Jeg fant, jeg fant! På Turbingo

Turbingo er fin motivasjon for å få barna med på tur, og for å gjøre turen mer spennende.

Tur skal ikke gjøres komplisert. Særlig ikke nærtur. Ofte er det utfordrende nok å passere dørstokken uten mer forberedelse enn å sjekke været og få på seg yttertøyet. Andre ganger er det nettopp et konkret mål eller en ekstra aktivitet underveis som gjør utelysten.

Da DNT nylig var med i et tv-program og viste enkle uteleker for barn, hadde vi også med en hjemmesnekret Turbingo. Det ble så populært at vi nå har laget en variant du kan laste ned og bruke på familietur, eller som inspirasjon til din egen "venne- jobb - eller sportsbingo", alt etter hvem du skal på tur med.

Last ned pdf-filene med bingobrett, eller lag din egen med oppgaver og mål for turen som skaper interessse, engasjement og forventning underveis. Tilpass jakten til årstiden, området, alder og interesser.  La gjerne barna komme med forslag. Asfaltbingo kan for øvrig være like engasjerende som naturbingo - særlig når det er mørkt. Trafikkskilt, refleks, detaljer på hus, bokstaver, ulike kjøretøy, trær, gjenstander og annet kan gi en spennende detektivjakt  på Bingomål i nabolaget.

Her kan du laste ned Turbos turbingo og Turbos vinterturbingo

Turbingo på 1,2,3

1. Finn flest mulig eller et bestemt antall av tingene som er tegnet eller skrevet på arket
  2. Sett kryss for hver ting du finner
  3. Den som finner riktig antall ting først, eller kan krysse av flest funn først er Bingovinner
  • For litt større barn er det fint med et rutenett (som vår pdf), der oppgaven er å finne alle tingene på en valgt rad for å få BINGO. Enkle turpremier er lov.

Oppmerksomt nærvær og fri tankeflyt

Når føttene vandrer på tur, settes også tankene i bevegelse, derav ordet tankegang. Mange har erfart friheten i å være underveis, og hvordan tanker og sanser lever sitt eget vandrerliv - frigjort fra utfordringer og problemer. Og at svar og løsninger kan komme seilende  underveis. Noen ganger erfarer vi kanskje også at vi har vært "helt ute" - i vår egen verden, uten å ha fått med oss annet enn følelsen av pause og påfyll. Andre ganger er vi oppmerksomt til stede, og får med oss alt, naturens små og store undre - som om vi gikk med forstørrelsesglass (som forøvrige er en morsom ting å ha med på tur for å studere de små tingene enda tettere på). En måte å være oppmersomt til stede er å se etter gode bildemotiver. En annen kan være å gå TURBINGO.

Og vips – eller bingo - så har dere vært ute på nærtur og opplevd en hel masse fint sammen:-)
Flere næturtips her.

Foto: Marius Daleg Sætre, DNT.