De 10 mest populære turene

Det er godt å drømme om fine turer, men enda bedre å realisere dem. Hvorfor ikke gjøre som alle andre i sommer? Her er Norges mest populære fjellturer.

1. Preikestolen

Preikestolen ved Lysefjorden innenfor Stavanger er en av Norges store turistmagneter. 280.000 mennesker tok turen ut på det svimlende fjellplatået i 2017, og det øker hvert år. Det er meget god sti fra til fjellhylla fra Preikestolen fjellstue.

Foto: Marius Dalseg Sætre
Foto: Marius Dalseg Sætre

2. Gaustatoppen

Gaustatoppen har Østlandets videste utsikt og er lett tigjengelig fra veien mellom Rjukan og Tuddal. Årlig bestiger over 90.000 mennesker fjellet. Fra parkeringspassen ved Stavsro tar det knappe tre timer opp og to ned i vanlig tempo. Høydeforskjellen er omtrent 700 meter, men stien opp er god og tydelig.

3. Trolltunga

Trolltunga har blitt en svært populær attraksjon, og kø for å komme ut på tunga er ikke uvanlig. I 2017 besøkte hele 85 000 den unike steinformasjonen, som står horisontalt ut fra fjellet. Ringedalsvannet ligger 700 luftige meter under. Fra Skjeggedal tar fotturen ca. åtte timer tur/retur. 

Foto: Marielle Berge
Foto: Hilde Løken Magnussen

4. Kjerag

Kjerag er majesteten i Lysefjorden. Med sine 1000 loddrette meter blir selv Preikestolen liten. Selve Kjeragplatået er goldt med mye stein og blankskurte berg. Den loddrette og blankskurte granittveggen har lenge vært beundret fra fjorden, men besøket til platået og Kjeragbolten har de siste årene tatt helt av. Terrenget er tungt og krevende, men vel fremme får du lønn for strevet.

5. Besseggen

Det er en grunn til at dette er en av landets mest populære turer. Den fantastiske utsikten over ville Jotunheimen og bratte stier gir en god følelse av mestring. Turen er ikke spesielt vanskelig, og heller ikke utsatt, men gir likevel en luftig følelse med det grønne Gjendevannet 400 meter lenger ned på den ene siden, og det dypblå Bessvatn på den andre.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Foto: Marius Dalseg Sætre

Annonse

6. Galdhøpiggen

Norges høyeste fjell rager over tindene rundt og gir en fantastisk utsikt over Jotunheimen. Galdhøpiggen er mer enn et fjell - det er også et symbol på forholdet mellom nordmenn og fjellet. Hvem vet ikke hva 2469 står for? Men selv om fjellet er det høyeste i Norge, er det ikke utilgjengelig. Turen passer også for turvante barn.

PS! Vi anbefaler også turen fra Glitterheim til Glittertind

Foto: Kaja Bro Windheim
Foto: André Marton Pedersen

7. Rallarvegen

Rallarvegen er den suverent mest populære sykkelturen i fjellet. Turen følger anleggsveien som ble laget da Bergensbanen ble anlagt rundt forrige århundreskifte. Her er det mye flott høyfjellsnatur og kulturminner fra et av Norges største anlegg å oppleve.

8. Romsdalseggen

Romsdalseggen gir en spektakulær utsikt ut over Romsdalsfjellene, med Trollveggen, Romsdalshorn og Vengetindene som de mest markante. Flott fjordutsikt er det også, med Rauma elv som slynger seg langt nede i dalen mot Åndalsnes. Turen tar 6-8 timer, og er middels krevende. Etter den første stigningen, kan man velge om man går normalruten over eggen, eller en litt lettere variant der man unngår de luftigste partiene. 

Foto: Ingvild Lundberg Bakke
Foto: Kaja Bro Windheim

9. Over vidden fra Fløyen til Ulriken i Bergen

Flere tusen går årlig over Ulrikens topp. Turen over vidden er dermed en av de mest kjente turene på Byfjellene rundt Bergen - selvsagt ikke uten grunn. Turen over vidden gir opplevelsen av ekte høyfjell til alle årets tider, og er lett tilgjengelig fra både Fløyen og Ulriken.

10. Aurlandsdalen

Kombinasjonen av spennende, vill natur og interessant kulturhistorie overvelder de fleste som tar denne turen. Her møtes østland og vestland i et vakkert fjellområdet. Skarvheimen har vært brukt som gjennomfartsvei for de som har tatt sjumilsstøvlene på og gått fra Jotunheimen i nord til Hardangervidda i sør. Kontrastene i landskapet er store, alt fra goldt steinlandskap til frodige, dype daler, mektige fjell og buldrende fossestryk. Denne turen kan gås i flere varianter.

Foto: Marius Dalseg Sætre


Annonse

Skrevet av Trine Djuvik Haaland 1. januar 2018