Feir jul eller nyttår på en DNT-hytte

Tradisjonsrik nyttårsfeiring på Svukuriset i Femundsmarka.
Tradisjonsrik nyttårsfeiring på Svukuriset i Femundsmarka.

Drømmer du om en eventyrlig jul med skisporet rett utenfor døra? Vi har plukket ut en håndfull hytter der du kan senke skuldrene og kjenne julefreden komme krypende.

Ikke bare i romjulen, men også på selveste julaften og nyttårsaften står DNT-hytter klare for å ønske deg velkommen. Er du redd for å ikke få hvit jul i byen, er sjansene større til fjells. Eller hva med en helt annerledes juleopplevelse ute i havgapet? Få tipsene av oss!

Husk: Som smitteverntiltak må du bestille plass på hytta før du reiser. Det gjør du på hver enkelt hytteside på UT.no

TIL DEKKET BORD

I 1000 meters høyde, ved inngangen til Hardangervidda Nasjonalpark, ligger Haukeliseter Fjellstue. En perfekt møteplass mellom øst og vest og Norges mest populære DNT-hytte. På denne betjente hytta kommer du til dekket bord, og her markeres julen på skikkelig vis, med kortreist lokalmat, naturskjønn hvit utsikt og herlig julestemning i høyden. 

Ta med deg familie, kolleger, møt venner eller få nye bekjentskaper. For hva med å rett og slett reise bort noen gode dager på egenhånd? Det blir alt fra julefrokost, juleverksted for barn, grøt med mandel i, fakkeltog, tradisjonell julemeny, gang rundt juletreet og selveste nissen kommer.

BYNÆR VILLMARK

Vikerkoia ligger nordøst på Vikerfjell, og er et flott utgangspunkt for helgeturer hele året. Det er lett adkomst med bil sommer som vinter. Vikerfjell er Oslos nærmeste fjellområde, 1,5 timers kjøretur fra hovedstaden, og kan skilte med flotte skiløyper og hyggelig terreng. 

Den nye ubetjente hytta ble åpnet i 2018, og er en flott moderne hytte med plass til minst 14 personer. I tillegg har den gamle Vikerkolia ni sengeplasser. 

NOSTALGISK JUL


Vakkerstøylen er ei koselig gammel tømmerhytte i Tafjordfjella som de siste årene er blitt utbedret til en lun og varm hytte også vinterstid. Historien sitter i veggene, og den selvbetjente hytta er en perfekt ramme for nostalgisk julefeiring.

Skituren inn til hytta går i skredtrygt terreng og byr ikke på vanskeligheter. Turen starter på Brøste og er på ca 15 km. Man må planlegge tur utifra værforholdene. Selv om hytta ikke ligger så veldig høyt, er det fortsatt høyfjell. Sengeplass til 25 personer, og egen hytte for hund og eier.

RAMSALT JULEFEIRING

Tenk helt utradisjonelt i år, og legg julefeiringen til et fyr! Runde fyr ligger værhardt til, men fyrvokterboligen gir ei hyggelig ramme om julefeiringa. Når vinden uler mellom husene er det fascinerende å se skumsprøyten på bølgene opplyst av lyset fra fyret mens man sitter trygt og godt inne på stua. Det er ca 3 km å gå på sti fra nærmeste parkering. Vinden kan ta hardt,  så husk å sjekke værmelding før du drar.

Kråkenes fyr egner seg også fint for julefeiring. I fyrbygningen kan du leie Stormsuiten, her er det plass for inntil 4 personer. Her har man hele 3 etasje for seg selv og kan nyte både stormer og fantastiske solnedganger med gode venner. 

HISTORISK SUS

På Bårdsgarden i Storlidalen får du julestemning idet du kommer fram. På den tradisjonsrike gården er det hverdag for de fastboende, mens en del av huset er satt av som gjestekvarter i samarbeid med Trondhjems Turistforening. Her er det strøm, innlagt vann, hyggelig kjøkken og en lun og trivelig peisestue.

Dette må være en av de mest sjarmerende selvbetjenings-hyttene å feire jul på. Beregn noen dager til lange skiturer, for dette er et eldorado for deg som er glad i å sparke fra, stake i oppkjørte løyper eller tråkke deg opp til topps på Storbekkhøa.

STILLHET VED STORBYEN

Markahyttene i Oslo ligger klare for besøk fra alle som ønsker en pause fra hovedstadens mas og kjas. Mange blir overrasket over hvor kort man må gå før man knapt treffer en turgåer. Noen av hyttene ligger lett tilgjengelig, andre ligger dypere inn i marka.

For å kunne bestille overnatting må minst én i turfølget være medlem i DNT og ha DNT-nøkkelen.

STEMNINGSFULLT PÅ SKRIM

I skogen mellom Store og Lille Stølevann på Skrim ligger Ivarsbu. Her har tiden stått stille i mange år, og interiør-konsulentene har holdt fingrene unna. Langbord med stearinlys, pinnestoler og filleryer sørger for hyttekosen, mens du selv må fylle grytene med julemat på denne ubetjente hytta. Til gjengjeld kan du ta med deg hunden, familien og gode venner. Her er det også flust av skimuligheter, noen av langrennsløypene er allerede preparert. Om du ikke vil ligge fast på Ivarsbu, er det fullt mulig å gå en runde til Darrebu og Sørmyrseter.

MIDT I TOPPTURMEKKAET

Velleseter ligger idyllisk til i Sunnmørsalpane med spisse tinder på alle kanter. Veien fra parkeringsplassen er kort, men du er likevel i en annen verden når du kommer opp til den ubetjente hytta. Hytta er tilgjengelig også for barn og om været er dårlig. Inne på hytta er det lunt og trivelig, med nylig oppgradert interiør. Sengeplass til 11, inkludert eget rom for hund og eier. Det er anleggsvei (brøytes vanligvis ikke) nesten heilt til hytta, ca 2 km.

SKIKKELIG HYTTEFØLELSE

Bergersætra ligger lett tilgjengelig i Sør Odal. I den koselige tømmerhytta får du den ultimate julestemningen. En koselig ubetjent hytte i skogen med seks sengeplasser.

På den ubetjente hytta kan du få deg et koselig opphold, enten du velger å stikke innom for et dagsbesøk eller du vil overnatte. Det er en ubetjent hytte som er utstyrt med seks sengeplasser, dyner og puter, kokemuligheter med kjeler, dekketøy og ved. Hytta er låst med DNTs standard-nøkkel.

HELT PÅ GRENSEN

Hit vil man dra igjen og igjen, nyte stillheten, og er du heldig, får du også oppleve magisk nordlys. Turen fra Umbukta Fjellstue til den ubetjente Sauvasshytta følger en slak trasé, men fjellene rundt er mektige og imponerende her langs svenskegrensa. Som ellers i Nord-Norge er det ingen vintermerking, men terrenget har store dimensjoner og er lett å orientere i når været er brukbart.

Husk kart og kompass, og en skikkelig hodelykt. På Sauvasshytta henter du rent vann i Østre Sauvatnet, og tilbereder mat du har båret og slitt for, over gassbluss. Fint å gå turer i nærområdet er det også i mørketida, mens dagene er veldig korte. 

STORSTILT NYTTÅRSFEIRING

Start det nye året med lette skiturer i Femunden Nasjonalpark! Opplev fakler, bål - og kanskje en glitrende stjernehimmel? På denne betjente hytta kan du nyte god mat med lokale råvarer i hyggelig selskap. Og når Champagnen sprettes nyttårsaften er du ute i vinternatten, rundt bålet, sammen med de andre turdeltagerne. Den vakre fjellgården Svukuriset holder åpent fra 30. desember til 3. januar. Hytta er et ideelt utgangspunkt for varierte skiturer i vennlig åslandskap. Om været tillater, kan det bli en avstikker opp på en av toppene med kjøring rett ned til Svukuriset. Bli med på en annerledes og sosial nyttårsfeiring! 

Vi klarer ikke gi oss, her er forslag til flere koselige hytter:

  • Schulzhytta i Sylan er Norges minste betjente turisthytte, og i jula er hytta selvbetjent. Her er det få gjester på denne tiden av året, da hytta ligger minst fem timer unna nærmeste sivilisasjon. Inn til hytta er det vintermerkete ruter fra både Selbu og Meråker. 
  • Dærta er en av flere ubetjente hytter i Indre Troms. Her har tilsynet tradisjon for å stelle fint i stand for gjestene i juletiden.
  • Himingsjå er en helt ny hytte på Lifjell i Notodden. Bare 15 minutter å gå fra parkering, men likevel følelsen av å være ordentlig på fjellet. 
  • Bjørnevasshytta ligger rett ved vei.Denne hytta har virkelig et tradisjonelt preg med gammel tømmerpanel i stuen som er fra den opprinnelige fra 1889.God vedfyring i stua og komfyr og kjøleskap til å lage og oppbevare maten.
  • Lakkenstova føyer seg inn i rekken sammen med mange andre barnevennlige turisthytter. Med 6 km fra bilvei gjør denne hytta til et populært turmål for hele familien både sommer som vinter.Det kjøres opp løyper fra skitrekket på Ljosland og lett å gå dit hvis det er nok snø. 

  • Hallingskeid ligger 200 meter fra Bergensbanen og er en fin base for jule- og romjulsturer. Hele området nær hytta er godt egnet for barnefamilier. Det er ikke for bratt og man kan velge skitur ut fra værforhold, evne og lyst.
  • Tjønndalen er en selvbetjent hytte i Setesdalsheiene, og den er et overkommelig turmål i vintermørket. Buss fra Kristiansand til Langeid, derfra drøyt seks kilometer å gå til hytta.
  • Vetåbua Midt mellom Gudbrandsdalen og Østerdalen finner du Ringebufjellet og Vetåbua. Ved juletider er det stor sjanse for gode snøforhold, eventyrlandskap og «postkort-stemning»
  • Hedmarksvidda åpner serveringshytta Lageråkvisla i romjula, og er et perfekt turmål for alle som ønsker fine skiopplevelser i jula. 
  • Og mangemange fler! Gå inn på UT.no nå, og finn hytta for deg!
Foto: Magne Hansen

5 TIPS TIL JUL PÅ HYTTA

1. Bruk tid på å planlegge. Begrens julepynten, men ta med noe som skaper stemning på hytta.

2. Sett av blåtimen til å roe helt ned. Skru av alle lys, og la skumringens magi fylle hytta.

3. Les utvalgte julehistorier høyt for hverandre. Anbefalt er «En gammeldags juleaften» av Asbjørnsen og Moe.

4. Tenn bål og lag hygge ute, med gløgg og ulltepper (obs: Om du skal lage bål, ikke bruk veden på hytta. Mange dugnadstimer går med for å frakte ved inn, og denne skal kun brukes til å varme opp hytta).

5. Vær enige om at dere må gå tur i minst et par timer hver dag, for å få gleden av å komme tilbake til hytta.

Bli med på tur i desember

Tur på dagtid - tirsdager

Fellestur
19. januar 2021
(2 timer)

Er du hjemme på dagtid? Bli med DNT Sør på tur i sentrumsnære områder. På turene legges det vekt på ...

Passer spesielt for Voksne og Seniorer
Arrangeres av DNT Sør

Avlyst DNTakTiv

Fellestur
19. januar 2021
(1 dag)

DNT akTiv er et tilbud i DNT Drammen og Omegn og retter seg mot de som ønsker å gå turer ...

Passer spesielt for Voksne
Arrangeres av DNT Drammen og Omegn

7. Luraturen

Fellestur
19. januar 2021
(3 timer)

Dagens tur er Luraturen. Her kan du lese mer om Luraturen. Turleder: Jostein Nygård, tlf. 47522100 Jostein Tunheim, tlf. 91173846. Frammøte, ...

Passer spesielt for Voksne og Seniorer
Arrangeres av Sandnes Turlag

«Rask» hverdagstur i byen (726)

Fellestur
19. januar 2021
(2 timer)

Stavanger Turistforening 60+ inviterer deg til å bli med på et nytt turtilbud sentralt i Stavanger! Hver tirsdag kl. 17.00 ...

Passer spesielt for Voksne og Seniorer
Arrangeres av Stavanger Turistforening

RETT UT - Panoramatur til Estenstadhytta

Fellestur
19. januar 2021
(3 timer)

Vi møtes ved Lohove barnehage, og går veien til Estenstadhytta. Vi ser om vi finner opptråkkede stier på veien for ...

Passer spesielt for Voksne
Arrangeres av Trondhjems Turistforening

Aktiv til 100 - Fløyen

Fellestur
19. januar 2021
(1 dag)

Aktiv til 100 er et turtilbud som består av ekstra lette turer med fast oppmøtetid og –sted. Det legges stor vekt på et sosialt ...

Passer spesielt for Voksne og Seniorer
Arrangeres av Bergen og Hordaland Turlag

Ballandsneset rundt

Fellestur
19. januar 2021
(1 dag)

Oppmøte ved Os Næringspark kl. 10 Påmelding til turleiar pga Korona.

Passer spesielt for Voksne og Seniorer
Arrangeres av Os Turlag

Avlyst Lek deg sprek i Gamle Oslo

Fellestur
19. januar 2021
(1t 30min)

Velkommen til Lek deg sprek i Gamle Oslo Er du mellom 7 og 12 år? Velkommen til Lek deg sprek ...

Passer spesielt for Barn
Arrangeres av Barnas Turlag Oslo og Omegn

Avlyst Friluftsklubben #FUN

Fellestur
19. januar 2021
(2 timer)

Friluftsklubben #FUN 5-7 trinn Fast hver tirsdag etter skolen, hele året, foruten i skolens ferier.  Vi er klare for lek, ...

Passer spesielt for Barn og Ungdom
Arrangeres av Asker Turlag

Januartur med Turtøtten

Fellestur
19. januar 2021
(1 dag)

Godt nytt år alle turvenner! Den første turen med Turtøtten i det nye året blir en fottur opp Storbakklia i Rotsundelvdalen. Oppmøte på parkeringsplassen ...

Passer for alle
Arrangeres av Nord-Troms Turlag
Se 2794 flere turer og aktiviteter  

Fotografer:

Julestemning på Haukeliseter. Foto Sindre Thoresen Lønnes. 

Nye Vikerkoia. Foto: Nathalie Hermansen

Vakkerstøylen. Foto: Harald Tryggestad​​​​​​​

Fyr-bilde 1 og 2: Runde fyr, foto Martin Hauge-Nilsen. Bilde 3: Kråkenes fyr.

På tur i Østmarka. Foto: Sindre Thoresen Lønnes.

Vinterstemning ved Ivarsbu. Foto: Julie Maske

Velleseter. Foto: Martin Hauge-Nilsen. 

Bergersætra i vinterprakt. Foto: Ann Kristin Devik

Sauvasshytta. Foto: Rana Turistforening

Nyttårsmagi ved Svukuriset. Foto: Monica Hägglund Langen

Annonse

Skrevet av Ingvild Lundberg Bakke 4. desember 2020