Test: liggeunderlag

Ligger godt: Med et solid liggeunderlag blir teltturen straks mye mer behagelig. Foto: Elizabeth Schei

Skal du på telttur i høst eller vinter? Liggeunderlagene gir stadig bedre nattesøvn. Vi har testet ni solide, oppblåsbare underlag.

Tekst: Nils Bloch-Hoell. Foto: Elizabeth Schei. Fjell og Vidde 5/2017

Se hele testen

HVA BØR DU VELGE?
Isolasjon og komfort er viktigst når du skal velge underlag. Hvor mye vekt og robusthet skal telle med, kommer an på bruken. Skal det brukes på langtur der du bærer alt på ryggen, bare bæres inn til en fastleir et stykke unna bilen, på padletur eller  sykkeltur? De mer robuste underlagene er ofte tyngre, mens de lette er dyrere.

ISOLASJON
R-verdien viser isolasjonsevnen. Hvor god verdien må være, avhenger av hvor kaldt det er, hvor lett du fryser og hvor god soveposen er. Våre anbefalinger for norske forhold:

❱❱ Lavlandet midtsommers: Ca. 2–2,5
❱❱ Sommerfjellet/lavlandet vår og høst: 3–3,5
❱❱ Tidlig vår/sen høst: Minst 4
​​​​​​​❱❱ Vinter: Minst 5 (se tabellen i testen.)

KOMFORT
For å være komfortabelt, må underlaget være langt, bredt og tykt nok til at du ikke merker ujevnheter eller kommer i kontakt med bakken under trykkpunkter som hofter og skuldre. Virkelig god komfort oppnår du først når liggelengden er 10–15 cm lengre enn deg selv.

Bredden bør være så stor som mulig, men større bredde enn 60–65 cm gir liten økning i komfort. Tykkelsen trenger ikke være mer enn 6 cm for å gi god komfort hvis du sover på magen eller ryggen, mens sover du på siden, trenger du ca. 8 cm for få topp komfort.

Underlagets struktur kan også øke komforten litt. Langsgående kanaler med høyere ytterkanal eller eggekartongform er litt behageligere enn tverrgående kanaler. Og to lag der fastheten kan varieres, er noe bedre enn ett. Mykt stoff er også behageligere enn en glatt, plastaktig overflate.

PLASS OG VEKT
Mange telt har ikke plass til de brede og lange, komfortable underlagene. Særlig gjelder det i telt med avsmalnende innertelt. I slike telt er det oftest ikke plass til vanlige, smale underlag til alle. Mellombrede, korte brede eller avsmalnende underlag kan være en løsning. Smale underlag med rette sider er litt mer komfortable enn vanlige smale. Den mest komfortable løsning er å være en mindre i teltet enn det det beregnet til.

Vekt og robusthet henger sammen: De tyngre underlagene tåler mer enn de lette og punkterer ikke så lett, men alle bør behandles forsiktig, og man må alltid ha med seg lappesaker. Det er også smart å transportere underlaget nedi sekken i posen det kommer med. Underlag med to lag gir ekstra sikkerhet.Om vinteren og på langtur er det lurt å ha med et underlag med lukkete celler som sikkerhet.

Hva skal du pakke? Se vår pakkeliste sommer/høst og vinter

KJØP BRUKT

De oppblåsbare underlagene i denne testen er ganske dyre. Det finnes også billigere varianter på markedet, men til tross for forespørsel til flere produsenter, fikk ikke DNT tilsendt noen i denne kategorien. Men husk at du kan kjøpe et underlag brukt! Sjekk for eksempel Friflyt.no/bruktmarked, Finn.no, Shpock.com og letgo.com.

Og ikke glem at du ikke MÅ ha et oppblåsbart underlag for å ha en god natt ute. Det viktigste er opplevelsen, og med mindre du har vond rygg, funker mose som underlag. God natt!

Skrevet av Elizabeth Schei 12. oktober 2017