Nyt våren på to hjul

UTSIKT MOT GRIMSDALEN: Rundturen «Tour de Dovre» byr på mange spektakulære naturopplevelser.
UTSIKT MOT GRIMSDALEN: Rundturen «Tour de Dovre» byr på mange spektakulære naturopplevelser. Foto: Yngve Ask/Mountains of Norway

Fiks bremser og gir, pump dekk og smør kjedet. Snøen har gått de fleste steder i landet, og fra kyst til fjell ligger mulighetene åpne for flotte opplevelser fra sykkelsetet.

TEKST: Silje Rønneberg Hogstad og Øyvind Wold. Fjell og Vidde nr. 2 2019

FAMILIEN PÅ TUR: Med flere mulige overnattingssteder langs ruta kan dagsetappene tilpasses både store og små.
FAMILIEN PÅ TUR: Med flere mulige overnattingssteder langs ruta kan dagsetappene tilpasses både store og små. Foto: Yngve Ask/Mountains of Norway

DOVREFJELL: TOUR DE DOVRE

130 kilometer lange «Tour de Dovre» er en delvis merket rundtur som tar deg til tre av Norges nasjonalparker: DovrefjellSunndalsfjella, Rondane og Dovre. Du starter med den nyanlagte merkete opplevelsesveien fra Dombås over høyfjellsplatået til Hjerkinn. Her befinner du deg i selve inngangsporten til Dovrefjell og kan oppleve blant annet moskus og utsikten til storslåtte Snøhetta (2287 moh.).

Overnatt på Hageseter turisthytte før du fortsetter rundturen på den lettsyklete og lite trafikkerte bilveien til Folldal. Turen går videre inn i en av Norges vakreste seterdaler: Grimsdalen. På Grimsdalshytta får dere «rumgraut og rumvaflo»! Hvis det er mer futt i beina, anbefaler vi også å ta de 17 kilometerne til Haverdalen og Haverdalseter. Denne levende setra er i full drift om sommeren og har sitt eget ysteri som tilbyr både ost og rømme.

Både Grimsdalshytta og Haverdalseter er mulige overnattingssteder. Vel nede i Dovre kan du enten ta veien innom Dovre sentrum eller følge skilting mot Budsjord og videre til Dombås. 

RUTE: Dombås–Hjerkinn–Folldal–GrimsdalshyttaHaverdalseter–Dovre–Dombås
ANTALL TURDAGER: 3
LENGDE: 130 km
ADKOMST: tog til Dombås eller Hjerkinn
KART: turkart Rondane 1:100 000 Nordeca  
UNDERLAG: grus og asfalt
VERDT Å MERKE SEG: Av hensyn til villrein åpner ikke Grimsdalshytta før 10. juni. Haverdalseter åpner 24. juni.
LES MER: Ut.no, Nasjonalparkriket.no

Les også: Dovre rundt på sykkel 

Artikkelen fortsetter under bildet

VILT OG VAKKERT: På Store Torungen fyr utenfor Arendal kan du oppleve panoramautsikt over skjærgården i historiske omgivelser.
VILT OG VAKKERT: På Store Torungen fyr utenfor Arendal kan du oppleve panoramautsikt over skjærgården i historiske omgivelser. Foto: Marius Dalseg Sætre

SØRLANDSKYSTEN: FRA FYR TIL FYR 

For en eventyrlig start på turen, ta en overnatting på Store Torungen fyr utenfor Arendal. Dagen etter triller du av gårde fra Pollen langs fv. 410, gjerne med en avstikker over idylliske Flosta med tettstedene Narestø og Kilsund.

I sørlandsperlen Tvedestrand tar du en pause før du fortsetter på fv. 411 til Sagesund, og så noen kilometer videre til Hagefjordbrygga. Taxibåt frakter deg over til overnatting på DNTs ubetjente hytte Seilerhytta på Bjorholmen.

Dagen etter er det på tide med et besøk på Sandøya. Denne bilfrie øya er spesiell, ikke bare på grunn av sin vakre natur, men særlig fordi den er et levende helårssamfunn med en rekke verksteder, gjestehus og serveringssteder. Flott å utforske på to hjul!

Fra Sandøya kan taxibåten bringe deg videre forbi Askerøya gjennom Lyngør, et av Europas best bevarte tettsteder, for turens siste overnatting på DNT-hytta ved Lyngør fyr. Dagen etter tar taxibåten deg til Gjeving hvor det er bussforbindelse til Tvedestrand og Arendal.

RUTE: Store Torungen fyr–Arendal–Flosta–Tvedestrand–Seilerhytta–Sandøya–Lyngør fyr–Gjeving
ANTALL TURDAGER: 3  
LENGDE:  40–50 km
ADKOMST: tog/buss til Arendal, buss fra Gjeving til Tvedestrand og Arendal.
KART: Norge-serien Arendal 1:50 000 Nordeca
UNDERLAG: asfalt, grusvei på Sandøya.
VERDT Å MERKE SEG: Overnatting på hyttene må bestilles på forhånd. Transport til Torungen: 800 kr t/r pluss 300 kr pr person. Taxibåt til de andre fyrene koster mellom 275–400 kr en vei for inntil 4 personer. DNT-medlemmer får 15 % rabatt mot framvisning av medlemsbevis.
LES MER: Aust-Agder Turistforening

Artikkelen fortsetter under bildet

PARADISISK: Engeløya er en av Nordlands mange naturperler. Her finnes også flere spennende fornminner. Øya var høvdingsete i vikingtida,          og i 1942 bygde tyskerne kystfestningen Batterie Dietl.
PARADISISK: Engeløya er en av Nordlands mange naturperler. Her finnes også flere spennende fornminner. Øya var høvdingsete i vikingtida, og i 1942 bygde tyskerne kystfestningen Batterie Dietl. Foto: Sissel Isaksen

STEIGEN: ENGELØYA RUNDT

Naturskjønne Engeløya i Steigen i Nordland ligger i vakre omgivelser med Lofotveggen mot vest og Hamarøy i øst. Fra den fruktbare strandbredden strekker gresskledde fjell seg oppover, med Prestkona (646 moh.) som høyeste punkt.

Veien (fv. 638) er hovedsakelig lettsyklet og med lite trafikk og gir utsikt til en skjærgård med over tusen øyer. Turen rundt Engeløya er kort nok til å kunne gjøres på en dag, men har såpass mange severdigheter at man gjerne kan bruke to. Her finnes rester av bosetninger fra steinalderen og bronsealderen, gravhauger og anlegg fra vikingtiden, samt et av Nord-Europas største festningsanlegg fra andre verdenskrig på Grådusan.

Få også med deg Bøsanden, den flotteste stranden på Engeløya. Gå heller ikke glipp av det trivelige lille bygdetunet på Laskestad, som har servering i sommersesongen. Muligheter for overnatting finnes på Steigen Sjøhus eller Engeløystua.

RUTE: Bogøy–Engeløybrua til Engeløya–Laskestad–Steigen– Bøsanden–Skagstad–Bogøya
ANTALL TURDAGER: 1–2
LENGDE: 40 km  
ADKOMST: Ekspressbåtkaia i Bogen, v. fv. 835 i Steigen, Nordland, tilgjengelig med hurtigbåten Nordlandsekspressen fra Bodø, ca. to timers reisetid. Underlag: asfalt  
KART: Norge-serien nr. 138 Lødingen 1:50 000 Nordeca
LES MER: syklistene.no

Artikkelen fortsetter under bildet

ÅPNE LANDSKAP: Sykkelen er en flott måte å oppleve Hardangervidda på.
ÅPNE LANDSKAP: Sykkelen er en flott måte å oppleve Hardangervidda på. Foto: Bjørn Harry Schønhaug
KLAR: Gi sykkelen en vedlikeholdsøkt og husk verktøy. Hjelm er en selvfølge!
KLAR: Gi sykkelen en vedlikeholdsøkt og husk verktøy. Hjelm er en selvfølge! Foto: Bjørn Harry Schønhaug

HARDANGERVIDDA: MED SYKKEL, BÅT  OG TURSKO

Turen starter spektakulært med Nord-Europas første taubane, Krossobanen, som frakter deg og sykkelen opp til startpunktet på Gvepseborg 886 moh. Så følger to bratte kilometer før du når tregrensa og Hardangervidda åpner seg. Etter 30 kilometer på grusvei kommer du til koselige Kalhovd turisthytte.

8 kilometer videre, ved Synken, parkerer du sykkelen og lar båten MB Mårfjord frakte deg over Mårvatn til Mårbu Turisthytte. Her er det gode fiskemuligheter, og båt kan leies. I tillegg har de hest, høner og griser som man kan være med og fôre.

Overnatt i en god seng før du dagen etter spenner på deg tursko og går den flotte 6-timers turen tilbake til Synken. Her finner du sykkelen din og sykler til Kalhovd turisthytte. En ny overnatting anbefales før du setter kursen hjemover. Returen fra Kalhovd kan enten gå tilbake samme vei til Krossobanen, eller via Atrå.

RUTE: Krossobanen–Gvepseborg–Kalhovd Turisthytte–Synken–Mårbu Turisthytte–Synken–Kalhovd Turisthytte–Krossobanen/Atrå
ANTALL TURDAGER: 3
LENGDE: 133 km
ADKOMST: buss til Rjukan  
KART: Turkart Hardangervidda øst 1:60 000, DNT Telemark eller Hardangervidda øst 1:100 000 Nordeca  
UNDERLAG: grus (sti på fotturen mellom Kalhovd og Mårbu).
VERDT Å MERKE SEG: Kalhovd turisthytte er betjent i perioden 21.06.–8.9., ellers ubetjent (husk nøkkel). Mårbu Turisthytte er betjent i perioden 28.6.–8.09., ellers selvbetjent (husk nøkkel). MB Mårfjord har vanligvis sesong fra juli.
LES MER: ut.no/turforslag/119514

Les også: Fem fine sykkelturer

Artikkelen fortsetter under bildet

FORSOMMERLYKKE: Helgøya er super for sykling! På veien rundt kan du stoppe for et bad – eller kanskje en runde i klatreparken?
FORSOMMERLYKKE: Helgøya er super for sykling! På veien rundt kan du stoppe for et bad – eller kanskje en runde i klatreparken? Foto: Øyvind Wold

RINGSAKER: RUNDT HERLIGE HELGØYA

Helgøya i Mjøsa er Norges største innlandsøy, og veien rundt er akkurat passe lang for en fin vårsykkeltur. Bortsett fra en motbakke ved Sund på drøyt fem hundre meter er dette en ganske lettsyklet runde som kan passe for de fleste, inkludert familier med sykkelvante barn fra ti års alder.  

Underveis sykler man gjennom et levende og åpent kulturlandskap med flott utsikt over Mjøsa og bygdene rundt. Herregården Hovinsholm  har spilt en stor rolle siden sagatida og er en av flere flotte storgårder.

Fra vestsiden av Helgøya er det kun en kort vandring opp til utsiktspunktet Eksberget, 331 moh. Nedlagte Helgøya skole er et fint startpunkt hit. Ved Skurven, sørvest for Sund, er det en fin rasteplass og et stort grøntområde med badeplass, her er det mulig å telte om sommeren. Også ved Tingnes er det et fint grøntområde egnet for rast.

RUTE: Tingnes på Nes–Helgøyvegen–Skurven–Tingnes
ANTALL TURDAGER: 1  
LENGDE: 17 km
ADKOMST: tog til Brumunddal eller Moelv, buss videre til Tingnes.
KART: Norge-serien Mjøsbyene 1:50 000 Nordeca
UNDERLAG: mest asfalt, noe grusvei
​​​​​​​VERDT Å MERKE SEG: Sykkelutleie samt sykkel- og turkart finnes på Infoteket på Tingnes. Ta også turen innom Helgøya klatrepark, på vestsiden av Helgøya.
LES MER: midtimjosa.no

Les også: Fem fine sykkelturer for familien

Annonse

Skrevet av Elizabeth Schei 26. april 2019