Turtips for synshemmede

Blinde og svaksynte på tur med ledsager
Blinde og svaksynte på tur med ledsager Foto: Odd Erik Haugstulen

Naturopplevelsene kan være store selv om du er synshemmet. Her er noen gode tips og råd som kan gjøre turen enklere å gjennomføre. Et generelt tips er å velge turområder som er lettgåtte uten for mye steiner, som for eksempel Huldreheimen.

Under turen

  • Har du med ledsager eller en turvenn er det praktisk å ha en 1,5 m lang brøytestav i bambus eller lignende mellom deg og ledsageren. Ledsageren signaliserer om du bør gå til høyre eller venstre med staven.
  • Ta gjerne med en vandrestav som støtte i tillegg.
  • Når du skal balansere på steiner tar du tak i sekken til ledsager med den ledige hånden og holder deg så tett inntil at du nesten går på helene til han eller henne. Da kjenner du hvilke stener du bør tråkke på.

På hyttene

  • De fleste hyttene er oversiktlige og enkle å orientere seg i. Enkelte hytter har hyttevakt. Ta kontakt med hyttevakten når du ankommer, så får du tildelt en seng i nærheten av utgangen eller oppholdsrommet. Er sikringshytta i bruk, kan det være praktisk å benytte denne, da den er liten og oversiktlig.
  • På betjente hytter sier du i fra i resepsjonen når du ankommer at du ønsker rom i nærheten av spisesalen eller f.eks wc. Bestyreren vil gi deg informasjon om tidspunkt for måltider, innlevering av termos og matpakke-smøring ved frokost. Flere av hyttene har utedo. Dersom du har førerhund, ta kontakt på forhånd om du kan ha med hunden på rommet. Fjellet er også et fristed for allergikere!

Annonse

Skrevet av Trine Djuvik Haaland 1. januar 2016