Ta turtoget

Nyt magiske høststemninger - fra togvinduet - og ute på tur.
Nyt magiske høststemninger - fra togvinduet - og ute på tur. Foto: Hanne Therese J. Skallerud

Det går alltid et tog til nye tureventyr. Her får du fem fine tips som passer for høstferien.

Idylliske Råbjørnhytta på Romeriksåsen.
Idylliske Råbjørnhytta på Romeriksåsen. Foto: Christian Fornes

Utforsk Romeriksåsene

Skogsområdene utenfor hovedstaden er blant de lettest tilgjengelige i landet, ikke minst på grunn av toget. I Romeriksåsene finner du flotte turmuligheter og skogens ro på stier og hytter der det ofte er god plass og lite besøk.
Start fra Grua, en times togtur fra Oslo sentrum. Derfra går ruta østover i variert skogsterreng til de ubetjente hyttene Snellingen og Råbjørnhytta. Begge ligger vakkert til med vann og koller på alle kanter. To dagers middels krevende tur, om du går Grua–Råbjørnhytta (16 km) i ett første dag. Andre dag til Harestua og tog hjem. Totalt tre mil.

Reisen: Gjøvikbanen fra Oslo og til Grua. NSB.no.

Artikkelen fortsetter under bildet

Romsdalseggen byr på en fantastisk utsikt.
Romsdalseggen byr på en fantastisk utsikt. Foto: Ingvild Lundberg Bakke

Eggende utfordring over Romsdalseggen

Romsdalseggen i Rauma kommune har de siste årene seilt opp på topp ti lista over de mest populære fjellturene. 14 -15.000 har i år gått over eggen, som byr på spektakulær utsikt over blant annet Trollveggen, Romsdalshorn og Vengetindene. 6-8 timers krevende tur, noe avhengig av erfaring med bratt, langt og luftig. Etter den første stigningen, velg normalruten over eggen, eller en litt enklere variant for å unngå de mest luftige og utfordrende partiene. Fra Aksla, toppen ned mot Åndalsnes, går det en fin Sherpasti og steintrapp, med selvskreven fotospot på utsiktplattformen Rampestreken.
Besøk gjerne også Norsk Tindesenter som åpnet i mai i år og prøv en av 60 innendørs klatreruter for alle nivåer.

Reisen: Dovrebanen fra Oslo/Trondheim, eller buss Ålesund til Dombås. Derfra 1 time og 40 minutter på Raumabanen til Åndalsnes, kjent som en av Norges vakreste og villeste jernbanestrekninger. Buss fra Åndalsnes Skysstasjon til turstart i Venjesdalen til 30.9. daglig kl 9.30. Eller taxi, ca 15-20 min.

Herlig høst på Høgabu.
Herlig høst på Høgabu. Foto: DNT.

Besøk Høgabu med Bergensbanen

Ikke langt utenfor Bergen ligger en av Bergen og Hordaland Turlags hytter, selvbetjente Høgabu. Her er du midt i et flott turområde for dagsturer med vide utsyn. Vannene rundt hytta huser godt med fisk, så her er det muligheter for å dra opp fjellmiddag av beste sort. Det er selvsagt også fritt frem for å nyte en dag eller to med bok, bålkaffe og slaraffenliv.

Reisen:  Ta Bergensbanen til Vaksdal og legg ruta opp Herfendal. Sju kilometer på vei, før ca. fire timer på sti til hytta. Tilbake til toget via Storafjellet med fantastisk utsikt til Dale. Etappen er relativt lang, men lettgått. Totalt ca 3 mil t/r.

Artikkelen fortsetter under bildet

Nyt nye utsikter fra trivelige Snøheim.
Nyt nye utsikter fra trivelige Snøheim. Foto: Pål Koxvig

Moskus og villrein på Dovre

Snøhetta ligger ved den historiske hovedferdselsåren mellom det «nordenfjeldske og det sønnenfjeldske». Og med den flotte DNT-hytta Snøheim som utgangspunkt kan du gå en rekke fine dagsturer - fra enkelt og barnevennlig til krevende toppturer.  Hele ti 2000 meterstopper kan nås herfra. En barnevennlige turalternativ er opp på Veslehetta.

Det mest særpregede dyret i Dovrefjells fauna er moskusoksen, importert fra Øst-Grønland på midten av 1900-tallet. Men trå ikke for nære, den klumpete fremtoningen er en rask sprinter.

Reisen: Om du kommer fra sør eller nord er det enkelt å komme seg til Snøheim med bil  eller tog, pluss buss. Buss-strekningen er stengt for vanlig biltrafikk. Parkeringsplass ved Hjerkinnhus og Norsk Villrensenter om du kjører bil.

Artikkelen fortsetter under bildet

Naturopplevelsen starter på toget. Ofotbanen med utsikt til Narvikfjellene.
Naturopplevelsen starter på toget. Ofotbanen med utsikt til Narvikfjellene. Foto: Hallgrim Rogn.

Flott i Narvikfjellene

God togforbindelse, fine stier og trivelige hytter gjør turer i Narvikfjellene til en minneverdig opplevelse. Her finner vi Ofotbanen, en liten togstrekning tilknyttet det svenske jernbanenettverket. Med morgentoget fra Narvik er du oppe i 373 moh når du stiger av på Katterat stasjon, ett ypperlig utgangspunkt for turer i området. Bare 30 minutter fra stasjonen ligger nærmeste turistforeningshytte, Vokterboligen. Her må du ha spesialnøkkel fra Narvik og Omegn Turistforening. Men turmålet dag 1 er Hunddalshytta, en hytteperle blant kvasse tinder tolv kilometer sør for Katterat. Veien hit er stigende, men lettgått, og med stadig flottere utsikt nordover. Bli her og nyt toppturmekkaet i fulle drag:-)

Eller gå en grenseløs 7-milstur på fire-fem dager:

Dag 2: Fra Hunddalshytta i variert høgfjellsterreng til Cunojavrihytta. Ta gjerne matpausen ved nødbua Oallavagge. Er du heldig kan middagen fiskes i vannet ved hytta.

Dag 3: Tidlig start på tre-milsturen til Abiskojaurrehytta i Sverige på god sti og slakt nedover. Del evt. etappen i to ved å overnatte på den lille "Unna Allakas Fjällastuga".

Dag 4: Lett sjarmøretappe ned til Abisko langs "Kungsleden", den mest kjente og best tilrettelagte fjellstien i Sverige. Unn deg et godt måltid på Abisko Turiststation før du tar toget hjem. DNT-medlemmer får rabatt også på de svenske fjellhyttene.

Finn flere trivelige og tøffe turer med tog

Sjekk ut flere muligheter på «Ta toget til DNT-turene».

Det er ikke alltid du trenger å dra så langt. Mange fine turer finnes i ditt nærmiljø. Gå av gårde og ta toget hjem? Ta toget noen stasjoner og gå eller sykle turen hjem? Hopp på toget for nye opplevelser! Billetter og mer info på nsb.no

Ta plass. Klar for tur!
Ta plass. Klar for tur! Foto: Ida Amelie Helgesen