Feir jul eller nyttår på en DNT-hytte

Hva med jul på Snytindhytta?
Hva med jul på Snytindhytta? Foto: Julie Maske

Drømmer du om en eventyrlig jul med skisporet rett utenfor døra? Vi har plukket ut en håndfull hytter der du kan senke skuldrene og kjenne julefreden komme krypende.

Ikke bare i romjulen, men også på selveste julaften og nyttårsaften står DNT-hytter klare for å ønske deg velkommen. Er du redd for å ikke få hvit jul i byen, er sjansene større til fjells. Eller hva med en helt annerledes juleopplevelse ute i havgapet? Få tipsene av oss!

Husk: Sjekk reglene som gjelder for hytta du skal til på UT.no.

TIL DEKKET BORD

I 1000 meters høyde, ved inngangen til Hardangervidda Nasjonalpark, ligger Haukeliseter Fjellstue. En perfekt møteplass mellom øst og vest og Norges mest populære DNT-hytte. På denne betjente hytta kommer du til dekket bord, og her markeres julen på skikkelig vis, med kortreist lokalmat, naturskjønn hvit utsikt og herlig julestemning i høyden. 

Ta med deg familie, kolleger, møt venner eller få nye bekjentskaper. For hva med å rett og slett reise bort noen gode dager på egenhånd? Det blir alt fra julefrokost, juleverksted for barn, grøt med mandel i, fakkeltog, tradisjonell julemeny, gang rundt juletreet og selveste nissen kommer.

NOSTALGISK JUL


Vakkerstøylen er ei koselig gammel tømmerhytte i Tafjordfjella som de siste årene er blitt utbedret til en lun og varm hytte også vinterstid. Historien sitter i veggene, og den selvbetjente hytta er en perfekt ramme for nostalgisk julefeiring.

Skituren inn til hytta går i skredtrygt terreng og byr ikke på vanskeligheter. Turen starter på Brøste og er på ca 15 km. Man må planlegge tur utifra værforholdene. Selv om hytta ikke ligger så veldig høyt, er det fortsatt høyfjell. Sengeplass til 25 personer, og egen hytte for hund og eier.

BYNÆR VILLMARK

Vikerkoia ligger nordøst på Vikerfjell, og er et flott utgangspunkt for helgeturer hele året. Det er lett adkomst med bil sommer som vinter. Vikerfjell er Oslos nærmeste fjellområde, 1,5 timers kjøretur fra hovedstaden, og kan skilte med flotte skiløyper og hyggelig terreng. 

Den nye ubetjente hytta ble åpnet i 2018, og er en flott moderne hytte med plass til minst 14 personer. I tillegg har den gamle Vikerkolia ni sengeplasser. 

RAMSALT JULEFEIRING

Tenk helt utradisjonelt i år, og legg julefeiringen til et fyr! Runde fyr ligger værhardt til, men fyrvokterboligen gir ei hyggelig ramme om julefeiringa. Når vinden uler mellom husene er det fascinerende å se skumsprøyten på bølgene opplyst av lyset fra fyret mens man sitter trygt og godt inne på stua. Det er ca 3 km å gå på sti fra nærmeste parkering. Vinden kan ta hardt,  så husk å sjekke værmelding før du drar.

Kråkenes fyr egner seg også fint for julefeiring. I fyrbygningen kan du leie Stormsuiten, her er det plass for inntil 4 personer. Her har man hele 3 etasje for seg selv og kan nyte både stormer og fantastiske solnedganger med gode venner. 

HISTORISK SUS

På Bårdsgarden i Storlidalen får du julestemning idet du kommer fram. På den tradisjonsrike gården er det hverdag for de fastboende, mens en del av huset er satt av som gjestekvarter i samarbeid med Trondhjems Turistforening. Her er det strøm, innlagt vann, hyggelig kjøkken og en lun og trivelig peisestue.

Dette må være en av de mest sjarmerende selvbetjenings-hyttene å feire jul på. Beregn noen dager til lange skiturer, for dette er et eldorado for deg som er glad i å sparke fra, stake i oppkjørte løyper eller tråkke deg opp til topps på Storbekkhøa.

STILLHET VED STORBYEN

Markahyttene i Oslo ligger klare for besøk fra alle som ønsker en pause fra hovedstadens mas og kjas. Mange blir overrasket over hvor kort man må gå før man knapt treffer en turgåer. Noen av hyttene ligger lett tilgjengelig, andre ligger dypere inn i marka.

For å kunne bestille overnatting må minst én i turfølget være medlem i DNT og ha DNT-nøkkelen.

STEMNINGSFULLT PÅ SKRIM

I skogen mellom Store og Lille Stølevann på Skrim ligger Ivarsbu. Her har tiden stått stille i mange år, og interiør-konsulentene har holdt fingrene unna. Langbord med stearinlys, pinnestoler og filleryer sørger for hyttekosen, mens du selv må fylle grytene med julemat på denne ubetjente hytta. Til gjengjeld kan du ta med deg hunden, familien og gode venner. Her er det også flust av skimuligheter, noen av langrennsløypene er allerede preparert. Om du ikke vil ligge fast på Ivarsbu, er det fullt mulig å gå en runde til Darrebu og Sørmyrseter.

MIDT I TOPPTURMEKKAET

Velleseter ligger idyllisk til i Sunnmørsalpane med spisse tinder på alle kanter. Veien fra parkeringsplassen er kort, men du er likevel i en annen verden når du kommer opp til den ubetjente hytta. Hytta er tilgjengelig også for barn og om været er dårlig. Inne på hytta er det lunt og trivelig, med nylig oppgradert interiør. Sengeplass til 11, inkludert eget rom for hund og eier. Det er anleggsvei (brøytes vanligvis ikke) nesten heilt til hytta, ca 2 km.

SKIKKELIG HYTTEFØLELSE

Bergersætra ligger lett tilgjengelig i Sør Odal. I den koselige tømmerhytta får du den ultimate julestemningen. En koselig ubetjent hytte i skogen med seks sengeplasser.

På den ubetjente hytta kan du få deg et koselig opphold, enten du velger å stikke innom for et dagsbesøk eller du vil overnatte. Det er en ubetjent hytte som er utstyrt med seks sengeplasser, dyner og puter, kokemuligheter med kjeler, dekketøy og ved. Hytta er låst med DNTs standard-nøkkel.

HELT PÅ GRENSEN

Hit vil man dra igjen og igjen, nyte stillheten, og er du heldig, får du også oppleve magisk nordlys. Turen fra Umbukta Fjellstue til den ubetjente Sauvasshytta følger en slak trasé, men fjellene rundt er mektige og imponerende her langs svenskegrensa. Som ellers i Nord-Norge er det ingen vintermerking, men terrenget har store dimensjoner og er lett å orientere i når været er brukbart.

Husk kart og kompass, og en skikkelig hodelykt. På Sauvasshytta henter du rent vann i Østre Sauvatnet, og tilbereder mat du har båret og slitt for, over gassbluss. Fint å gå turer i nærområdet er det også i mørketida, mens dagene er veldig korte. 

Vi klarer ikke gi oss, her er forslag til flere koselige hytter:

  • Schulzhytta i Sylan er Norges minste betjente turisthytte, og i jula er hytta selvbetjent. Her er det få gjester på denne tiden av året, da hytta ligger minst fem timer unna nærmeste sivilisasjon. Inn til hytta er det vintermerkete ruter fra både Selbu og Meråker. 
  • Dærta er en av flere ubetjente hytter i Indre Troms. Her har tilsynet tradisjon for å stelle fint i stand for gjestene i juletiden.
  • Himingsjå er en helt ny hytte på Lifjell i Notodden. Bare 15 minutter å gå fra parkering, men likevel følelsen av å være ordentlig på fjellet. 
  • Bjørnevasshytta ligger rett ved vei.Denne hytta har virkelig et tradisjonelt preg med gammel tømmerpanel i stuen som er fra den opprinnelige fra 1889.God vedfyring i stua og komfyr og kjøleskap til å lage og oppbevare maten.
  • Lakkenstova føyer seg inn i rekken sammen med mange andre barnevennlige turisthytter. Med 6 km fra bilvei gjør denne hytta til et populært turmål for hele familien både sommer som vinter.Det kjøres opp løyper fra skitrekket på Ljosland og lett å gå dit hvis det er nok snø. 

  • Hallingskeid ligger 200 meter fra Bergensbanen og er en fin base for jule- og romjulsturer. Hele området nær hytta er godt egnet for barnefamilier. Det er ikke for bratt og man kan velge skitur ut fra værforhold, evne og lyst.
  • Tjønndalen er en selvbetjent hytte i Setesdalsheiene, og den er et overkommelig turmål i vintermørket. Buss fra Kristiansand til Langeid, derfra drøyt seks kilometer å gå til hytta.
  • Vetåbua Midt mellom Gudbrandsdalen og Østerdalen finner du Ringebufjellet og Vetåbua. Ved juletider er det stor sjanse for gode snøforhold, eventyrlandskap og «postkort-stemning»
  • Hedmarksvidda åpner serveringshytta Lageråkvisla i romjula, og er et perfekt turmål for alle som ønsker fine skiopplevelser i jula. 
  • Og mangemange fler! Gå inn på UT.no nå, og finn hytta for deg!
Foto: Magne Hansen

5 TIPS TIL JUL PÅ HYTTA

1. Bruk tid på å planlegge. Begrens julepynten, men ta med noe som skaper stemning på hytta.

2. Sett av blåtimen til å roe helt ned. Skru av alle lys, og la skumringens magi fylle hytta.

3. Les utvalgte julehistorier høyt for hverandre. Anbefalt er «En gammeldags juleaften» av Asbjørnsen og Moe.

4. Tenn bål og lag hygge ute, med gløgg og ulltepper (obs: Om du skal lage bål, ikke bruk veden på hytta. Mange dugnadstimer går med for å frakte ved inn, og denne skal kun brukes til å varme opp hytta).

5. Vær enige om at dere må gå tur i minst et par timer hver dag, for å få gleden av å komme tilbake til hytta.

Bli med på tur i desember

Sandvedturen

Fellestur
23. mai 2022
(2t 30min)

Dagens tur er Sandvedturen. Her kan du lese mer om Sandvedturen Turleder: Knut Sellevold  Odd Inge Worsøe, tlf. 97534269. Frammøte, sted ...

Passer spesielt for Voksne, Ungdom og Seniorer
Arrangeres av Sandnes Turlag

Fottur til Varden på Kveøya

Fellestur
23. mai 2022
(3t 40min)

Denne dagen tar vi en fottur til Varden på Kveøya.  Oppmøtested - og tid er ved øyas grendehus kl 1020, med ...

Passer spesielt for Voksne og Seniorer
Arrangeres av Seniorgruppa Harstad Turlag

Aktiv til 100 - Kanadaskogen

Fellestur
23. mai 2022
(1 dag)

Aktiv til 100 er et turtilbud som består av enkle turer med fast oppmøtetid og –sted. Det legges stor vekt på et sosialt og ...

Passer spesielt for Voksne og Seniorer
Arrangeres av Bergen og Hordaland Turlag

Nærtur med Aktiv i 100 Oppegård

Fellestur
23. mai 2022
(1 dag)

Har du lyst og anledning til å gå på fottur midt på dagen på en hverdag? Turtilbudet «Aktiv i 100» ...

Passer spesielt for Voksne og Seniorer
Arrangeres av Nordre Follo Turlag

Tur i Hobøl

Fellestur
23. mai 2022
(3 timer)

Vi går en ny tur på nordsiden av E18. Turstart        kl. 18:00 fra parkeringsplassen Varighet       2–3 timer, 3 km gange ...

Passer spesielt for Voksne
Arrangeres av DNT Indre Østfold

Nærtur fra Borgen Innbyggertorg

Fellestur
23. mai 2022
(1 dag)

Bli med på tur fra Borgen. Oppmøte utenfor Borgen Innbyggertorg hver mandag kl.11.00 med unntak av skolens ferier. Vi går ...

Passer spesielt for Voksne og Seniorer
Arrangeres av DNT Asker Turlag

Kano orientering (11-13 år)

Fellestur
23. mai 2022
(2t 30min)

X-Ung Bergen Vest (en undergruppe av Barnas Turlag Bergen) har forskjellige friluftsaktviteter for barn 11-13 år i Bergen Vest.  23 ...

Passer spesielt for Barn
Arrangeres av Barnas turlag Bergen

Vandring i Finnskogen i Hedmark og Wärmland

Fellestur
23. mai 2022
(2 dager)

Denne turen går langs flere historiske vandreruter: 5-torpsrunden, Finnskogleden, Vingersruta (en viktig flyktningerute) og 7-torpsrunden som går inn i Wärmland. ...

Passer spesielt for Seniorer
Arrangeres av DNT Oslo og Omegn

Friskt Pust - turgruppe for deg som savner noen å gå tur med (18-30 år)

Fellestur
23. mai 2022
(2t 30min)

Enkle turer for deg som gjerne vil komme deg mer ut og få nye turvenner – et friskt pust i ...

Passer spesielt for Voksne og Ungdom
Arrangeres av DNT Sør

MANDAGSTUR 2: Øvre Fjellheisstasjon

Fellestur
23. mai 2022
(1 dag)

Mandagsturene er DNT Narviks lavterskeltilbud. Her skal alle kunne delta og gå i et behagelig tempo. Vi møtes på Jernbanestasjonen ...

Passer spesielt for Voksne, Barn, Ungdom og Seniorer
Arrangeres av DNT Narvik
Se 2888 flere turer og aktiviteter  

Fotografer:

Julestemning på Haukeliseter. Foto Sindre Thoresen Lønnes. 

Nye Vikerkoia. Foto: Nathalie Hermansen

Vakkerstøylen. Foto: Harald Tryggestad​​​​​​​

Fyr-bilde 1 og 2: Runde fyr, foto Martin Hauge-Nilsen. Bilde 3: Kråkenes fyr.

På tur i Østmarka. Foto: Sindre Thoresen Lønnes.

Vinterstemning ved Ivarsbu. Foto: Julie Maske

Velleseter. Foto: Martin Hauge-Nilsen. 

Bergersætra i vinterprakt. Foto: Ann Kristin Devik

Sauvasshytta. Foto: Rana Turistforening

Nyttårsmagi ved Svukuriset. Foto: Monica Hägglund Langen

Annonse

Skrevet av Ingvild Lundberg Bakke 10. desember 2021