Hvordan komme i gang med å padle kajakk i Kristiansand
Lær alt om kajakkpadling og våttkortkurs i i Kristiansand. Få trygg opplæring og bli en sikker padler. DNT Sør tilbyr flere kurs, opplæring og treff på Sørlandet i sommer.
Havkajakk og padling er noe mange forbinder med sol og sommer. Men er det nødvendig med kurs? Norges Padleforbund har laget en våttkortstige. Det er en serie med kurs på ulike nivå. Mange lurer på hvordan de får våttkort og hva det egentlig er.
Se DNT Sørs padletilbud i Kristiansand her
Hva er våttkort?
Våttkort er et kort på størrelse med et bankkort. På den ene siden finner du et unikt nummer og navnet ditt. Det er koblet mot våttkort-basen som viser hvilke kurs du har, og på hvilket nivå. Den andre siden av kortet har plass til oblater som viser hvilke våttkort-kurs du har tatt. Våttkort er altså et kursbevis som er gyldig med oblat.
Hvordan får jeg våttkort?
Padleforbundet har utviklet hele 8 ulike kursstiger for alt fra havpadling til kano og packraft. I skrivende stund finnes over 50 ulike våttkortkurs! Du får våttkort når du tar et av disse kursene.
Hvorfor bør jeg ta våttkort?
Motivasjonen bak kurs er ulike. Mange ønsker å vite hva de skal gjøre om de er uheldige og velter. Andre ønsker å padle lengre og raskere – og å forebygge skader. Uansett om du er sommerpadler som bruker padling som rekreasjon eller mosjon eller ønsker å padle i krevende forhold hele året, så finnes det et kurs for deg. Man bestemmer selv hvilke kurs man ønsker å ta og hvor hurtig man ønsker å ta nye kurs – dersom man ønsker det.
Hvert kurs er laget slik at du ikke trenger å gå videre hvis du er fornøyd med det kurset du har tatt. Samtidig kan du gå langt og bli veileder, kursholder eller trener dersom du har ambisjoner om det.
Kort om de ulike våttkort-kursene for kajakk
Introkurs
3-4 timers kurs med helt grunnleggende opplæring slik at du kan se og føle på om kajakkpadling er noe for deg. Kurset er en innføring. Du lærer enkelte nødvendige teknikker på et veldig grunnleggende nivå. Vær obs på at flere padleklubber og utleiere krever at du har grunnkurs.
1. Grunnkurs
16 timers kurs hvor du lærer padleteknikker, sikkerhet og redning og annet du må kunne for å ferdes trygt i kajakk. Det er ikke nødvendig å ta introkurs før du tar grunnkurs.
2. Teknikkurs
16 timers kurs hvor du lærer og øver på mye av det samme som i grunnkurset, men mer fokus på teknisk utførelse for å forbedre teknikken slik at du bruker mindre energi og får mindre belastningsskader. Du får også padle i mer utfordrende forhold (høyere bølger og vind). Krav for deltakelse: Grunnkurs
3. Aktivitetslederkurs
16 timers kurs hvor du lærer å lede grupper på vannet og blir kvalifisert holde introkurs og grunnkurs. Krav for deltakelse: Grunnkurs og teknikkurs
4. Videregående kurs
3x16 timers kurs over tre helger. Skal da beherske og forstå teknikk i krevende forhold opp til 4* farvann og forhold. Etter endt kurs behersker deltakeren å være et selvstendig medlem av en gruppe på utsatte og eksponerte turer. Du er kvalifisert for å holde kurs til og med teknikkurs. Krav for deltakelse: Aktivitetslederkurs.
5. Veilederkurs
Etter endt og bestått kurs skal deltakeren beherske planlegging og ledelse av padleaktivitet under krevende forutsetninger, og fylle veilederrollen som ressursperson og ambassadør, samt forstå veiledning som metode slik det generelt blir definert i norsk friluftsliv. Som veileder vil du kunne holde alle kurs på våttkortstigen.