Logo
Til DNT.no forside
Bading i badekulp, en voksen mann bader og to unge gutter står ved elvekanten og ser på.

Våre fem beste hemmeligheter for barnefamilier

Vi fikser den rimelige ferien dere aldri glemmer. Her er fem av våre beste hemmeligheter for barnefamilier.

Visste du at medlemmer under 12 år overnatter gratis på hyttene våre? Gi ungene en ferie de husker, der hele familien kobler av, får masse tid sammen og attpåtil sitter igjen med naturopplevelser for livet. Vi snakker skjermfrihet, blåbærplukking, fiskelykke, vannhenting i bekken, gjørmebad, solkrem og fyr i ovnen på kvelden. Tursommer er den perfekte kombinasjonen av dunjakke og shorts. Her er fem friske ferieforslag:

1. Badekulpen på Grautheller 

En jente bader i en badekulp.
DUKKERT: Ekte friskt! Badetemperaturen er ikke for pyser. Foto Ronny Rustøen

Å komme til Grautheller på sommeren er en deilig opplevelse. Hytta ligger fint plassert i en lun bakke med Grauthellervatnet like nedenfor. Når du setter deg på trammen med en kaffekopp i hånda, lytter du til suset fra elva som bruser forbi, 40 meter unna. Her ligger også den forfriskende badekulpen, som er akkurat stor nok til en avkjølende dukkert. Kanskje hører du også lyden av sauebjeller og fredelige beitedyr som trasker i nærheten? Hytta ligger østvendt, så morgenfugler kan få med seg den gule kula som kryper over fjellene i øst en grytidlig sommermorgen.  
Grautheller ligger i Sirdalsheiene og passer for både de litt større og mindre barna. Som gjest på hytta får du også tilgang til båt på vannet. Ta gjerne med fiskestang, her er det mulig å sikre dagens middag! 

Fakta om Grautheller

  • Selvbetjent hytte i Lyse- og Sirdalsheiane
  • Adkomst: 15 km sykkeltur på anleggsvei fra Ådneram, deretter 1,5 km på sti frem til hytta. 
  • Bestilling: Hytta bestiller du her.
     

2. Pizzaovnen på Bakken gard

En mann og en liten gutt baker ut en pizzadeig.
SOMMERIDYLL: På tunet på Bakken gard er det sitteplass under tak og vedfyrt pizzaovn. Foto: Ida Jaarik Reiestad 

Nystekt pizza fra vedfyrt ovn en varm sommerkveld etter en dag på tur med bading og blåbærplukking. Høres det fristende ut? Bakken er en totalrenovert fjellgard som ligger ovenfor Lysefjorden. Her er det godt å være! Kveldsmaten legger dere til utsiktspunktet med panoramautsikt over fjorden, mens dere skuer ut over Norges vakreste fjord. 
Fjellgarden passer også perfekt for en liten historietime. Her er det enkelt å sette seg inn i tidligere tiders slit. Den lune helleren rett ovenfor hytta ligger kun et steinkast oppi bakken. De første gardbrukerne som slo seg ned her oppe, bodde faktisk under helleren i en lang periode før den første, vesle stua ble satt opp! En fin dagstur er å gå innover Skurvedalen. Naturreservatet er en sammenhengende dal der villmarka suser og elva bruser! Her gjelder det å se, men ikke røre. Et knakende godt tips for matpausen er å gå inn til Skurvedalstjørna, her er en aldri så liten Edens hage med en deilig badekulp i elva. 

Fakta om Bakken gard

  • Ubetjent hytte i Lysefjorden
  • Adkomst: Flere alternativer. Enkleste er å ta båt til Bakken kai, herfra er det ca. 1 km bratt tur opp til hytta. 
  • Bestilling: Hytta bestiller du her.

3. Fuglekikking på Eigerøy fyrvokterbolig 

En liten jente ser i en kikkert og smiler. Bak henne er det et rødt og hvitt støpejernsfyr.
HUSK KIKKERT: Eigerøy er et eldorado for fuglekikking og det er spennende for både store og små å følge med på alle artene som flyr forbi. Foto: Agnethe Larsen

Ramsalt og værhardt ligger Eigerøy fyrvokterbolig gjemt blant svabergene ytterst på øya sør i fylket. Her er det lune viker, nakne skjær og et yrende fugleliv. Det første du merker når du ankommer Eigerøy er at temperaturen her ofte er noen grader kaldere enn inne i Egersund. Lufta er friskere, lukta saltere og vinden kraftigere. På vei ut passerer du hardføre sauer og kyr som frister en ramsalt tilværelse. Med én gang skjønner du at det kan være værhardt ytterst her ute. De glattskurte bergene er nesten helt uten vegetasjon. Ofte kan du finne tang og tare langt unna sjøen, der de ligger som synlige bevis på vinterstormenes herjinger. Kontrasten kunne ikke vært større på late sommerdager når dønningene duver, måkene skriker og fisken biter.  På de travleste dagene i trekkfuglsesongen kan det fly forbi over 60 ulike arter på én og samme dag! Kanskje er dere heldige og ser en ekstra sjelden fugl, som rovfuglen glente? Ta gjerne med kikkert og notatblokk. Hvem finner flest arter? Vi anbefaler å gå en tur bort til selve fyret for å nyte solnedgangen. Utenfor her strekker blåmyra seg uendelig langt vestover, så her kan du se sola forsvinner under horisonten i sene kveldstimer. 

Fakta om Eigerøy fyrvokterbolig

  • Utleiehytte låst med spesialnøkkel, du leier et helt rom
  • Adkomst: 2,2 km på grusvei og sti
  • Bestilling: Hytta bestiller du her.

4. Gullfiskjakt og gatekunst på Lysefjorden turisthytte 

En bygning med en regnbue og tre barn som sitter foran den.
Lysefjorden Turisthytte er garantert Norges mest fargerike turisthytte! Foto: Ida Jaarvik Reiestad

Turister reiser fra den andre siden av kloden for å oppleve den ikoniske Lysefjorden. Vi er så heldige å bo like i nærheten! Vi anbefaler å ta båten inn hele fjorden, selv om du også kan kjøre bil til Lysebotn om sommeren. Kle dere godt, og stå ute på dekk for å oppleve alt underveis. Kan vi foreslå en liten bingo på vei inn der dere krysser av ved passering av de mest kjente attraksjonene: Preikestolen, Flørli-trappene og Kjerag?  I Lysebotn setter du beina på landjorda igjen og rusler et par hundre meter til landets klart mest fargerike turisthytte. Her er bygningene malt i alle regnbuens farger, og utsmykket av gatekunstner Renate Hermansen. Over hele hyttetunet har hun «gjemt» små gullfisker. Hvor mange klarer dere å finne? Vi har også laget og merket Energiløypa med kjekke oppgaver som tar deg til flere av Lysebotn sine bortgjemte perler. Topp det hele med digg matservering, en deilig hage å henge i med lekeplass og trampoline, og feriefølelsen bør komme snikende for de fleste.  

Fakta om Lysefjorden turisthytte

5. Hester og moderne arkitektur på Jonstølen 

To hester som beiter utenfor en hytte med gress på taket.
FJORDINGER: Fredelig beiter hestene på tunet utenfor Jonstølen turisthytte, slik beitedyra har gjort i uminnelige tider i dette vakre stølsterrenget i Suldal. Foto: Odd Inge Worsøe 

Jonstølen er den moderne selvbetjeningshytta som er perfekt tilrettelagt for barnefamilier: Her er det to stuer, slik at barn og voksne kan kose seg i hvert sitt rom. Hundeeiere vil sette pris på det praktiske hunderommet med egen inngang. Om sommeren er det fint å bade i elva, eller å ta en tur til det gamle glimmerbruddet 1 km unna. En attraksjon for mange små er de fredelige hestene som beiter rundt hytta i sommermånedene.  Hytta ligger midt i Suldals lune og vakre stølsterreng. Jonstølen har fått navnet sitt fra de to stølene med samme navn like i nærheten. Det var støling her med kyr og geiter fram til 1956. Turen opp er ikke lang, men litt bratt og småkupert. Du er gjerne litt andpusten når du trasker opp den siste bakken mellom noen gamle furutrær og krokete fjellbjørker. Hytta ligger på et platå med utsikt over dalen, og når du setter deg på trammen for å snøre av fjellstøvlene, er det gjerne fuglesang og det fjerne suset av elva du hører. 

Fakta om Jonstølen

  • Selvbetjent hytte i Suldalsheiane
  • Adkomst: Ca. 1 km på sti, relativt bratt fra parkeringsplass ved Mosvatnet.
  • Bestilling: Hytta bestiller du her.

Bli med Barnas turlag på fellesturer

Barnas turlag arrangerer mange kjekke familieturer over hele distriktet vårt. Dette er glimrende måte å bli kjent med nye turkamerater på og oppdage nye turperler sammen.

Les mer om Barnas turlag her
Les mer om Barnas turlag her
Del artikkel:
Del på e-post

Se også

Bli frivillig
Bilder fra 7-nutsturen 2022, fra Dale til Gramstad over sju topper. Frivillig, dugnad, drikkestasjon på Gramstad.
Bli frivillig
Bli medlem
Stranddalen turisthytte sommeren 2022.
Bli medlem