Stor test av brodder

Du trenger ikke skli rundt på hålka hvis du ikke vil. Vi har testet 21 brodder og støvler med pigger på glatt føre. 

Last ned hele testen av 21 brodder (.pdf)


Grovt sett kan bruken av broddene deles i to: veibrodder som velegnet på isete veier uten svuller, og terrengbrodder som er velegnet på stier og i terrenget. Mange brodder kan brukes til begge formål.

Veibrodder

På veier kan man klare seg med lettere brodder og færre pigger. Slike brodder bør være enkle å ta av og på, særlig hvis lengre deler av turen går på bar vei. Til bybruk er dette ekstra nyttig. Broddene må også være greie å bruke på strekninger med frossent bart underlag, og de må passe godt på sko og spinklere støvletter. Gode brodder har pigger både under forfoten og hælen, men til veibruk kan du klare deg med to skarpe pigger under hælen og fire foran. Der det er bratt og issvuller bør man ha minst åtte pigger. Brodder som bare har pigger under hælen eller framfoten gir ikke godt grep. Enda dårligere grep gir «brodder» som bare har en slags gummiert smergelpapir under framfoten. Mange veibrodder er lite egnet på stier eller terrenget og passer dårlig på turstøvler. Men på frosne vann og veier uten issvuller fungerer de beste veibroddene like bra som terrengbroddene.

Terrengbrodder

Stier og terreng har ujevnt, skrått og bratt underlag som stiller større krav til grepet. Særlig må grepet sideveis være godt. Broddene må ha flere pigger og festemekanismen må være sterk og stabil. Det er ikke så viktig at de er raske og enkle å ta av og på. De må passe godt på turstøvler og kraftige støvletter, men ikke nødvendigvis på sko. Best grep har brodder med 10-20 pigger eller tagger. Broddene bør være greie å bruke på bart underlag som asfalt, frossen vei og stein, det er upraktisk måtte ta dem av og på stadig vekk. De færreste brodder passer like godt på støvler og sko, så ofte må man ha ulik broddstørrelse til forskjellig fottøy. Det er særlig viktig at terrengbroddene sitter godt.

Støvletter og støvler

Det fins flere typer fottøy med innebygde faste pigger, men bare Icebug gir et virkelig godt grep på all slags underlag. Støvelmodellene med snøring gir i tillegg god ankelstøtte. Støvlettmodellene med glidelåslukking ikke gir særlig ankelstøtte og er best egnet på vei og slake stier.

Prøv broddene

Det er viktig at broddene passer godt og er enkle å ta av og på. Prøv dem i butikken med det fottøyet de skal passe til og tenk på at du ofte må stå når du tar dem av og på ute.

De beste broddene

Vi har lagt hovedvekten på hvor gode broddene er på hålke. Best til turbruk på vei er Icebug, men også Stabilicers Sport og P-brodden Proff er meget gode. Om du vil ha lette og hendige veibrodder er P-brodden Jogger og Total og Springyard Steady gode valg. I terreng er Icebugs støvelmodeller aller best, men  Stabilicer Heavy Duty, Icer`s Supersole, Snowlinebroddene og Yaktrax Extreme er også meget gode.

Bybruk

Til bruk i byer der det ikke er bratt og broddene ofte tas av og på passer  lette veibrodder  uten borrelåsreim, men med pose best. P-Brodden Total og Springyard Steady er ideelle. Til fottøy med smale eller høye hæler passer bare frontpiggbrodder som P-Brodden Easy og Springyard Snow Star Front.

Staver

Du går enda støere med staver. Vandrestaver med fast lengde og hardmetallpigg er best egnet på is. I kulda og særlig for den som er svak i hendene, er det ingen fordeler med regulerbare staver. Mange av dem er vanskelige å regulere og de er tyngre, har dårligere svingvekt og er mindre spenstige. Det er viktig at det er plass til tykke votter i håndleddsreima. Håndtaket må ikke være for tykt slik at du får godt grep rundt staven. Bytt eventuelt håndleddsreima om det er mulig.Skrevet av Nils Bloch-Hoell 17. januar 2013