E1 - Europas nye langrute

Hanne Olstad og Turid Nielsen maler en av dagens aller siste steiner under merkingen av E1 gjennom Finnmark sommeren 2012. Foto: Sindre Thoresen Lønnes

E1 er en sammenhengende langrute som går fra Nordkapp til Sicilia. Den norske delen av ruta går fra Nordkapp til Femundsmarka og vil ha offisiell åpning 4. juni 2013.

På kryss og tvers mellom øst , vest , nord og sør går det 11 merkede vandreruter i Europa. Den lengste er E1 som i 2013 blir ferdigmerket gjennom Finnmark. Drømmer du om å gå virkelig langt, kan du nå snøre på deg skoene på Nordkapp og gå til Sicilia.

Mer informasjon om E1 gjennom Europa finner du på traildino.com

Dette er E1:

• Langdistanseruta E1 er vel 8000 km og går gjennom Norge, Sverige, Danmark, Tyskland, Sveist og Italia.
  • Selv om vandreruta er kalt E1, er stiene merket forskjellig fra land til land. Merkingen bygger på gamle tradisjoner. Mye kan planlegges på forhånd, men regn med en del improvisering på turen – spesielt fra Scapoli til Sicilia i Italia.
  • Overnattingsstedene langs E1 er alt fra femstjernes hotell til gapahuk, små pensjonat og enkle hytter.
  • E1 er nøye beskrevet på nettstedet traildino.com. Her er gode beskrivelser og lenker til flere av etappene og rutene langs E1. Du finner også informasjon om alle de andre europeiske vandrerutene.

Les mer om E1 i boka «Til fots gjennom Europa» av Lise Foss og den tyske boka «Europäischer Fernwanderweg E1» av Arthur Krause.

T-merket på dugnad

DNT har lagt ned mye arbeid og stor dugnad de siste årene med å merke det siste stykket gjennom Finnmark. Fra Femundsmarka til Treriksrøysa følger E1 Grensesømmen som ble merket av DNT i 2005.

- Etter flere år utenfor er DNT nå med i det gode, europeiske samarbeidet om å merke og sikre de lange vandrestiene gjennom Europa. - Medlemsskap i European Ramblers' Association (ERA) og merking av vandrestien E1 fra Nordkapp til Sicilia setter oss på Europakartet, sier assisterende generalsekretær Anne Mari Aamelfot Hjelle i DNT.

European Ramblers Association (ERA)

På 1960-tallet var det en gruppe tyske vandrere som drømte om å forene Europas land med merkede turstier. Ideen var å lenke sammen gamle ferdselsårer, handelsveier, pilegrimsleder og nye stier i såkalte fjernvandreveier. Entusiasmen smittet. I 1969 ble European Ramblers Association (ERA) stiftet, med turorganisasjoner fra hele Europa.

Kontakt oss                   Har du spørsmål om arbeidet med E1 gjennom Norge, kontakt Endre Kleiveland i DNTs administrasjon på endre.kleiveland@dnt.no eller telefon 41408558.

VIDEO: Sommeren 2013 åpner turstien E1 som går fra Nordkapp til Sicilia i Italia. Møt en dugnadsgjeng som har vært med på å gjøre det mulig.

Vår turpartner GDF SUEZ støtter DNTs arbeid med E1