Test av soveposer for barn

Soveposene er gode rundt bålet for Tobias, Ellen og Edvard, men ikke varme nok for en vinternatt ute. Soveposene er gode rundt bålet for Tobias, Ellen og Edvard, men ikke varme nok for en vinternatt ute.
Soveposene er gode rundt bålet for Tobias, Ellen og Edvard, men ikke varme nok for en vinternatt ute. Soveposene er gode rundt bålet for Tobias, Ellen og Edvard, men ikke varme nok for en vinternatt ute. Foto: Sindre Thoresen Lønnes

Barna vil ha stor glede av en sovepose som passer. Vi har testet poser for barn i alderen 4–12 år.

Last ned hele soveposetesten fra Fjell og Vidde nr 1-2013 (.pdf)

Hvorfor barnepose?

Egne poser til barn er en stor fordel. De er smalere og kortere enn poser for voksne og isolerer derfor langt bedre. De er også bedre å ligge i, og de er lettere å bære. Vi har testet større barneposer, med oppgitt liggelengde 130-170 cm. Når barnet er over ca. 150 cm mener vi at man like gjerne kan kjøpe en kvinnepose. Så lange barneposer blir unødig tunge når barnet er mindre og tar mye plass pakket.

Hvor varm?

Hvor varm pose man skal kjøpe, avhenger selvsagt av bruken. Det fins ingen anerkjent metode for å teste barneposers kuldegrense. Enkelte produsenter oppgir komfortgrense basert på skjønn. Andre angir et bruksområde for posen eller temperaturgrensen for en tilsvarende voksenpose. For et barn på 25 kg og 125 cm (en typisk sjuåring) anbefaler vi å legge grensen ca. 4 grader høyere enn kvinnegrensen (EN) for en lik voksenpose. 

Hvor komfortabel?

Posene vi har testet, er omtrent like myke og komfortable, men er ikke på nivå med de aller mykeste voksenposene med fiberfyll eller gode dunposer. Mye av finessene på voksenposene fins også på barnesoveposene. Det gir unødig høy pris og vekt. Barneposene bør kunne vaskes på 60 grader slik at de blir virkelig reine. Det er det dessverre bare Mammut/Ajungilaks poser som kan. Poser med liggelengde opptil 150 cm og vekt under 1,5 kg har vi god erfaring med å vaske i vanlig maskin, men med svært lite vaskemiddel og minst fire skyllinger.

Hvor dyr?

Prisen på posene varierer veldig, fra 500 til 1600 kroner. Det er store variasjoner også for poser som er omtrent like varme, så det kan være mye penger å spare på å velge den rimeligste. Vil man ha en lett og varm pose som også blir liten pakket, koster det mer. Poser med regulerbar størrelse koster også mer, men er mer anvendelige og kan brukes over en lenger periode enn poser med fast lengde.

Annonse

Skrevet av Nils Bloch-Hoell 20. februar 2013