Test: hvilken barnepulk er den beste?

UT PÅ TUR: Med en pulk blir aksjonsradiusen med barna litt større.
UT PÅ TUR: Med en pulk blir aksjonsradiusen med barna litt større.

Vi har testet de fleste barnepulkene og -kjelkene på markedet. 

TEKST: NILS BLOCH-HOELL. FJELL OG VIDDE 6/2017

Når du skal velge pulk, kan du gå for den klassiske pulken eller skikjelke; en sykkelvogn med ski istedenfor hjul. Pulkene er klart best i terrenget. Den store fordelen med kjelken er at den også kan brukes sommerstid som sykkelvogn og barnevogn/joggevogn og at mange har plass til to barn. Hva som passer best for deg, avhenger i stor grad av hva slags terreng du ferdes mest i.

HVA GLIR BEST?

Kjelkene og pulkene med ski glir langt bedre i preparerte spor enn en vanlig pulk, og er svært lette å trekke. Razerski glir aller lettest fordi skiene har normal sporvidde. Den tradisjonelle pulken briljerer i terrenget, i løssnø og i smale spor. Utenfor oppkjørte spor er skikjelkene lite egnet om ikke snøen er fast og jevn. 

DRAGENE

Dragets utforming (det en trekker pulken med) er viktig for at pulken skal gå støtt og være behagelig å trekke. Rykk og napp bør ikke forplante seg mellom pulktrekkeren og pulken eller kjelken. Om dragene er for stive, gir det ubehag i hoftene og gjør pulken eller kjelken ustabil. Dragene på skikjelkene overfører noe av vognas vekt til skigåeren. Beltet blir derfor noen ganger presset ned eller vippet opp.

VARMT OG GODT

Det er viktig at barnet holdes varmt. Skikjelkene har ikke kontakt med snøen slik pulkene har, men de har heller ingen isolasjonsmatte i bunnen, som pulkene. Vinden blåser også fritt på undersiden av vognene, så antagelig er de kaldere enn pulkene. En bør derfor legge inn en underlagsmatte eller et skinn i vognen. Uansett trenger barnet en varm pose å ligge i. Det er god plass til barna i alle pulkene og kjelkene i testen, men enkelte har litt lite bagasjeplass.

KJØP BRUKT!

En pulk eller kjelke er en dyr investering. Vi har testet de fleste på markedet, og det fins ingen billige varianter. Men er du heldig, kan du finne dem på tilbud, så følg godt med i annonser fra sportsbutikkene. Du kan også kjøpe brukt – pulkene har så god kvalitet at de tåler mange års bruk. Sjekk på nettet i god tid før du skal bruke pulken. Den vil være lett å omsette når du ikke trenger den lenger.

Annonse

Skrevet av Jasemin Folvik Adem 27. desember 2017