Test: Tomansstelt

Foto: Ola Løftingsmo

Vekt, plass, sovekomfort og pris er det som avgjør hvilket telt du skal velge. Vi har testet 29 lette tomannstelt for sommeren. Last ned hele testen her.

Telt til barmarksbruk

Vi har undersøkt 29 telt med vekt fra 2,5 kg og nedover. Hovedvekten i bedømmelsen er gjort på barmarksbruk i norske fjell, men teltene er prøvd under ulike forhold i fjellet, skogen og ved kysten. 

Det er valget av teltduk og andre materialer som bestemmer vekten, sammen med konstruksjonen. Selv svært lette telt kan ha god plass og de tyngre teltene er ikke nødvendigvis romslige.

Materialvalg

Lette duker gir lette telt. Det samme gjør små fortelt og trange innertelt. Få plugger og finesser gir også lettere vekt. Til en viss grad må man derfor velge mellom god plass og høy komfort og lav vekt med lite plass. Superlette teltduker gjør det mulig å få begge deler i forbausende grad. Ulempen er at slike teltduker er svært dyre. De er heller ikke like sterke som de tyngre dukene av beste kvalitet, men de er mer enn sterke nok for den som behandler teltet sitt forsiktig og setter det opp riktig.

Skal du lage basecamp og ha teltet oppslått samme sted i mange dager, så er ikke slitestyrken i de letteste teltene godt egnet og valget bør være på et tyngre materiale. Lette telt har ofte noe færre barduner, spinklere plugger og litt enklere ventiler og åpninger, men de fleste løsningene funger fint selv om de ikke er like gode som på de beste tyngre teltene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Annonse

Romslighet

Det plass til to i nesten alle 2-mannsteltene, men hvor god plassen er varierer. Vil man ha topp komfort og plass til 2 brede underlag må man (med tre unntak) velge 3- eller 4-mannstelt. De letteste av dem veier og koster ikke mye mer enn 2-mannsteltene.

Størst forskjell er det på plassen i forteltet. Mange av de aller letteste teltene har knapt plass til bagasjen til to og det er nærmest umulig å koke i forteltåpningen.

Plassbehovet avhenger av hvem som skal bruke teltet. Er dere to mindre personer, en voksen og et mindre barn eller oftest aleine, er plassbehovet mindre enn for to lange menn. Da kan man klare seg med mindre plass og spare vekt og penger.

Konstruksjon

Vi har lagt vekt på at teltene skal være lette å slå opp for en øvet 12-åring. Todelte telt, der innerteltet må slås opp først er lite egnet i regnvær og vind, fordi innerteltet blir vått før ytterteltet er på og om innerteltet har mye netting blir gulvet vått. I tillegg er det vanskelig å få festet et flagrende, stort løst yttertelt når det blåser. Lufting ved hjelp av høyt opptrukket ytterteltkant er ikke gunstig. I norsk klima må man kunne stenge luftinga helt når det blåser ellers blir det alt for kaldt i innerteltet. Selvstående telt er fordelaktige der pluggfestet er dårlig som på svaberg, annen fjellgrunn og sand. Du må selv avgjøre hvor mye plass, vekt pris og slitestyrke skal telle.

Beste teltet

Helsport Reinsfjell Superlight 2 er aller best, men Helsport Fjellheimen Superlight Camp 2- 3- og 4-manns er også meget gode. Nesten like gode er Fjällräven Abisko Endurance 2 og Shape 3, Helsport Rondane Superlight 3 og Yaranga Light 3- og 4-manns. Vil man ligge på brede underlag er 3- og 4-manns Fjellheimen aller best. 

Annonse

Skrevet av Nils Bloch-Hoell 1. januar 2016