5 turer på hjul for familien

De fleste barn elsker å sykle, og tursykling krever verken spesielt god form eller avansert utstyr. Her er fem flotte sykkelturer for hele familien i sommer.

TEKST: ØYVIND WOLD m.fl.
ÅRBOKA 2016 "MED FAMILIEN PÅ TUR"

Trivelig på veien: Ta med familien på en enkel sykkeltur i Hedemarken.
Trivelig på veien: Ta med familien på en enkel sykkeltur i Hedemarken. Foto: Marie Aas Westvik

Ringsaker: I Birkebeinernes rike

Naturperlen Åstdalen sine små vann og ligger i Ringsaker, for Brumunddal øst for Sjusjøen. Området har grusveier som egner seg godt for familiesykkelturer. Kanskje voksne allerede har vært under Birkebeinerrittet?

Hamar og Hedemarken Turistforening to ubetjente hytter Åstdalen; Åkersætra og Skolla, og turen vår går mellom disse. Der mulig å kjøre bil helt fram til Åkersætra fra Brumunddal via Brumund sag.

Hovedveien i Åstdalen er en god grusvei, og det er mye dyr på beite. Det er også mange små, trivelige vann man kan raste ved, eventuelt sette opp telt. Sideveiene er smalere, og her er det mindre sjanse for å møte biler.

Enten kan man sykle til Skolla og overnatte, eller ta turen tilbake til Åkersætra samme dag og sove der. Her det det både vollyball-bane og et lite tjern og en bekk hvor det er populært å leke for de minste. I tillegg gresser sauer og kyr rett utenfor gjerdet.

RUTE: Åkersætra–Skolla
DISTANSE: 12 km
ANTALL DAGER: 2
UNDERLAG: Grus
ADKOMST: Bil til Åkersætra, evt. buss til Sjusjøen og taxi videre
SYKKELUTLEIE: Flere muligheter ved Sjusjøen, men velger du å sykle herfra, blir turen mer krevende
KART: Hedmarksvidda 1:50 000 fra Nordeca

Lett tilgjengelig: Med toget kommer du raskt ut i Nordmarka og kan sykle hjem igjen.
Lett tilgjengelig: Med toget kommer du raskt ut i Nordmarka og kan sykle hjem igjen. Foto: Øyvind Wold

Oslo: Gjennom Nordmarka

Oppsøk en villere del av Nordmarka som er lite besøkt. Det kommer til å kjennes godt i lårene på enkelte stigninger, for eksempel fra Grua opp til Myllavannet, men for en betaling: Innover får du vakre vann som gir både lys, utsikt, bade-, fiske- og teltmuligheter.

Et spesielt godt tips til telting er ved nordsiden av Gjerdingen. Stipartiet på østsiden av Gjerdingen er en morsom utfordring for mange. Dere kan overnatte på den ubetjente hytta Katnosdammen, med 17 sengeplasser.

For de eventyrlystne er det mulig å låne kano her eller følge stier inn i det ganske uberørte Spålen-Katnosa naturreservat. Turen starter ganske høyt (nesten 400 moh.) og har flere lette og raske strekk, for eksempel fra Sandungskalven forbi Hakloa til Kikut.

På Kikutstua kan dere lade batteriene med kaffe, brus og sjokolade (husk mynter), her er det også mulig å bestille overnatting. Turen
avsluttes gjennom landlige Maridalen med dyr på beite. Langs denne ruta er det lite eller ingen trafikk, før du kommer ned til Hammeren i Maridalen.

RUTE: Grua–Mylla– Gjerdingen–Katnosdammen–Store Sandungen– Hakloa– Hammeren–Kjelsås
DISTANSE: 62 km
ANTALL DAGER: 2
UNDERLAG: 5 km asfalt i begynnelsen og på slutten, ellers grusvei, foruten en snau kilometer med kjerrevei/trillesti
ADKOMST: Tog til Grua stasjon. Retur: Tog, trikk eller buss fra Kjelsås
KART: Oslo Nordmark Sommer 1:50 000 fra Nordeca

Vakker vei: Mellom stupbratte fjell og ville fossefall går den lite besøkte sykkelruten i Hordaland.
Vakker vei: Mellom stupbratte fjell og ville fossefall går den lite besøkte sykkelruten i Hordaland. Foto: Andreas Waage Nilsen

Mellom Voss og Bergen: Grønn sløyfe i vest

Denne oversette perlen Vestlandet er som skapt for sykkelfamilier. Stikk av fra hovedveien mellom Voss og Bergen og begi dere inn
på Nasjonal sykkelveg 4. Denne kalles «Den grønne sløyfa» og er en av Norges aller vakreste sykkelveier, dog svært lite besøkt.

Her møter dere stupbratte fjell, ville fossefall, hvite trekirker og gamle gårder. Mulighetene for fiske er svært gode i både sjø, elv
og vann. Turen starter ganske bratt, med 700 meter stigning fra Evanger stasjon, gjennom Teigdalen til toppen av Nesheimsfjellet.

Et smart tips for å gjøre turen enklere med små barn, er å bestille skyss fra Mestad camping. Herfra er det mest nedover. I Eksinge-dalen kan dere bestille overnatting på Haugen Fjellgard eller i Godmorstova. Videre går turen til Eidsland, hvor dere kan handle mat.

På Skipshelleren på Straume kan dere oppleve spennende historie tilbake til steinalderen før dere fortsetter ut langs fjorden til Dale.

RUTE: Evanger–Eksingedalen–Eidsland–Straume– Dale
DISTANSE: 90 km
ANTALL DAGER: 2
UNDERLAG: Asfalt
ADKOMST: Tog til Evanger ved Voss. Retur: Tog fra Dale
SYKKELUTLEIE: Mestad Camping i Teigdalen og Aktiv i Modalen
KART: Stølsheimen og Nærøyfjorden 1:100 000 Nordeca

Artikkelen fortsetter under bildet

Tommel opp: Rallarvegen er en super sykkeltur for barnefamilier.
Tommel opp: Rallarvegen er en super sykkeltur for barnefamilier. Foto: Julie Maske

Bergensbanen: Full rulle på Rallarvegen

Den gamle anleggsveien fra byggingen av Bergensbanen er en fantastisk opplevelse på hjul, både for små og store. De aller fleste starter turen fra Finse, der det er fint tilrettelagt med god informasjon om ruta og hyggelige, kunnskapsrike folk med sykkelutleie. Så triller dere av gårde litt flatt, litt ned, litt bort igjen, over ei bru og så traversering av en snøflekk.

Det er lett å sykle, men når den gamle vokterboligen på Fagernut er innenfor rekkevidde, våkner murringen i magen. Aldri har vel en vaffel, et glass saft og en pause fra sykkelsetet smakt bedre.

For den som sykler Rallarvegen, lønner det seg ikke å haste for å bli fort ferdig. Det er mulig å ta hele turen på en dag, men vi
anbefaler barnefamilier å legge inn en overnatting på Hallingskeid for å få maksimalt ut av opplevelsen. Stopp der dere ønsker. Se på blomster, kanskje lærer dere noen navn underveis? Her er også store steiner å klatre på, eller spise nisten sin under. For returen er det lurt å bestille plass med Flåms- og Bergensbanen hjem igjen.

RUTE: Finse–Hallingskeid–Flåm 
DISTANSE: 82 km
ANTALL DAGER: 2
UNDERLAG: Grus og asfalt
ADKOMST: Tog til Finse. Retur med Flåmsbanen fra Flåm
SYKKELUTLEIE: Finse 1222
KART: Rallervegen 1:50 000 fra Nordeca

Fredelig: På sykkeltur i Vesterålen får dere nærkontakt med skjærgård og lekre strender.
Fredelig: På sykkeltur i Vesterålen får dere nærkontakt med skjærgård og lekre strender. Foto: Øyvind Wold

Vesterålen: Langs lekre strender

Å kunne ta seg en dukkert eller tre i sjøen, er pur lykke på sykkeltur. Store deler av denne ruta i Vesterålen går gjennom åpent landskap like ved sjøen og gir kontakt med fugleliv, smågrender, jordbruksland, skjærgård og flere lekre strender. Her er det beskjeden biltrafikk og stort sett flate veier.

Ekstra spennende er at stor tidevannsforskjell gjør det mulig å gå på havbunnen fra øy til øy ved lavvann flere steder. Ønsker dere utsikt, er det mange muligheter for å ta noen små avstikkere underveis. Både Steinmelen, Veten og Veggfjell er flotte utsiktstopper fra rundt tre til fem hundre meters høyde.

Hvis dere kommer langveis fra, kan dere overnatte på Kråkberget camping eller Åsand brygge før turen starter. Fra Kråkberget går turen langs den vakre Kvernfjorden til den ubetjente Guvåghytta, tilhørende Vesterålen Turlag, ca. 10 minutter å gå fra Guvåg. Videre går turen rundt sørspissen av Langøya, forbi Bø og tilbake til Kråkberget.

RUTE: Kråkberget–Kvernfjorden–Guvåghytta –Pollåsvatnet– Bø–Kråkberget
DISTANSE: 76 km
ANTALL DAGER: 2–3
UNDERLAG: Mest asfalt, noe grus på sideveier
ADKOMST: Buss fra Sortland til Fv. 820 ved Kråkhaugvatnet.
Sortland har flyplass ved Stokmarknes og hurtigruteanløp
KART: Vesterålen-Hinnøya Sør, 1:100 000 fra Nordeca

3 tips til sykkelturen: 

På familietur skal man kose seg, ikke tenke prestasjon og milsluking. Det bør være tid til pauser, gode måltider, lek og bading.

1. Dagsetapper
Overkommelige dagsetapper for en familie med barn fra 8–10 år kan være rundt 20–25 km om dagen, litt avhengig av hvor kupert det er, underlaget på veien, vind, etc. Barn på 11–13 år kan gjerne klare rundt 30–40 km om dagen.

2. Valg av sykkel
For disse turene vil en hybridsykkel, gjerne med en stiv gaffel, være et godt valg. Med en typisk dekkbredde på 37–42 millimeter, og lite knaster, triller disse syklene meget bra både på asfalt og grusveier. Med litt redusert fart vil de også komme seg fram på kjerreveier og gode stier. Terrengsykler vil også fungere bra, men unngå gjerne racersykler, for de har en ganske foroverlent og ikke så komfortabel sittestilling.

3. Pakketips
Det en stor fordel å få vekten vekten fra ryggen og ned i sykkelvesker eller på egen sykkeltralle. Da kan du få med 30–35 kilo bagasje. Et tips er likevel å pakke lett og kompakt. Dette trenger du:

❱❱ Vanlige lette frilufts- og turplagg egner seg godt til tursykling.
❱❱ Et par vanntette votter og vanntett sko-overtrekk kan redde turen under langvarig regnvær.
❱❱ En jakke og hjelm i sterk farge gjør at bilister lett får øye på deg.
❱❱ Lappesaker, ekstra slange, pumpe og miniverktøy for sykkel bør alltid være med.

På sykkel fra Dindalshytta til Gammelsetra, langs kjerreveien i Dindalen.
På sykkel fra Dindalshytta til Gammelsetra, langs kjerreveien i Dindalen. Foto: Julie Maske

Annonse