Test av gassbrennere til turbruk

En god gassbrenner gjør turen flere hakk bedre.
En god gassbrenner gjør turen flere hakk bedre. Foto: Sindre Thoresen Lønnes

Sjekk den utvidede gassbrennertesten fra Fjell og Vidde. 

Matlaging ute i det fri – det setter en ekstra spiss på turen. Vi har testet gassbrennere som skrus fast oppå boksen. Hele 21 brennere er med i denne utvidede testen.

Enkle i bruk

Gassbrennerne er svært enkle å bruke. De er lette å regulere og det er ikke noe søl med brensel eller soting av kjeler. Best virker de når det ikke er kaldt. Ned mot null grader minker effekten, spesielt når det er lite gass igjen i boksen. Under 5 minus virker brennerne dårlig.

Brennerne kan brukes med alle slags kjeler og panner, bare de ikke er for store eller tunge. Da blir stabiliteten for dårlig. Helst bør ikke diameteren være over ca. 20 cm. På de spinklere brennerne bør vekta av kjelen og innholdet ikke overstige 2-3 ½ kg avhengig av modell. 

Vindskjerming

Brennerne må settes opp i godt le når det blåser, ellers øker koketida og gassforbruket veldig. Til to av modellene kan du få kjøpt spesialtilpassete vindskjermer. Alle kan brukes med løs vindskjerm. Flere produsenter advarer imidlertid mot det, fordi gassboksen og regulatoren kan bli farlig varme om man skjermer for godt. Vår erfaring er at dette er lett å tilpasse selv. Man kan kjøpe kjeler med varmeveksler fra Primus og Optimus og løs varmeveksler fra MSR for å redusere gassforbruket. Kjelene funger klart best, vindskjerm er enda bedre

Stabilitet

Det er stor forskjell på stabiliteten til brennerne. Brennerne med hengslet hode er så ustøe at det er risikopreget å røre i maten. De andre brennerne har bra stabilitet. Støttebein på gassboksen øker stabiliteten vesentlig og anbefales til alle brennerne. Det er en fordel å ikke måtte skru mye for å komme fra maks- til minimumseffekt. Med et større reguleringsområde er reguleringsratt bedre å bruke enn metallbøyle. Korte metallbøyler blir lett svært varme. Mange piezotennere er umulig å bruke sammen med vindskjerm.

Koking og brannfare

Ingen av brennerne klarer å koke opp 0,5 l vann i frisk bris. I 3,5 m/s går det litt bedre, men alle trenger god vindskjerming for å være effektive. Men de må ikke brukes inne i telt. Det er for brannfarlig og kullosfaren er altfor stor. Flere av produsentene advarer også mot å bruke brennerne i forteltet. Sikkerhetsavstanden som oppgis varierer mye. Vårt råd er å holde en avstand til brennbare ting på minst 1,5 m over og 1 m til sidene for flammen.

Flere av brennerne har en konsentrert flamme som gjør at maten lett svir seg i midten av kokekaret. Andre sprer varmen over et større område eller over hele kokeflaten, noe som er langt bedre. Vi har rangert brennerne etter hvor praktiske de er til matlaging.

Gassbokser

Det fins to typer ventilgassbokser, vanlige ventilgassbokser (EN 417 i 3 størrelser) og Campingaz (i 2 størrelser). De kan ikke brukes om hverandre. Prisen på gassen blir lavere jo større boksen er. Prisen varierer også mye fra butikk til butikk. 

Støttebein til gassboks leveres av Jetboil, MSR og Primus og til våren fra Optimus. Alle typene fungerer meget bra, men bare Jetboils og Optimus støttebein passer til boksene fra Campingaz, Gosystem og Providus.

Mange gode

De fleste brennerne er gode eller meget gode. Skal du bruke store kjeler bør du velge en av de mest stabile brennerne. Til litt mer avansert matlaging bør du velge en som sprer varmen godt over en stor flate og har et fint, men effektivt minimum. Skal du bare koke vann er alle brennerne gode unntatt de ustabile.

Vindskjermer

Vindskjermer fins i folie, sirkelsektor og foldetype. Sirkelsektortypen er lettest, men passer få brennere og skjermer ganske dårlig. Nest lettest er folie, som skjermer meget godt, men de skjermer ikke om man bruker de største gassboksene. Foldetypen er tyngst, mest robust, passer alle brennere uansett gassboksboks og skjermer meget godt. 

Bruksanvisning og merking

Ikke alle brennerne har bruksanvisning på norsk selv om det er et krav. Noen av bruksanvisningene er også veldig knappe og språket er ofte dårlig. Heller ikke merkinga av brennerne følger forskriftene. Noen brennere har ikke engang produsentnavnet på og ingen har modellnavnet eller CE-godkjenningen på til tross for at det er plass til dette på de fleste brennerne. Som en nødløsning har mange en egen tag med disse opplysningene, men den sitter ofte i veien og vil nok bli fjernet av brukerne.

Koketid

Koketida er målt med 0,5 l vann i Primus 1,7 l varmevekslerkjele. Alle brennerne passet ikke like godt sammen med kjelen og det påvirker koketida i vind. Derfor har vi ikke tatt hensyn til koketida i vår vurdering. Med en god løs vindskjerm øker koketida minimalt med 3,5 sekundmeter vind, så vindskjerm anbefales sterkt. Varmevekslerkjele øker også effektiviteten og senker koketida ganske mye, men kjelen må passe brenneren. Det flate området innenfor fluksringen må være så stort at kjelestøttene får plass innenfor ringen.

Annonse

Skrevet av Nils Bloch-Hoell 20. september 2013