Lær deg å vurdere skredfaren

Uansett om du går i merkede løyper, skuterspor eller på egenhånd i fjellet bør du lære deg å vurdere skredfaren og hvordan du kan ta trygge veivalg i vinterfjellet for å unngå skred. 

Her er 10 enkle skredvettregler:

1. Bruk kartet og planlegg ruta på forhånd

Turen bør planlegges på kartet før avreise. Ved planlegging av veivalg bør skredfaren alltid vurderes. Ta veivalg som gir enkel og sikker orientering. 

Planlegg turen på UT.no

Følg merkede vinterruter (kvisteløyper) - her kan du laste ned vårt kvistekart

2. Sjekk skredvarsler og lytt til lokalkjente

Sjekk skredvarsler og værmelding hver dag, og snakk med kjentfolk før turen om vær- og snøforhold i området. Vær spesielt oppmerksom på siste dagers vindretning.

Sjekk skredvarsler på varsom.no og yr.no

Se våre føremeldinger for utvalgte fjell- og turområder​​​​​​​

TA ET SKREDKURS

DNT arrangerer hver vinter en rekke skredkurs hvor du lærer å ta trygge veivalg, forebygging av skredulykker, og hva du kan gjøre hvis uhellet er ute.

Hvis uhellet skulle være ute kan kunnskap om kameratredning og riktig sikkerhetsutstyr bli livsviktig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Annonse

Annonse

Annonse

3. Husk at skredfaren øker ved vind, temperaturstigning og nedbør

Skredfaren øker ved kraftige snøfall, når det blåser slik at snøen driver, når temperaturen stiger raskt, samt ved solstråling, regn eller innsig av varmluft. 

4. Se etter andre skred

Nye selvutløste skred i området kan gi en pekepinn på skredfaren.

5. Unngå bratte fjellsider som er over 25-30 grader

Fjellsider som er brattere en 25-30 grader er ofte skredfarlige. Store snømasser kan samle seg i bratte skråninger som ligger i le for vinden. Lehengene kan identifiseres ved å se på snøskavlene som dannes på toppen av bratte områder. 

6. Hold avstand til fjellsidene

Snøskred kan bevege seg langt ut på flaten under fjellsiden der skredet løsnet. En enkel regel er at skredet kan gå tre ganger fallhøyden av skråningen. Løsner skredet 100 meter oppe i en fjellside kan det teoretisk nå 300 meter ut i fra fjellsiden.

7. Unngå bekkedaler

Små bekkedaler er like farlige som store fjellsider. Bekkedalene med bratte sider fanger ofte mye snø. Sørg for å unngå disse, og gå heller på flatene på sidene av bekkedalen.

8. Følg fjellryggene - her er det også enklest å gå

Vær trygg - følg rygg. På fjellryggene vil snøen blåse vekk. Selv på vintrer med store snøfall vil du lett finne fjellrygger som nærmest er fri for snø.

9. Lytt etter drønn i snøen 

Drønn i snødekket er tegn på lagdeling i snøen og skredfarer er derfor stor.

10. Ha alltid med spade og søkestang

Spade og søkestang bør alltid være med på turer i vinterfjellet. Det samme må kunnskapen om hvordan det brukes. Skal du ferdes i bratte vinterfjell og utenfor løypene nær alpinanlegg bør du bruke skredsøker (sender/mottaker-utstyr). Søkeren må være slått på og festet riktig på kroppen under ytterklær for å virke.

Kjøp turutstyr til medlemspris i vår nettbutikk

Klikk her for å skrive tekst.

Annonse

Skrevet av Trine Djuvik Haaland 1. januar 2016