Lette telt for tre

Med telt kan du bo nesten hvor som helst.
Med telt kan du bo nesten hvor som helst. Foto: Frank Otto Pedersen, DNTs fotokonkurranse

Ingenting er som å bære sitt eget hus på ryggen, og så slå seg ned hvor man vil. Men da er det en fordel at teltet er lett. Vi har testet 19 telt som tynger lite.

På utstyrsmarkedet fins det mange telt å velge mellom. I denne testen har vi sett på tunneltelt og hybridtelt, som er de letteste. Tunneltelt er, som navnet tilsier, som en tunnel. Hybridtelt har både langs- og tversgående buer. De ligner på tunneltelt, men er ikke fullt så lette eller raske å sette opp.

Se vår vurdering av de ulike teltene (.pdf)

Lett vekt

Det som gjør teltene lette, er enten mindre inner- og/eller yttertelt, lettere materialer eller forenklet konstruksjon. Lette materialer kan være sterke, men er ofte ikke like slitesterke som tyngre. Telt med enklere konstruksjon tåler ikke like mye vind og vær, og mindre telt gir dårligere plass og bokvalitet. Med fornuftig håndtering er de mer enn sterke nok til vanlige turer ved sjøen, i skogen og på fjellet.

Bruksområde

De fleste teltene er velegnet for vår, sommer og høst. Hilleberg Anjan, MSR Carbon Reflex og MSR Holler er bare egnet i varmt, tørt sommervær, mens Bergans Compact Light Winter også er et fullgodt vintertelt med stormmatter. I vinterskogen duger de fleste. Syr man på stormmatter, vil mange flere fungere bra i vinterfjellet.

Plass

Tremannstelt tilsier at det skal være plass til, ja nettopp, tre. Her har mange av produsentene lovet vel mye, for det er trangt for tre i de fleste teltene. Størrelsen på forteltene varierer også, fra ganske små til romslige. På snaufjellet og andre områder der vinden får tak, er det en klar fordel med to fortelt slik at en inngang alltid ligger i le. Slik konstruksjon gir også best gjennomlufting når det er varmt og lufta er stillestående.

Unngå kondens

Alle tunnelteltene settes opp i ett stykke, så lett som bare det. Man kan også ta ut innerteltet og pakke det for seg for å unngå at kondens fra ytterteltet gjør innerteltet vått. Ytterteltet kan brukes alene ved rast eller på en superlett tur.

For å få god ventilasjon og minst mulig kondens, må teltet ha minst to store ventiler og en av dem bør være nederst på teltduken. I regn og vind må ventilene kunne stenges helt, og det bør man helst kunne gjøre innenfra.I telt med bare én inngang blir det mer kondens. Avstanden mellom de to dukene bør derfor være spesielt god i fotenden. Yttertelt som ikke når ned til bakken, gir god ventilasjon, men også mye avkjøling når det blåser. I fjellet og i kaldt vær krever det varmere soveposer og underlag. Med innertelt av netting blir det enda kaldere når det blåser, men løsningen er fin når det er veldig varmt.

Slik testet vi

Vi testet 19 telt med oppgitt vekt under 3,5 kg. 16 av dem er klassiske tunneltelt, tre er hybridtelt. Vurderingen av teltene er basert på normal bruk vår, sommer og høst ved kysten, på fjellet og i skogen. Noen av teltene har vært prøvet flere år, de nyeste bare 8–10 døgn.

Denne testen er også publisert i Fjell og Vidde nr. 3-2012, men seks telt presenteres kun her på turistforeningen.no. Disse teltene er Bergans Compact, Helsport Romsdalshorn 3 Camp og Rondane Light, Hilleberg Anjan, MSR Carbon Reflex og vanlig Mutha Hubba.

Annonse

Skrevet av Nils Bloch-Hoell 17. juni 2012