5 herlige helgeturer for familien

TURGLEDE: Lyst til å ta med barna på en helgetur i sommer, men usikker på hvor? Vi har tipsene.
TURGLEDE: Lyst til å ta med barna på en helgetur i sommer, men usikker på hvor? Vi har tipsene. Foto: Marius Dalseg Sætre

Frister det med en spektakulær topptur eller en trivelig helg på fjellet i sommer? Her er et knippe hytteturer for hele familien.

Raudsjødalen: En smak av seterliv

I et unikt seterlandskap ligger den selvbetjente hytta Raudsjødalen, med en bekk rett utenfor døra og et deilig lite tun. Nærmeste nabo er Raudsjødalen setermeieri, en vakker steinbygning som er åpen for besøk i juli.

Meieriet er både Norges og Nord-Europas eldste andelsmeieri og Europas første fellesmeieri nord for Alpene. Her ble det produsert sveitserost allerede i 1856. Steinbygningen er restaurert og huser et interessant meierimuseum og en tradisjonsrik seterkafé. Den har tradisjonsrik seterkost som rømmegrøt og spekemat.

På Raudsjødalen kan dere bli kjent med geitene «De tre bukkene bruse», hønemor og en flokk kaniner. I tillegg er det gratis konserter hver søndag.

På en helgetur til Raudsjødalen er det fint å bruke en hel dag til å følge tydelige og lettgåtte stier opp på Rausjøpiggen. Turen går gjennom fjellbjørkskog før det flater ut og dere går gjennom åpent viddelandskap. Siste stigning opp på toppen er i litt ur, men selv for korte barnebein er dette lett å tilbakelegge. Fra toppen er utsikten formidabel på klare dager, og det er mulig å se helt til Snøhetta-massivet.

RUTE: Raudsjødalen–Raudsjøpiggen–Raudsjødalen
ANTALL DAGER: 2
ETAPPETID: 2 t. tur/retur (voksne)
ADKOMST: Kjør fra Tynset i retning Brydalen. Ta til venstre ved gården Sletta, videre til Raudsjødalen
KART: Norgeskart Raudsjøen 1:50 000 fra Nordeca

Artikkelen fortsetter under bildet

NÆRKONTAKT: På Rausjødalen kan barna bli kjent med dyr i alle størrelser.
NÆRKONTAKT: På Rausjødalen kan barna bli kjent med dyr i alle størrelser. Foto: Julie Maske

Skrim: Vennlige østkantfjell

Denne helgeturen går i et snilt terreng, ispedd en spennende topptur til fjellet Styggmann. Skrim er et av de mest bynære fjellområdene på Østlandet, med kun et par timers kjøring fra Oslo og enda kortere fra Vestfold-byene.

Fredag kveld er Ivarsbu målet. Den ubetjente hytta ligger kun ti minutters gange fra helårsåpen parkeringsplass, og selv i mørket og dårlig vær er det lett å finne fram langs kjerreveien på østsiden av Vesle Stølevann. På Ivarsbu er det flere overnattingsmuligheter, også et tilrettelagt for hund. Så hvorfor ikke ta med din firbente venn på turen?

De drøye sju kilometerne neste dag går langs godt merka sti til Sørmyrseter. I godvær kan dere gå oppom Styggmann på veien. Fra toppen er det utsikt til bl.a. Blefjell, Norefjell og Gaustatoppen. Vel nede på Sørmyrseter er det bare å finne fram maten dere har tatt med – heller ikke denne hytta har proviant.

Om været har hindret tur til Styggmann på lørdag, rekker dere fint turen oppom fjellet søndag. Turen tilbake går en litt annen vei enn dagen før, slik at det blir en rundtur.

RUTE: Vesle Stølevann–Ivarsbu–Sørmyrseter–Vesle Stølevann
ANTALL DAGER: 2–3
ETAPPETIDER: 2–3 timer (voksne)
ADKOMST: Kjør til parkering ved Vesle Stølevann
KART: Skrim 1:25 000 fra Tønsberg og Omegn Turistforening eller Skrim-Vindfjell 1:50 000 fra Nordeca

Artikkelen fortsetter under bildet

TRIVELIG SELV I TÅKA: Sørmyrseter er en koselig hytte, med eget anneks for hunden.
TRIVELIG SELV I TÅKA: Sørmyrseter er en koselig hytte, med eget anneks for hunden. Foto: Hilde Moholth

Galdhøpiggen: Over bre til Norges tak

Er barna klare for en spennende utfordring? Da er Norges høyeste fjell et selvsagt turmål. Galdhøpiggen (2469 moh.) ligger i Jotunheimen nasjonalpark og er langt fra så tøff å bestige som mange tror.

Fra Juvasshytta arrangeres det daglige turer over breen med autoriserte breførere fra juni til september. Det er syvårs aldersgrense for å bli med i taulaget.

Turen opp går via Styggebrean og tar 5–6 timer tur/retur. På toppen av Galdhøpiggen ligger en liten kiosk som i høysesongen selger brus, sjokolade og andre godsaker til ekstra inspirasjon. Fra toppen er det bare å nyte synet av topper på topper i mils omkrets, her er dere på Norges tak.

Både før og etter turen kan dere overnatte på den flotte og nyrenoverte Juvasshytta. Også Raubergstulen litt lenger nede tilbyr overnatting. Vi garanterer et minne for livet og mye å fortelle om når dere kommer hjem.

RUTE: Juvasshytta–Styggbrean–Galdhøpiggen–Juvasshytta
ANTALL DAGER: 1 (2 med overnatting)
LENGDE TUR/RETUR: 5–6 timer
ADKOMST: Bilvei fra Sognefjellsvegen (fv. 55) i Bøverdalen til Juvasshytta. Eller buss fra Lom
KART: Jotunheimen Vest 1:50 000 eller Galdhøpiggen 1:25 000 fra Nordeca

Artikkelen fortsetter under bildet

LANG, LANG REKKE: Denne turen passer for store og små og tar 5-6 timer.
LANG, LANG REKKE: Denne turen passer for store og små og tar 5-6 timer. Foto: Lone Alice Pilskog Rørvik

Sunnfjord: Ut mot havet

Det fins et utall DNT-hytter som ligger et par timers tur fra vei og som passer for en helgetur for barnefamilien. Som Nipebu i Sunnfjord, mye brukt av Barnas Turlag i Indre Sunnfjord Turlag. Hytta ligger idyllisk til ved det fiskerike Langevatnet på 500 moh. Hytta har sju sengeplasser pluss sovasofa, samt hems med plass til fire eller fem.

Fra Markavatnet går turen langs en anleggsvei et stykke, før dere fortsetter på god og merket sti mot Nipebu. Husk å ta pauser på veien, og ikke glem litt godteri som en oppmuntring.

Vel framme på Nipebu finner dere mat i proviantlageret og koser dere enten inne eller ute på den fine terrassen. Her er det herlig å sitte og se ørreten vake i vannet eller høre lomen med sine spesielle skrik.

På Nipebu er det både kanoer, robåter og redningsvester til utlån. Har barna lyst på andre utfordringer er også Fossedalshengenipa like nordøst for hytta et fint turmål.

RUTE: Markavatnet–Nipebu tur/retur
ANTALL DAGER: 2
ETAPPETIDER: 2 timer (voksne)
ADKOMST: Følg fv. 609 til skilt mot Skjærlia, parker ved Markavatnet.
KART: Askvoll, Norgesserien, 1:50 000 fra Nordeca

Artikkelen fortsetter under bildet

KRAFTTAK: På Nipebu kan man låne robåter for en tur på Langevatnet.
KRAFTTAK: På Nipebu kan man låne robåter for en tur på Langevatnet. Foto: Kristin Syltesæter

Bjellåvasstua: Populær tur på Saltfjellet

Med en hel helg til rådighet, er en tur inn til Bjellåvasstua på Saltfjellet fin for familien. Denne hytta er en av de mest populære i Bodø og Omegns Turistforenings hyttenett, noe som ikke er overraskende, med den beliggenheten, naturen og trivselen området byr på.

Turen starter fra Skulneset øverst i Tollådalen i Beiarn, og herfra kan du velge om du vil gå rundt Djupevatnet eller opp Reinhornskaret. De to rutene er omtrent like lange (8–9 km), men førstnevnte har mer jevn stigning, mens du på turen over Reinhornskaret gjør unna stort sett all stigning på rimelig kort tid, og deretter bare vandrer innover åpent fjellandskap.

Bjellåvasstua har et fint tun med to hytter og naust med båt til utlån. I Nordre Bjøllåvatn, et steinkast fra hytta, er det mye fisk. Så her kan fiskestang eller garn sikre middagen. I nordre ende av vannet er det en fin strand med sand og rullesteiner som inviterer til steinkasting og byggekonkurranser.

Det er også stor sannsynlighet for at du møter en reinflokk eller to i området. Og når de voksne vil ha en velfortjent kaffekopp i hytteveggen, kan ungene seile barkebåter, vasse og leke i den lille bekken som renner ned like ved hytta.

RUTE: Skulneset i Tollådalen–Bjellåvasshytta tur/retur
ANTALL DAGER: 2
ETAPPETIDER: 2,5 timer (voksne)
ADKOMST: Bil til Skulneset i Tollådalen, på vestsiden av Saltfjellet
KART: Norgeskart Saltfjellet 1:50 000 fra Nordeca

Artikkelen fortsetter under bildet

SNART FRAMME: Der nede venter Bjellåvasstua med et koselig tun og båt til  utlån.
SNART FRAMME: Der nede venter Bjellåvasstua med et koselig tun og båt til utlån. Foto: Marie Stabell Pettersen

5 tips til turer med barn:

❱❱ Har dere ikke vært så mye på fjellet før, anbefaler vi at dere bor fast på én hytte, gjerne betjent, og går dagstur(er) derfra.

❱❱ Antall timer som står i forslagene til helgetur ovenfor, er beregnet for voksne. For mange barnefamilier passer det å beregne dobbelt så lang tid. 

❱❱ Mange foreldre lurer på hvilke fjellturer som passer for barn. Det kommer helt an på barnet: En motivert og turvant 6-åring kan ofte gå lengre enn en umotivert og uerfaren 12-åring. Her må dere prøve dere litt fram.

❱❱ Gi litt snop og annen motivasjon underveis. Dere kan feks. finne på morsomme leker, som DNTs turbingo. Og husk at barn liker at de voksne blir med på leken! 

❱❱ Ta gjerne med en venn eller en annen familie på turen – da går det meste mye lettere.

Annonse