Bli med ut i vinter!

Sørmyrseter i vinterdrakt.
Sørmyrseter i vinterdrakt. Foto: Kongsberg og Omegns Turistforening

Det finnes knapt noe vakrere enn å ferdes i snødekte landskap. Her er våre beste råd for å komme seg ut i vinter.

Ta et kurs 

Bli med på fellestur

Fellesturer er sosialt og gir en trygg ramme for turen. Foreningene våre holder koken gjennom hele vinteren, med både korte og lange turer for enhver smak. Se komplett oversikt nederst på siden. 

ABC for en trygg vintertur

  • Ha med riktig utstyr i sekken: Sekk med nødvendig utstyr er obligatorisk, også på kortere dagsturer. På kroppen trenger du ull innerst, eventuelt mellomlag av ull, fleece eller lignende, vindtette ytterklær, varm jakke til pauser, lue, hansker/votter, solbriller og eventuelt alpinbriller. Ekstra skift er fint å ha i sekken. Ta også med kart og kompass, førstehjelpsutstyr, vindsekk og nok mat og drikke. Se komplett pakkeliste her
  • Kvisteløypene viser vei : I Norge blir de mest brukte rutene mellom DNTs hytter i fjellet merket med bjørkekvist. Kvistene plasseres med en slik avstand at du skal kunne se neste kvist selv i tett snøvær. Alle vinterrutene blir merket til påske, men noen ruter stikkes tidligere på vinteren. Kvisteløypene er satt av lokalkjente fjellfolk som vet hvor det er trygt og best å gå. Sjekk hvor og når de ulike rutene blir kvistet her
  • Følg alltid med på kartet: Selv om de merkede vinterrutene ofte er et trygt veivalg i vinterfjellet, kan du ikke alltid stole på merkingen. Kvist kan være føyket ned eller det kan være andre grunner til at du ikke kan følge merkingen. Følg derfor alltid med på kartet når du går, slik at du til enhver tid vet hvor du er. Hvis du bruker GPS må du uansett ha med papirkart og kompass. Kart kan kjøpes hos de fleste DNT-foreninger eller i DNT-butikken på nett.
  • Unngå snøskred, ta trygge veivalg: Selv om du går i merkede løyper, trenger du å være i stand til å gjøre gode veivalg. Det viktigste er å gjenkjenne terreng der det kan gå skred, slik at du kan velge å holde deg unna.
    • Skred kan løsne i heng høyere enn fem meter og brattere enn 30 grader
    • Du kan utløse skred i fjellsiden over deg, selv om det er flatt der du går
    • Skredet kan gå tre ganger så langt som høyden på henget. Dette betyr at det er trygt å passere en snøkledd og bratt fjellside som er hundre meter høy om du holder en avstand på tre hundre meter.

​​​​​​​​​​​​​​Les også: Fem lett tilgjengelige vinterturer


Annonse

Skrevet av Line Hårklau 27. desember 2018