Hopp til hovedinnhold
Logo
Til DNT.no forside

KulTur med DNT langs Nordlandsruta

I sommer har vi i samarbeid med Bodø 2024 og prosjekt Nordlandsruta arrangert fellestur langs hele Nordlandsruta. Gjennom tekst og bilder får vi her være med på vandringen fra Bjørnfjell til Sulitjelma.

Publisert: 09. oktober 2024
Skrevet av: Karl Skålbones
Turreferat
En gjeng med glade vandrere bryter ei målsnor utformet som et norsk flagg
Turfølget krysser mållinjen i Sulis etter 21 dagers tur langs Nordlandsruta Foto: David Engmo

KulTur ble arrangert som to parallelle fellesturer i regi av BOT/DNT i samarbeid med prosjekt Nordlandsruta og Bodø 2024. Turene møttes i Sulitjelma 17. august etter 21 dagers marsj med start fra henholdsvis Bjørnfjell i nord og Furuheim gård, Susendal, i sør.

Ei turglad jente med hjerte i turistforeningen fikk for om lag 5 år siden en «vill» idé om å arrangere tur langs hele Nordlandsruta i samarbeid med Bodø 2024. Parallelt ble prosjekt Nordlandsruta stiftet for å løfte denne litt glemte 650 km lange leden fra Bjørnfjell til Børgefjell. Opp i alt dette var Bodø utpekt som Europeisk kulturhovedstad 2024. Et av delprosjektene i Bodø 2024 er European Cabins of Culture, et prosjekt som involverer de norske turisthyttene.

Alle gode ting er 3.
Ideen om kulTur kunne ikke passet bedre og ble applaudert av både prosjekt Nordlandsruta og Bodø 2024. Sistnevnte lyste ut og engasjerte kunstnere/artister som knyttet seg til deler av turen eller konsert på ei av hyttene. Prosjekt Nordlandsruta v/Knut Berntsen med flere tok ansvar for logistikk for både turer og artister. I dette inngikk både Lavvoleir og matdepot. 
BOT v/Ingunn Anke hadde ansvar for selve turene. Astrid Teigland var medturleder for hele kulTur nord. I tillegg ble turledere fra BOT, DNT Narvik, Rana, Hemnes og Tromsø invitert inn som delturledere

Turene ble annonsert som to hovedturer, KulTur nord og sør, med mulighet å melde seg på delturer. Det er alltid spenning knyttet til utlysning av turer i regi av turistforeningen. Responsen var god og spesielt nordre tur ble fulltegnet rimelig fort.

KulTur nord startet 27. juli med stor åpningsseremoni av Nordlandsruta på Bjørnfjell stasjon i regi av DNT Narvik. Maria Solheim serverte en varm og fin konsert til et større publikum. Turgruppa med 11 deltakere og 3 turledere fortsatte langs Rallarveien til Vokterboligen. Dagen ebbet ut med felles middag og bli kjent-prat. Vi kunne knapt fått en bedre start på turen. Fortsettelsen gikk gjennom Narvikfjellan med overnatting på Hunddalshytta, Cunojavri, Caihnavaggi, Gautilis, Skoaddajavre og Sitashytta. Her ble på nytt felles middag og intimkonsert med Sofie Olaisen. Varierende, men greit turvær så langt og god stemning i gruppa.

Vakre Narvikfjellan blir kommende dager enda vakrere og går i det som noen kaller «Europas siste villmark». Strekningen Sitas – Pauro – Røysvatn til Hellemobotn er krevende i form av dagsetapper på 25 km eller mer. Desto bedre å komme fram til hytta om kvelden. Tre av deltakerne overnattet i egne telt, mens de øvrige baserte seg på overnatting i hytter. I mangel av hytter mellom Hellemobotn og Vaisaloukta i Sverige bidro turens handlere med lavvoer for tre overnattinger.

Ved gammen i Nuortakrågge ovenfor Hellemobotn ble vi servert 3-retters middag etterfulgt av historisk vandring med lokalhistoriker Sander Andersen. 7 av deltakerne gikk hele turen, mens de andre gikk deletapper til/fra Hellemobotn. Augustværet var nå så godt som det kan være og etter 3 netter i lavvo ventet de to svenske turistforeningshyttene STF Vaisaluokta og STF Kutjaure. Tradisjonelle, litt eldre koselige hytter med trivelige «stugverter».

Nordlandsruta går delvis i Sverige grunnet utfordrende og svært alpint landskap på norsk side. 
Etter Kutjaure begav vi oss inn i Padjelanta. Stien bølger seg fint i terrenget langs store sjøer og over åser med snille dagsetapper på 11-18 km. Padjelantastugorna Låddejåkka, Aresloukta, Stalloloukta og Staddajåkkå byr på hyttetun med mange sengeplasser.  I Padjelanta er reindrift sentralt og det er samebyene som styrer både hyttedrift og ikke minst besøksstrategi. I Arasloukta fikk vi kjøpt røket fisk og samisk brød «Gahkko». Stugvert Richard Lanta fortalte oss om oppveksten sin og livet som reindriftsame.

I Stalloloukta var det avtalt arrangement i regi av Bodø 2024. Katarina Parfa Koskinen og Ronny Koskinen tok imot og ledet oss til kirkekåta. Samlet rundt bålstedet gav Katarine oss varme og personlige fortellinger om forfedrenes liv i området. Alt dette mens vi fikk servert middag på samisk vis. Neste formiddag viste Katarina oss tuftene fra forfedrenes bosteder, med ytterligere fortellinger. Dette ble et varmt og fint opphold.

Apropos varme og svette må det nevnes av hygieniske tiltak at alle badet hver dag i nærmeste vann eller elv etter ankomst hytta. Etter Padjelanta hadde vi en pustepause ved STF svensk Sorjus eller «Konsul Persons stuga» som den også kalles. Deretter krysset vi grensen før vi overnattet på Sorjushytta i Sulisfjellan. Kimmo Ylønen er en av kunstnerne som er engasjert av Bodø 2024. Han bygger vannhjul i sitt prosjekt «kunnskapens grønne flagg». En jordnær og fin fyr som vi møtte på flere hytter og ble «en av oss». Inspirert av kulTur hadde flere deltakere interne kulturinnslag, deriblant sang til Kimmo med melodi Finlandia avsunget på Sorjus.  Været og humøret var fortsatt svært bra på nedstigningen til Ny-Sulitjelma. Det ble ikke verre ved at ildsjelene i SOT serverer oss vafler og karbonadesmørbrød med noko attåt. Ikke nok med det, Bodø 2024 har engasjert teatret Hjerneteppe som gav oss en forrykende og lattermild forestilling.


Noen mønstret av turen og tre nye kom på før vi neste dag begav oss mot siste overnatting via Lomi til telt og lavvoleir ved Kong Oscar-vatnan. Turen fikk kjenne på en ny dimensjon, nemlig regn, mye regn. Minnerik stund når 12 personer klemmer seg inn i den ikke så store Lomihytta. Det fyres i ovn og det tørkes mens praten går og vi venter på oppholdsvær. Det kommer og leir etableres på avtalt plass.

17. august 2024.
Leiren ved Kong Oscar-vatnan tas ned og pakkes på sekkene. Turen begir seg ned mot Daja, men først møter vi som avtalt KulTur Sør som hadde sin siste overnatting på Tjalalvaneshytta. Fortelling om kulTur sør kommer i egen artikkel senere. Etter hei og litt klem blir vi møtt av ordfører med stort følge før vi går samlet inn til Daja turistsenter. Her er det rigget til stor fjellfest med konkurranser og kulturelle innslag fra japanske dansere til vår egen Asylrevy. Kvelden avsluttes med bedre middag i storlavoen i Daja. Obeserverer bare glade mennesker. Det ble jammen ta en kul KulTur.

Åpning i nord. Foto: Joakim Jaksland
Maria Solheim med gitarist tatt på åpningsdagen. Foto Joakim Jaksland
Dag 15. Akka og Kisuris der bak. Foto: Karl Skålbones
Dag 15. Turledermøte foran Akka og Kisuris. Foto: Karl Skålbones
Kimmo Ylønen i aksjon med sine vannhjul

 

Dag 18. I hjertet av Padjelanta. Foto: Karl Skålbones
Dag 18. Stalloloukta - Katarina på historievandring. Foto: Karl Skålbones
Dag 18. Strekk og tøy Staddajåhkå. Foto: Karl Skålbones
God lavvostemning ved Kong Oscar (siste natta). Foto: Karl Skålbones

 

Kunstverk "KulTur nord møter sør" ved Nina Breivik

 

Del artikkel:
Del på e-post

Se også

Bli frivillig i Bodø og Omegns Tf
Bli frivillig i Bodø og Omegns Tf
Bli medlem
Nydelige Trollfjordhytta ligger på grensen mellom Vesterålen og Lofoten. Turen opp til hytta går fra Austpollen innerst i Trollfjorden.
Bli medlem