Turtips på to hjul

Stisykling i Oslomarka
Stisykling i Oslomarka Foto: Marius Dalseg Sætre

Oppdag ditt nærområde på to hjul. Her er turene du bør ta!

Det er lett å drømme seg bort om ukeslange sykkelturer til høye fjell og dype daler. Men det neste eventyret krever ikke så mye planlegging, og finnes rett utenfor din egen utgangsdør. Vær kreativ og finn en rute du ikke har syklet før. Kanskje finner dere et koselig vann, et utsiktspunkt eller en liten avstikker dere aldri har vært, mindre enn ti kilometer fra der dere bor?

Oslo

Nydalen – Majorstua, også kjent som «Grønn rute»

En overraskende frodig og grønn rute som binder sammen Akerselva og Majorstua. Sett bort fra en kort motbakke opp fra Akerselva, er den flat og lettsyklet. Ruta går gjennom en blanding av grøntområder, idrettsanlegg, boligstrøk og skog. Helt bilfritt på turveien bak Ullevål sykehus. Siste del av ruta går på fortau i bygater mot Majorstua.

Tips: For deg som vil sykle videre: Nærmeste turvei i grønne omgivelser er i Frognerparken, ca 500 meter lenger vest. Sykles turen motsatt vei, er det lett å forlenge turen oppover Akerselva mot marka, eller nedover mot Sagene og sentrum.

Lengde: 4,3 km Høyeste punkt: 96 moh. Laveste punkt: 51 moh.

Forneburunden

En svært lettsyklet og familievennlig runde i store, åpne grøntområder og parker, med flere fine steder å raste – for ikke å snakke om en av Oslo-områdets flotteste badeplasser, ytterst ved Storøyodden. Det er flere serveringssteder, gallerier og museer i området. 

Tips: Du kan gjøre runden lenger ved å bruke den separate sykkelveien rundt Forneburingen, som går langs en lite trafikkert vei.

Lengde: 10,5 km Høyeste punkt: 24 moh. Laveste punkt: 2 moh.

Gjennom Nordmarka på sykkel

Oppsøk en villere del av Nordmarka som er lite besøkt. Det kommer til å kjennes godt i lårene på enkelte stigninger, for eksempel fra Grua opp til Myllavannet, men for en betaling: Innover får du vakre vann som gir både lys, utsikt, bade-, fiske- og teltmuligheter.

Tips: Et spesielt godt tips til telting er ved nordsiden av Gjerdingen, hvor det også er fint å bade. Det er også mulig å bestille overnatting på Katnosdammen eller Kikutstua.

Lengde: 56,3 km

Drammen

Røysjømarka rundt på sykkel

Røysjømarka mellom Sande og Svelvik er mangfoldig og spennende. Terrenget er dels kupert og har mange fine vann. På en kombinasjon av sti, grusvei og landevei kan du få en flott og variert tur på sykkel. 

Tips: Terrengsykkel er mest egnet på denne turen.

Lengde: 30,6 km Høyeste punkt: 231 moh. Laveste punkt: 4 moh.

Neperudjordet-Spiralen-Årkvisla

En fin rundtur på grus i den nære Drammensmarka. Starten fra Neperudjordet er litt bratt. Vel fremme på Spiralen kan man ta en rast og spise og drikke på Spiralen Cafe.

Tips: Den egner seg godt for barn og de som ønsker et roligere tempo uten for mye stigning.

Lengde: 10,8 km Høyeste punkt: 263 moh. Laveste punkt: 127 moh.

Kristiansand

Grønne sykkelruter, Kristiansand: Suldalen – Farvannet

Denne ruten går langs den gamle postveien fra Kristiansand til Mandal. Den er en del av den gamle barnevandrerstien på Sørlandet, noe som er skiltet langs ruta. 

Tips: Se opp for flygende mennesker når du sykler forbi klatreparken Høyt og Lavt ved Grotjønn.

Lengde: 6,2 km Høyeste punkt: 147 moh. Laveste punkt: 23 moh.

Stavanger

Madla – Hålandsvannet – Tungenes

En tur preget av åpent kulturlandskap, lange steingjerder og landlige omgivelser, den siste tredjedelen får man også fantastisk utsikt over havet. Turen starter ved krysset Ragbakken/Nasjonal sykkelrute.

Tips: Om man velger å ta returen fra Tungenes omtrent samme vei kan man følge sørsiden av vannet, for variasjonens skyld.

Lengde: 20,1 km Høyeste punkt: 44 moh. Laveste punkt: 1 moh.

Runde fra Madla via Ullandshaug og Hafrsfjorden

En variert og småkupert runde sørvest for Stavanger sentrum. Turen går først gjennon boligstrøk, så i ganske tett skog, og etter hvert langs sjøen. Til slutt ender man opp på fredelig turvei langs Madlafloen. Turen har fine utsiktspunkter på begge sider av Ullandshaugveien. Stort, fint grøntområde med liten strand innerst i Møllebukta.

Lengde: 9,5 km Høyeste punkt: 102 moh. Laveste punkt: 1 moh.

Mosvannet rundt

En svært lettsyklet tur, nesten helt flatt og helt uten biltrafikk, i et område med variert skog, våtmark, gressletter og fugleliv.

Lengde: 3,1 km Høyeste punkt: 40 moh. Laveste punkt: 36 moh.

Bergen

Fjellveien fra Sandviken til Bellevue

Utsiktstur nummer én i Bergen. Her er det verdt å stoppe opp flere steder for å se vestover og utover byen og havna. Ruta skifter mellom bred, bilfri turvei og beskjedent trafikkerte bilveier de siste to kilometerne.

Tips: Sykles ruten motsatt vei er det naturlig å fortsette veien opp til Munkebotn og Langevatnet og over til Eidsvåg. Denne traseén er imidlertid såpass bratt at den egner seg mest for personer som er godt vant med å sykle, eller som har elsykkel.

Lengde: 5,2 km Høyeste punkt: 122 moh. Laveste punkt: 30 moh.

Kalandsvatnet rundt

Flott sykkeltur i naturskjønne omgivelser. Turen følger delvis den gamle Osbanetraseen som i dag er gang og sykkelvei. Rundt Kalandsvatnet følger turen stort sett gang- og sykkelvei, med unntak av vestsiden av vannet, der ruten følger den mindre traffikerte Hamrevegen. Fra Stend stasjon til Kalandsvatnet følger turen delvis gang- og sykkelvei og delvis lite trafikkerte boligveier vest for Stendavatnet.

Lengde: 14,9 km

Ålesund

Sykkeltur rundt Utvikfjellet

Denne sykkelturen er fin både som treningstur og en roligere sykkeltur med familien. Hoveddelen av turen går på relativt lite trafikkert asfaltvei. Nedkjøringen langs grusveien er bratt og krever gode bremser. Parkering ved turheisa i Spjelkavik. 

Tips: Man må ha sykkel med grusdekk på denne turen.

Lengde: 24,6 km Høyeste punkt: 130 moh. Laveste punkt: 6 moh.

Trondheim

Nidelvstien: Tempe - Nedre Leirfoss

Trivelig tursti som følger tett på Nidelva flere kilometer. Underveis er det både badeplasser, kulturminner og rasteplasser. Start: Kryss Bolstadvegen/Tempevegen

Lengde: 5,5 km Høyeste punkt: 59 moh. Laveste punkt: 8 moh.

Berg – Moholt – Brøsetdalen – Leangen – Rotvollneset

En utpreget grønn rute gjennom store og til dels åpne parkdrag i den østlige delen av Trondheim. Fra Arkitekt Ebells vei følges den trivelige Ladestien langs sjøen ved Leangsbukta til Rotvollneset. Her er det både rasteplasser og bademuligheter.

Tips: Turen kan fint kombineres med Grønn sykkelrute fra Rotvoll til Dragvoll (4,5 km).

Lengde: 6,6 km Høyeste punkt: 112 moh. Laveste punkt: 4 moh.

Gjennom Bymarka på gamle Bynesveier

Dette er er den mest klassiske av alle litt lange dagsturer på sykkel i Bymarka. Turen starter ved Wullums-gården, og følger de to gamle Bynesveier gjennom Bymarka. Vi anbefaler å ta turen utover etter Tømmerdalsvegen og tilbake igjen over Bergskaret og Skjellbreia. Turen passerer forbi perler i marka som Lavollen, Kopperdammen, Skjellbreia og Lianvatnet. Den krever tøffe tak i kleivene opp til Bergskaret. 

Lengde: 35 km Høyeste punkt: 365 moh. Laveste punkt: 40 moh.

Bodø

Sykkeltur fra park til park i Bodø

Dette er en flott runde i og rundt Bodø sentrum. Parkene byr på natur- og kulturopplevelser for den som hever blikket opp fra asfalten og tar seg tid til å se etter. Rensåsparken – Benoni-parken – Kongeparken – Rådhusparken – Nordland kultursenter – Elveparken – Nordland psykiatriske sykehus.

Tips: Passer for barn, med flere lekeplasser og flotte stoppesteder underveis. 

Lengde: 9,1 km Høyeste punkt: 40 moh. Laveste punkt: 12 moh.

Alta

Eibyrunden

Dette er en trimrunde som benyttes av mange ulike brukergrupper, både hundekjørere, sykkel- og turfolk. Det er mange skogsveier i området og underlaget har bra kvalitet. Noen partier kan være steinete og vått, og turen anses ikke spesielt godt egnet for sykkelvogn.

Lengde: 20,9 km Høyeste punkt: 107 moh. Laveste punkt: 30 moh.


Vår samarbeidspartner Kvikk Lunsj ønsker den en god sykkeltur i ditt nærområde!

Høstferie gjennom tåken i Oslomarka i 2018.
Høstferie gjennom tåken i Oslomarka i 2018. Foto: Marius Dalseg Sætre

Vil du vite mer?

Sykkeltur til fjells?

Sjekk ut fem-fine-sykkelturer! 

Hytter med sykkelutleie

På ut.no kan du finne hytter med sykkelutleie

Flere turer i ditt nærområde

Med ut.no sin utforsker kan du også finne flere turer i ditt nærområde..

Annonse

Skrevet av Nina Vold Dørum 9. september 2020