Hopp til hovedinnhold
Logo
Til DNT.no forside
Tilbake til Aktuelt

Hjelp oss å fylle peisestua på Haukeliseter med veggtepper

Har du et gammelt og fint åkle eller veggteppe stuet bort på et rotete loft? Da kan du donere det til oss og gi det nytt liv på veggen i peisestua på Haukeliseter.

Publisert: 26. januar 2024
Skrevet av: John Petter Nordbø
Nyheter
Kvinne med rød lue og blå jakke holder frem håndvevd teppe.
VIL HA MANGE: Eleonore Hatfield fra ReTuren syverksted håper at mange klarer å finne frem bortgjemte skatter som kan brukes på Haukeliseter. Foto: John Petter Nordbø

Peisestua på Haukeliseter fjellstue får en «makeover» denne våren. 

– Målet er at det skal bli mer koselig i Auststoga. Vi håper folk som kommer på besøk til sommeren skal utbryte: «Wow, så fint det har blitt her!» sier Preben Falck, daglig leder i Stavanger Turistforening. 

Trenger mange åklær

Et av prosjektene blir å fylle én av veggene med vakkert tradisjonshåndverk. Nå skal vi fylle den ene langveggen med åklær og veggtepper, og det er ReTuren syverksted som står for jobben. 

Veggen er stor, og vi trenger mye materiale for å få dekket hele veggen. 

– Vi vet at det er mange som har fine åklær liggende bortgjemt hjemme. Dette er en fin måte å få de frem i lyset igjen. Dette er vakkkert tradisjonshåndverk laget av gode materialer. Tenk så lang tid det tar å veve et sånt teppe. Nå skal disse få leve videre med en hedersplass på veggen, sier Turi Rudningen fra ReTuren syverksted. 

Hvordan kan du donere? 

Det vi ønsker oss er håndvevde åklær, veggtepper og sengetepper. De kan gjerne være litt slitt av tidens tann eller velbrukt. Har du noe liggende som kan passe for oss? Da kan du levere dette i Tursenteret vårt i Stavanger. 

– Vi er opptatt av å ta vare på historiene til teppene. Hvem lagde teppet? Hvordan har det blitt brukt? Har du en spesiell fortelling om teppet? Dette er historier vi vil ta vare på, forklarer Falck. 

Noter gjerne ned historien om ditt teppe når du leverer det inn. Vi kommer til å finne en måte å formidle alle disse fortellingene på når veggen er ferdig. Dette betyr at teppet får lov til å leve videre og fortsatt være i bruk. 

– Dette er et så fint prosjekt! Det er sirkularitet i praksis. Vi får tatt vare på de gamle historiene og tradisjonshåndverket, samtidig som vi gir verdifulle tekstiler og materialer en nyttig funksjon videre, sier Rudningen. 

Til slutt, for alle som lurer, hva er egentlig et åkle? Her får du svaret fra Store Norske Leksikon: 

Åkle er et vevd teppe brukt til å legge over sengene og på innsiden av ytterveggene som dekor og varmeisolasjon. Åklær ble vevd i ulike teknikker som rutevev, krokbragd, skillbragd, oftest med ornamentalt mønster.

Del artikkel:
Del på e-post

Se også

Bli frivillig
Bilder fra 7-nutsturen 2022, fra Dale til Gramstad over sju topper. Frivillig, dugnad, drikkestasjon på Gramstad.
Bli frivillig
Bli medlem
Stranddalen turisthytte sommeren 2022.
Bli medlem