Bursdagsleker

Foto: Line Lohn

Her finner du forslag til noen bursdagsleker som passer ute. Mange av dem passer både på barmark og snø. 

Generelt kan vi si at nesten alle vanlige leker som vi kjenner fra før, for eksempel Stiv heks, Haien kommer, Troll og stein osv. er morosmme å gjøre både på barmark og med ski eller skøyter på beina. Nedenfor finner du noen leker som du kanskje ikke kjenner så godt fra før, og som det kan være morsomt å presentere i en bursdag. 

Finn igjen treet!  

Barna deles i par. Den ene får et skjerf knyttet foran øynene og den andre skal være fører. Føreren leder den ikke-seende på kryss og tvers i terrenget for så å stoppe opp ved et tre. La den ikke-seende kjenne på treet med hendene og bli godt kjent med det. Deretter ledes vedkommende tilbake til startstreken. Den ikke-seende blir nå kvitt skjerfet og skal lete seg tilbake til sitt eget tre. Etterpå byttes rollene.

Kims lek

Ti gjenstander fra naturen blir vist fram for deltakerene. Deretter snur barna seg vekk og en ting blir fjernet. Hvilken? Alternativt: Barna skal prøve å huske de ulike tingene som ble vist fram. Hvor mange klarer de å huske?

Naturlotto

Her kan barna sendes ut i terrenget for å finne to og to like ting. (Blomster, kongler, skjell…) Legg en av hver ting systematisk ned på bakken, gjerne i et ruteskjema som risses inn i underlaget. Lag en tomt skjema ved siden av. Etter at barna har fått se på tingene i ca. 30 sekunder legges teppet over og de skal kopiere det de har sett og legge tingene i samme rekkefølge i det tomme skjemaet.

Seljefløyte

Fløyten kan lages av rogn, pil eller selje – aller helst om våren når sevjen stiger, da er det lettest å få løs barken.

Du trenger en ca 10-15 cm lang fingertykk grein uten sideskudd eller knopper og en kniv

Slik gjør du:

Bank kvisten forsiktig med knivskaftet hele veien rundt til barken løsner. Trekk barken forsiktig av. Skjær et trekantet lydhull i barkhylsteret ca 1/3 inn på kvisten. Del pinnen i to på samme sted som lydhullet og skjær av en flis oppå den korteste biten. Dette er luftekanalen. Sett bitene på plass i barkhylsteret igjen og test lyden! Dersom det ikke er lyd, kan du forsøke å justere luftekanalen. Ved å trekke den lengste pinnen inn og ut forandres tonehøyden.

Sardinmamma – omvendt gjemmelek

Her skal alle står i ring med lukkede øyne og telle høyt til 50. Kun en løper og gjemmer seg. Etter hvert som de andre finner den som har gjemt seg, skal de ikke si det til noen, men liste seg bort og sette/ legge seg ned ved siden av den som har gjemt seg. Etter hvert blir man stadig flere, man må ligge stille og tett som sardiner i boks. Her er det om å gjøre å ikke bli den siste som finner sardinmammaen.

NB! Husk å telle hvor mange som er med på leken! Da vet man når alle har funnet frem til gjemmestedet.

Finn en venn

Dere trenger to og to like ting, nok til at alle deltakerne kan få en ting hver. Deltakerne står i ring med hendene formet som en liten skål på ryggen. Lederen går rundt og legger en ting i hver hånd. De må ikke se på det de har fått og heller ikke vise det til noen. Da har altså to barn fått en kongle, to har fått en mosedott, to har fått et skjell osv. Nå skal deltakerne muyldre rundt og spørre seg frem til den som har fått det samme i hånden som de selv, og det er kun lov å bruke begreper når de spør: ”Har du noe hardt? Er ditt langt? Ruglete?” osv. De kan altså ikke spørre ”har du en kongle?” Når de tror de har funnet sin makker skal de, uten å se på det de har i hånden, gå til lederen av leken så denne kan sjekke det. Er det riktig kan de stille seg på rekke bak lederen, har de feil må de gå ut i flokken og lete videre.

Kroppsbokstaver

Deltakerne deles i grupper på cirka ti barn. På signal skal gruppene danne bokstaver eller tall liggende på bakken, Alle på gruppa skal være med og utgjøre sin del av bokstaven. Det er om å gjøre å få til dette raskest!

Dersom man deler inn i større grupper kan barna danne korte ord. NB! Husk å være tydelig på om du vil ha store eller små bokstaver. 

Foto: Einar Sleire

Skrevet av Trine Djuvik Haaland 1. januar 2016