Dyrt eller billig turutstyr?

Du trenger ikke veldig avansert utstyr for å få en fin tur. Til vanlige sommer- og høstturer er de billigste variantene gode nok.

Hva er forskjellen på dyrt og billig utstyr?

Det billigste utstyret er ikke så slitesterkt. Blant annet går tapingen av sømmer lettere opp, selv om stoffet er bra. Men alt avhenger av bruk – skal du gå noen korte fjellturer i løpet av sommeren, holder det med rimelig utstyr. Skal du drive mye med friluftsliv, lønner det seg å gå opp i pris og kjøpe klær som er mer funksjonelle og tåler slitasje og bruk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Annonse

Hva skal du se etter?

Sjekk avslutningene og passformen. Glir glidelåsene godt? Hvordan er vekten? Billig utstyr er ofte tyngre enn dyrt utstyr, men det spiller ikke alltid så stor rolle.

Om du skal på din aller første fjelltur i sommer, er det to ting som er vesentlig:

  1. Du må  ha støvler som er gode på foten og som gir støtte for ankelen. Å gå i fjellet med dårlige støvler kan føre til gnagsår. Det fins fjellstøvler på tilbud og billigere modeller som holder lenge.
  2. En god sekk er viktig. Den må passe din rygg. Det fins billige modeller som er vel så bra som de dyreste.

Gjenbruk

Utstyrshyllene i sportsbutikkene bugner av fristende varer, og det er lett å la tusenlappene fly når du først skal kjøpe noe nytt. Før du brenner av feriebudsjettet er det lurt å kikke på gjenbruksmarkedet. Billig eller dyrt, lett eller tungt? Tenk funksjon og bruk, og husk at det i friluftsmiljøet aldri er et krav om at utstyret skal være nytt – men det må være jevnt godt.

Sjekk vår pakkeliste med forslag til klær og utstyr du bør ha med deg når du skal gå fra hytte til hytte i sommerfjellet.

Mangler du klær og utstyr til turen? I vår nettbutikk kan du kjøpe turutstyr og kart til medlemspris.

Annonse

Skrevet av Trine Djuvik Haaland 1. januar 2016