Fem byer - fem høstturer

Bruk høsten til turer i nærmiljøet ditt.
Bruk høsten til turer i nærmiljøet ditt. Foto: Andrè Marton Pedersen

Du trenger ikke reise langt for store naturopplevelser i høst. Vi gir deg fem turtips i fem av våre største byer.

Tromsø - Blåkollkoia

Blåkollkoia er en nyrestaurert og trivelig turisthytte, som ligger fint til oppe på en brink ved Tønsvikelva i Tønsvikdalen. Du kan ta buss til startpunktet i Tønsvik. Se rutebeskrivelse her

Fra hytta kan du følge flere merkede ruter mot veien og andre hytter, eller du kan forsyne deg av det lettgåtte terrenget etter egen impuls. Blåkollkoia er en sentral del av Troms Turlags lett tilgjengelige hyttenett langs den 38 km lange stien fra Snarbyeidet til Tromsdalen.

Oktober kan fort bli vinterlig i nordlige strøk. Du kan likevel få en fin tur til fots, selv om du ikke går hele veien til hytta.

– Du trenger ikke gå helt til Blåkollkoia, men etter bakkene opp Kovhaugen, er det flotte lyngbakker langs Altershaugene innover dalen mot hytta. Fra toppen av Altershaugene ser man innover den brede dalen, sier Nina Brygfjeld i Troms Turlag.

Les også: Kokkeler på en selvbetjent hytte

Innskriving i hytteboka på Blåkollkoia.
Innskriving i hytteboka på Blåkollkoia. Foto: Helle Andresen

Trondheim - Rønningen i Bymarka

Rønningen i Leinstrandmarka er et opplagt turmål for Trondheims innbyggere. Gården har historie tilbake til 1500-tallet og har hatt servering siden 1976.

– Onsdager serveres det hjemmelaget hamburger som har blitt meget populært, forteller Jonny Remmereit, informasjons- og markedssjef i Trondhjems Turistforening.

Med en sentral beliggenhet i Bymarka og servering hele året, er hytta et naturlig knutepunkt for turruter i området. Et godt startsted for søndagsturen, sommer som vinter, er Granåsen. Her er det gode bussforbindelser og parkeringsmuligheter. Ønsker du en rundtur, fortsetter du mot Skjellbreia og tilbake til Granåsen. Løypa er ca. 11 km lang og går gjennom kupert terreng. Rønningen kan også nås fra Smistad, der det er parkeringsplass. Fra Smistad til Rønningen går det en skogsbilvei som blir brøytet om vinteren, og med sine 2,8 km er dette en tur som passer fint hvis du har med deg barnevogn.

Les også: Høstferietips i siste liten

Rønningen er et fint turmål hele året rundt.
Rønningen er et fint turmål hele året rundt. Foto: Trondhjem Turistforening

Oslo - Fuglemyrhytta på Vettakollen

Fra Skådalen t-banestasjon tar det i underkant av en time å gå opp til den nye og spektakulære Fuglemyrhytta på Vettakollen. Stort nærmere byen får du det ikke. Likevel er det ikke noe å si på naturopplevelsen.

- Vi er glade for å utvide hytteparken vår med en bynær hytte, sier prosjektleder Thomas With i DNT Oslo og Omegn. Uansett hvor man kommer fra, blir turen inn til hytta en stor opplevelse der man går gjennom gammelskog som ikke har vært kultivert på hundre år. Framme ved hytta er det lyst og fint og utsikt over Nesoddlandet og utover Oslofjorden, forteller With.

Den nye Fuglemyrhytta blir en variant av den selvbetjente DNT-hytta som skal bygges på Tungestølen ved Jostedalsbreen.

Hytta har 10 sengeplasser som kan bookes her. For å kunne bestille overnatting må minst én i turfølget være medlem i DNT og ha DNT-nøkkelen

Les også: Besøk en ny DNT-hytte i høst

Fra Fuglemyrhytta har du fantastisk utsikt over byen.
Fra Fuglemyrhytta har du fantastisk utsikt over byen. Foto: Eivind Haugstad Kleiven

Bergen - Kanadaskogen

Byfjellstrimmen i Bergen er en ypperlig måte å bli kjent med nye områder og nye mennesker. I fjellene rundt Bergen er det stor variasjon i terreng og landskap. Søndag 21.oktober kan du bli med til hyttene i Kanadaskogen.

Med buss fra sentrum kommer du deg raskt til Laksevåg senter, hvor turen starter. Deretter fortsetter den opp Vågedalen og videre til Damsgårdfjellet, Olsokfjellet og Gravdalsfjellet, før det blir matpause på Viggohytten. Videre fortsetter turen til Laksevåghytten og videre til Nordnesdalen der det blir en liten pause med innlagt historie om Bataljonen og Nordnesdalen.

Byfjellstrimmen arrangeres hver tirsdag og onsdag på kveldstid, samt enkelte fredager og søndager. Nytt av året er en del mandagsturer på dagtid.

Les også: Friluftliv gir folkehelse

Du trenger ikke reise langt fra Bergen sentrum før du befinner deg på fjellet.
Du trenger ikke reise langt fra Bergen sentrum før du befinner deg på fjellet. Foto: Øyvind Solheim

Kristiansand - Bervannet

Bervannet er en perle i Kristiansands bymark. Her finner du skog, myrer og smale stier bare et steinkast fra sentrum.

Start ved Ravnedalen og gå oppover trappene som går like ved caféen. Følge så Lochners løype via Ravneheia. Det er en hard start, men du får til gjengjeld en flott utsikt når du kommer til Ravneheia 144 moh. Etter å ha gått et stykke videre på stien kan du ta en avstikker opp til Hellerstønuten, som er bymarka sitt høyeste punkt på 166 moh. Framme ved Bervannet er det flott å ta en rast. Her er mulig å fiske (husk fiskekort) og ta seg en forfriskende dukkert. Veien hjem kan tas via blåmerka Bærvannstien tilbake mot byen til Bånetjønn og Ravndalen, en tur som er på ca 7 km.

​​​​​​​Du kan også nå vannet fra Sykehuset, Baneheia og Grim. Se rutebeskrivelse med start fra sykehuset her

Les også: Høstturer på sykkel

Bervannet i høstlige omgivelser.
Bervannet i høstlige omgivelser. Foto: DNT Sør

Skrevet av Line Hårklau 28. september 2018