Ti tips som ruller

Tommel opp for fine høstturer på to hjul.
Tommel opp for fine høstturer på to hjul. Foto: DNT.

Tråkk & rull ut! Høstturer på to hjul gir gode uteopplevelser og får deg langt av gårde på kort tid. 

Høsten er en fin tid for sykkelturer i skogen, langs sjøen, på fjellet - eller i byen. Ta med mat og drikke for en god rast. Dra på besøk til venner og bekjente.  Stopp på et galleri for kaffe og kulturelt påfyll. Eller tråkk til med et par timers effektiv og skånsom svetting. Sykling passer til hverdags, helgeturer og på hytta. La deg inspirere - og rull ut på høsttokt. 

Trollheimen, Sør-Trøndelag

Liker du å sykle på fjellveier i seterdaler? Da kommer du til å trives her. Turen går i vakkert fjellterreng i 700 til 900 moh på grus- og asfaltvei gjennom et fantastisk kulturladskap. Dagsetapper, ca. 40 km lett sykling. Passer også for barn som er vant med å sykle.

Stisykling ved Gjendesheim, Jotunheimen

Ut fra Gjendesheim kan du gjøre mye mer enn å gå Besseggen. Utenfor nasjonalparken er det mange stier som er lite brukt av fotturister og som er ypperlige på to hjul. Det er også fine grusveier og andre mulighter i nærheten, som Jotunheimveien. Ta kontakt med Gjendesheim for rullende turtips, leie av fulldempede terrengsykler og evt. avtale om sykling med guide eller kurs for grupper.

Gjennom marka, Harestua til Sognsvann

Marka rundt Oslo byr på et vell av sykkelmuligheter frem til snøen kommer. Langt, kort, lett eller tungt er opp til deg. Denne turen kombinerer sykling og fottur. Passer for dem som er i god form og vil ha en utfordring. 9,5 mil gjennom marka via fem flotte topper.

Hardangervidda fra Rjukan

En populær sykkelstart er å ta Krossobanen, Europas første taubane, fra Rjukan opp til Gvepseborg på 886 moh. Sykle til Kalhovd, og kombiner evt. med en fottur, eller sykle en runde tilbake til Rjukan. Sykkelmulighetene i Telemark er mange og gode. 

      

Stangerunden, Hamar

Rundtur gjennom kulturlandskapet i deler av Stange Vestbygd, med start og stopp ved Vikingskipet.  Tre mil på ca to timer. Middels tur som passer for hele familien.

Hovden rundt, Setesdalsheiene

Starten på sykkelturen Hovden rundt følger den såkalte «Tusenårsvegen» fra Hegni til sentrum og fortsetter gjennom Hovden Fjellpark. 13, 5 km lett formiddags - eller ettermiddagstur som passer for hele familien.

Setertur fra Oppdal

Uvssetra i Dindalen, vest for Oppdal, er en ekte fjellidyll i en bilfri dal. Bakkene opp fra Blokhus er lange, mens Dindalen er særdeles trivelig, med stølsvei forbi setre, hytter og dyr på beite. 46 krevende km for voksne.  

Hemsedal til Ål på Fanitullvegen

Over fjellet mellom Hemsedal og Ål går Fanitullvegensom byr på fire mil høyfjellssykling av beste sort. Fin og lite trafikkert grusvei i lettkupert terreng langs Reineskarvet, forbi seterstøler og små vann. 46 km middels krevende tur.

Siddisstien

Mellom Oslo og Stavanger går sykkelveier som stort sett er lite trafikkerte. Du kan ta en etappe eller to i nærheten av der du bor, og eventuelt ta toget til eller fra. Alle regiontogene på Sørlandsbanen tar med sykkel, enten du starter fra Oslo, Stavanger, Sandnes eller Gyland. Båten på Lysefjorden tar også med sykkel. Sjekk ut alle de 19 etappene. Kanskje finner du noen som passer for deg?

1. etappe: Aker brygge – Drammen – Hokksund, 63 km, er en fin søndagstur. 

Park til park i Bodø

Byparker byr på flotte natur- og kulturopplevelser. Start gjerne i Rensåsparken, videre til Benoniparken og Kongeparken med kong Haakon som skuer utover torget, vannskulptur å lytte til og snegleskulpturer som barna vil leke med. Tråkk videre til  Rådhusparken forbi Nordlandsbadet og Norsk Luftfartsmuseum, til Nordland kultursenter. Elveparken og Rønvikjordene er populære pause- og hekkeområder for fugler. Er du heldig her kan du oppleve storspove, vipe, rødstilk og sivsanger på nært hold. Ni km lett løype, som også kan gås eller løpes. Et foreldretips kan være å løpe/gå selv, mens de yngste syklistene sykler. http://ut.no/tur/2.7367/

Flere turtips for to hjul samt gode sykkeltips: https://www.dnt.no/sykkel/

Vår samarbeidspartner Kvikk Lunsj ønsker god sykkeltur! NB! Har du smakt den nye fristelsen Kvikk Lunsj Limited Edition med mørk sjokolade..? I butikkene nå. Handlingsregel: Nytes kun en av gangen - ute på tur...?

Rull ut på fartsfylte, friske høstopplevelser.
Rull ut på fartsfylte, friske høstopplevelser. Foto: Stavanger Turistforening, DNT.

Annonse