Sånn ser det ut på fjellet 

Jøldalshytta i Trollheimen 2. oktober. Hytta er nå selvbetjent.
Jøldalshytta i Trollheimen 2. oktober. Hytta er nå selvbetjent. Foto: Eskil Følstad

Vakre høstfarger og et dryss av snø. Disse fjellområdene og hyttene er supre å besøke akkurat nå.

Er du klar for sesongfinalen i fjellet? Meterologene melder flott vær over store deler av landet i dagene denne helgen, og vi kan friste med flotte turmuligheter og hyggelige betjente, selv- og ubetjente hytter.

Fremdeles plass på de betjente hyttene

Noen av de betjente hyttene stenger allerede på søndag, så her må du være rask! Andre holder åpent noen uker til, og Haukeliseter er helårsåpent.

- Det er flotte forhold for fotturer i veldig mange områder. Nysnøen smelter fort de fleste steder, men det er lurt å ta direkte kontakt med vertskapet på hytta i forkant. De sitter på den beste lokalkunnskapen. Høsten er uansett røffere værmessig, og dagene er kortere. Pakk med deg nødvendig utstyr, kart og kompass og husk hodelykt, oppfordrer generalsekretær Dag Terje Klarp Solvang.  

Under finner du de siste førerapportene, slik det ser ut nå.

Etne- og Saudafjellene

Haugesund Turistforening melder om fine fohold for fotturer i Etnefjellene. Det har vært minusgrader på nettene ved enkelte hytter, men ingen nedbør. 

Se alle hyttene i Etne- og Saudafjellene her. 

Tungestølen i Breheimen

Det er en flott dag på nyåpnede Tungestølen turisthytte i Sogn og Fjordane. 

- Som du ser er det snøfritt i dalene, men hvitt på fjelltopper og breer. Det er flott å ta seg enkle turer innover både Langedalen og Austerdalen, og den som er sprek kan for eksempel ta turen opp til Skyttarpiggen bak hytta for å få et flott utstyn over både breer og Veistrondsbygda, forteller Ole Schanke Eikum fra Luster Turlag. 

Hytta er åpen fra klokken 17 i fredag 4. oktober, gjennom helga og også hele uke 41.  Siste åpningsdag er søndag 13. oktober.

Bergsdalen og Kvammafjellene

Bergen og Hordaland turlag melder om varierende høstvær og snø fra omlag 850 moh. 

Sjekk områderapporter under for siste rapporter. Sommerbroer ligger normalt ute til 1. oktober. Sjekk oversikt her.

Aurlandsdalen 

Det er fine forhold i vakre Aurlandsdalen, og det er meldt sol hele førstkommende helg.

- Vi ligger på 820 moh og snøen ligger på cirka 1200 moh, forteller vertskap Olav Slettebakken.

For de som vil gå topptur anbefaler han vi Børefjellet (1357moh) eller Skaimsdalsnuten (1438moh). Ellers er det andre fine turer inn Langedalen, til Tindi eller opp på Kringla, alle med utgangspunkt fra hytta. Bestyrere er behjelpelig med kart og forklaring av ruter.

- Vi selger fiskekort og har båt og kano til utlån, vi har en fin natursti for de minste med hyggelige premier, og kjøkkenet lager nydelig middag hver kveld. Nå har vi høstmeny med viltkjøtt og lokale poteter og grønsaker fra Lærdal, forteller vertskapet.

Aurlandsdalen turisthytte holder åpent til 13. oktober, og kan friste med fyr i peisen hver kveld og en lun atmosfære i stuene.

Ryfylkeheiane

Stavanger turistforening melder om fine forhold i Ryfylkeheiane.

Det er kommet en del nedbør den siste tiden, så både stiene og terrenget er ganske vått. Velg derfor gode sko og gamasjer når du skal ut på tur. Snøgrensen er ved ca. 1000 meters høyde og en må forvente kuldegrader på nettene. Den snøen som legger seg nå, vil forsvinne så raskt temperaturene stiger igjen. Det er nemlig ikke frost i bakken enda. For sikkerhetens skyld så anbefaler vi deg å ta med deg både kart, kompass og hodelykt, når du skal ut på tur i fjellet. Fullstending føremelding for området finner du her. 

Haukeliseter

- Forholdene ligger til rette for flotte fotturer denne helga, og det er meldt strålende vær! Det har snødd litt i natt, men det er ikke noe problem å gå de familievennlige toppene Vesle Nup og Kista i helgen. For de spreke så kan det være fint med en litt lengre tur også, kanskje høstens siste langtur, forteller Marcus Andersson ved Haukeliseter fjellstue på Hardangervidda.

Haukeliseter er helårsåpent, og kan friste med ledige senger og høstferiemoro for store og små. 

Trøndelag

Det er et lite snølag over 800 moh. i Trøndelag, men likevel fint å gå fotturer. Husk å kle deg etter sesongen og ha med nok klær. Sommermerkingen vil på enkelte strekninger ikke synes.

Jøldalshytta og Trollheimshytta er selvbetjente. Gjevilvasshytta er ubetjent.  Storerikvollen, Nedalshytta og Schulzhytta er nå selvbetjente. Her finner du oppdatert føremelding fra Trondhjems turistforening. 

Svukuriset i Femundsmarka

Snøen har kommet til Femundsmarka, og det ligger ca 10-15 cm med snø rundt den vakre fjellgården Svukuriset.

- Barnas turlag har vært på besøk denne uka, og har hatt fine turer bort til Revlingsjøene og mot Store Svuku. Snøen har ikke vært noe hindring. Aking og lek i snøen rundt hytta har vært veldig populært, forteller vertskapet. 

Svukuriset har åpent i hele uke 41, og har ledige plasser til de som vil ha en vinterlig høstferie i koselige omgivelser, med norsk tradisjonsmat laget fra bunnen av

Sota Sæter i Breheimen

Foto: Ove Lilleengen

Sota Sæter melder om fine forhold og snø på toppene. 

- Det har snødd litt den siste uka, men snøen trekker seg oppover fjellet igjen. Det er nydelige høstfarger i dalen, og her slipper du å gå i kø. Vi ønsker alle velkomne til vakre Sota Sæter, sier Ove Lilleengen, vertskap på Sota Sæter. 

Langsua

Foto: Kjell Arne Grøntjernet

Det er fint å gå alle ruter i Langsua, melder vertskapet på Liomseter. Det er et lite snødekke, men kun noen få cm. Mange benytter helgen til å gå trekanten. 

Liomseter turisthytte stenger søndag 6. oktober, men de selvbetjente hyttene er åpne utover høsten. 

Troms

Troms Turlag melder om veldig varierende forhold i fjellene i Troms. Snøgrensa kryper nedover, og ligger på cirka 400-500 meter over havet ved kysten.

- Det er mer snø i innlandet enn ved kysten, og det er ingen tvil om at kong vinter er rett rundt hjørnet. Vi har mye å se fram til, sier Lin Einarsdotter Olsen i Troms Turlag. 

Gjendebu i Jotunheimen

Slik så det ut på Gjendebu i Jotunheimen klokken 12 fredag. I morgen lørdag er det meldt knallvær, og dette er siste helgen Gjendebåten går, så benytt sjansen nå! 

- Det er fint å gå turer i dalene.  Over ca 1400 moh. er det litt snø, men vi hadde gjester som gikk Bukkelægeret og rundt til Storådalen i går, og i dag til Svartdalen.  Med litt utstyr er det fortsatt mulig å gå på for eksempel Gjendetunga og muligens Nordre Svartdalspiggen.  De fleste bruene er tatt inn men det er veldig lite vann i elvene så ingen problemer med å krysse uten bru, forteller bestyrer Lars Åge Hilde. 

Gjendebu stenger 6. oktober, den siste båten går 6. oktober kl 10.15.

Fondsbu og Gjendesheim holder også åpent denne helgen, siste åpningsdag 6. oktober. 

Gaustatoppen

Foto: Jorunn Karlberg Tveiten

Fredag er det mye snø og vind på Gaustatoppen. Heldigvis meldes det flott vær på lørdag ned sol fra skyfri himmel.

Det er viktig å kle seg varmt, vindtett og med gode sklisikkre sko. Votter og lue varm drikke i sekken!

Gaustatoppen turisthytte holder åpent til 20. oktober. 

Snø i enkelte områder

De betjente hyttene Rondvassbu i Rondane og Snøheim på Dovre er stengt på grunn av mye snø de siste dagene. For de som reiser hit er det lurt å pakke for vinter.

– Om du ikke er klar for snø ennå, er det bare til å se mot de andre turområdene med åpne hytter og barmark. Det er mer enn nok å velge i for de som vil utnytta siste rest av høsten med fjellsko på beina, seier generalsekretær i DNT Dag Terje Klarp Solvang.

Bruer i fjellet

Når du går på egenhånd i fjellet  i begynnelsen av oktober, er det viktig å sjekke på forhånd om det er sommerbruer på ruten du ønsker å gå, og om den blir liggende mens du skal gå.  På turkartene finner du dem markert med S som betyr sommerbru og H som betyr helårsbru.

To viktige ting å huske på

Hovedregel nummer en er at sommerbruene tas inn 1. oktober, men dette er væravhengig. Sommerbruene kan altså bli liggende lenger, og de kan bli tatt inn tidligere.
Hovedregel nummer to er at bestyrerne på de betjente hyttene tar inn "sine" bruer i forbindelse med at hytta stenger for høsten.  

Ta kontakt med infosenteret hos DNT Oslo og Omegn for å sjekke når bruene på ruta du ønsker å gå tas inn: Tlf. 22 82 28 00 eller e-post info@dntoslo.no

Du kan også ringe til bestyrerne på de betjente hyttene i området der du ønsker å gå - når hytta fremdeles er åpen. De har god oversikt. 

Gjendebu 2. oktober 2019
Gjendebu 2. oktober 2019 Foto: Lars Åge Hilde

Når åpner selvbetjeningsdelen på hyttene som ellers er betjente?

Det er også selvbetjeningsdeler på mange betjente hytter. Disse blir tilgjengelige når den betjente hytta stenger. Mange av disse selvbetjeningsdelene er åpne frem til 15. oktober, men på Bjørnhollia, Rondvasbu, Grimsdalshytta og Liomseter kan du bo på selvbetjeningshytte helt fram til hyttene åpner for vintersesongen.

På Hardangervidda er selvbetjeningsdelen på Litlos og Sandhaug åpne til 15. oktober. 
I Breheimen er selvbetjentingsdelen på Nørdstedalseter åpen til 15. oktober.
I Jotunheimen er selvbetjeningsdelen på Glitterheim, Gjendebu og Skogadalsbøen åpne til 15. oktober.
I Skarvheimen er selvbetjeningsdelen på Iungsdalshytta åpen til 15.10.
I Rondane er selvbetjeningsdelen på Bjørnhollia, Rondvassbu og Grimsdalshytta åpne frem til hytta blir betjent igjen i vinter.
I Langsua åpner selvbetjeningen i Fehytta ved Liomseter 1.11. og er åpen til hytta blir betjent igjen i vinter.

Annonse

Skrevet av Ingvild Lundberg Bakke 4. oktober 2019