juni 2015

Annonse

Midsona / Mygga - Vitusapotek