Test: Store ryggsekker

Skal du bære 20–25 kilo på ryggen, må bærekomforten være så god at du ikke nøler med å legge av gårde.

Tekst: Nils Bloch-Hoell. Fjell og Vidde 5/2016

Bruk tid på å finne riktig ryggsekk. Det er spesielt viktig når du skal bære tungt.
Bruk tid på å finne riktig ryggsekk. Det er spesielt viktig når du skal bære tungt. Foto: Marius Dalseg Sætre

Fjell og Vidde har testet ni store herresekker på barmarksturer i fjell og skog. Sekkene har 75–80 liters volum. De fleste sekkene fins også i større eller mindre volum. 

Sekkene er velegnet til teltturer på opptil en uke om sommeren, helgeturer om vinteren og lengre hytte til hytte-turer der man bærer med seg mat og sovepose eller mye vinterutstyr. Blir børa tyngre, bør du vurdere enda kraftigere sekk.

I testen har ulike personer brukt sekkene på en rekke turer. Den endelige vurderingen er gjennomført med 18 kilos bør i sekkene, på samme sti, av flere personer. Vår vurdering av sekkene er et godt utgangspunkt, men ikke kjøp sekk uten å ha prøvd den på med den tyngden i som er aktuell til din bruk.

Viktig ved valg av sekk:

1. Bærekomfort
Bærekomfort er avgjørende for hvor god sekken er i bruk. Først når du har funnet ut hvilke sekker som er gode på din rygg, kan utforming av sekkepose, lokk og detaljer avgjøre den videre vurderingen. Et riktig bæresystem for høy vekt er solid og kraftig, noe
som ofte gir høy egenvekt på sekken. Det er fristende å velge en sekk med lav egenvekt, men den er ikke like slitesterk.

2. Riktig rygglengde
Sekker er laget for å passe til visse rygglengder. Rygglengden varierer med personlengden, men like lange personer kan ha ulik rygglengde. Våre vurderinger er basert på en gjennomsnittsmann, ca. 180 cm høy, som verken er spesielt kraftig eller spinkel, og som har normallang rygg. Også formen på rygg, hofte og skuldre er avgjørende for hvor godt sekken passer. Ikke stol på høydeangivelsene fra produsentene, men prøv sekken på – med tungt innhold. Kvinner med lang rygg kan med fordel prøve de sekkene vi har testet.

3. Lommer og finesser
Sekken bør ha strammereimer i sidene og minst fire festepunkter. Snølås er en fordel om vinteren. En innvendig og en utvendig
lomme i lokket og minst to ytre lommer til, er nyttig. Hevbart lokk som kan bli til rumpetaske eller minisekk er fint, men være obs på at mange lommer og finesser gjør sekken tyngre og dyrere. Skal du bare av og til ha med deg litt ekstra, er løse sidelommer fint.

Annonse

Skrevet av Elizabeth Schei 2. september 2016