Fem nasjonalpark-turer

Fra Hårteigen er det flott utsyn over den sørlige delen av Hardangervidda nasjonalpark.
Fra Hårteigen er det flott utsyn over den sørlige delen av Hardangervidda nasjonalpark. Foto: Espen Haagensen

Alle Norges 46 nasjonalparker er opprettet for å ta vare på store naturområder med få inngrep. Vi har plukket ut fem nasjonalparkturer, i nord og sør.

TEKST: HELLE ANDRESEN. FJELL OG VIDDE NR. 5 2018


Rago rå villmark 

Ønsker du en tur langt fra folk, kan vi (nesten) garantere at Rago i Nordland leverer. Denne nasjonalparken ligger like nord for Fauske, helt inntil svenskegrensen, og er preget av et vilt, storslagent fjellandskap med markerte elvekløfter som ble dannet under siste istid. Sjeldne fjellplanter finnes enkelte steder i en ellers fattig flora. Jerven har fast tilhold i området, mens gaupa opptrer som streifdyr. Rago grenser opp til de svenske nasjonalparkene Padjelanta, Sarek og Stora Sjöfallet, og til sammen danner de det største vernede arealet i Europa, med 5700 kvadratkilometer. For å bevare Rago som et villmarksområde, er nasjonalparken lite tilrettelagt for friluftsliv. Men noen enkle hytter fins det, og en gulmerket rute går fra Lakshol til Storskogvasshytta. Her går du videre langs umerket sti til Ragohytta og tilbake samme vei, eller følger den gule merkingen via Sølvskarvatnan og Litlverivatnet tilbake til utgangspunktet. Velger du siste løsning, bør du legge inn en overnatting i telt.

FRIE KREFTER: Fra Litlverivatnet kaster Litlverivassfossen seg utfor fjellsiden og ned i dalen. Legger du turen via dette området tilbake til Lakshol, krysser du elva på en bro på toppen av fossen, til høyre i bildet.
FRIE KREFTER: Fra Litlverivatnet kaster Litlverivassfossen seg utfor fjellsiden og ned i dalen. Legger du turen via dette området tilbake til Lakshol, krysser du elva på en bro på toppen av fossen, til høyre i bildet. Foto: Halvor Lund

Rute: Lakshol–StorskogvasshyttaRagohytta tur/retur.  Ev. retur via Litlverivatnet og Sølvskarvatnan.
Nivå: Krevende
Lengde på etappene: 3–6 timer
Antall turdager: 4

Les også: Høstferietips i siste liten

Breheimen bratt og frodig

Breheimen er fjell og fosser, breer og daler. Denne turen går i et av de frodigste områdene av nasjonalparken, der den starter nesten helt nede ved Sognefjorden. Fra Mørkri går det bratt opp 800 meter på en snirklet sti i den frodige fjellsiden, til man kommer til Åsetevannet, der den gamle stølen og selvbetjeningshytta Fast ligger i enden. Herfra går turen til Arentzbu, og underveis passerer stien viltre fosser, samt sauer på beite. Arentzbu var den første hytta som ble finansiert av midler som DNT fikk av Erik Arentz i 1954, til minne om faren Fredrik Arentz som forsvant sporløst i Jotunheimen i 1914. Riksantikvaren har fredet den eldste bua som et godt eksempel på en selvbetjeningshytte. Turen tilbake til Mørkri går ned den spesielt vakre Mørkrisdalen, der fossespruten står, og du lurer på hvorfor ingen har fortalt deg om denne dalen før.

FREDET: Den eldste bua på Arentzbu er fredet av Riksantikvaren som et godt eksempel på en selvbetjeningshytte.
FREDET: Den eldste bua på Arentzbu er fredet av Riksantikvaren som et godt eksempel på en selvbetjeningshytte. Foto: Elin Hansson

Rute: Mørkri–FastArentzbu–Mørkri
Nivå: Krevende
Lengde: 4–6 timer
Antall turdager: 3

Les også: Vil legge elva i rør

Langsua – Jotunheimens forgård

Ønsker du en tur i et snilt terreng, er Langsua et godt valg. Området har også vært kjent som Gausdal Vestfjell og Huldreheimen, og enda lenger tilbake: Jotunheimens forgård. Med opprettelsen av Langsua nasjonalpark i 2011, fikk området samme navn. Kyr og sauer på beite er et vanlig syn her. Trolsk urskog, endeløse myrer og et rikt fugleliv er også sikre kjennetegn. Startstedet Storhøliseter er en gammel, sjarmerende seter med hus opptil 300 år gamle. Herfra går turen sørover og inn i nasjonalparken, til Storkvolvbua på lettgått sti mellom snille fjell. Her er det mange vann hvor fisken er bitevillig. Turen til Skriurusten neste dag er kort – så du har god tid til å prøve fiskelykken, ta fram primusen og nyte en bedre ørretlunsj ute. På turen tilbake til Storhøliseter ser du utover vann og myrer så langt øyet rekker, og bakenfor der; Jotunheimens storslåtte topper i vest.

LETTGÅTT: Langsua er området for deg som ønsker vidt utsyn uten for bratte fjell.
LETTGÅTT: Langsua er området for deg som ønsker vidt utsyn uten for bratte fjell. Foto: Ole Grendal

Rute: StorhøliseterStorkvolvbuaSkriurusten–Storhøliseter
Nivå: Middels
Lengde: 2–4 timer
Antall turdager: 3

Les også: Fem turer fra hytte til hytte

Hardangervidda fra fjell til fjord

Hardangervidda er så mye mer enn en flat vidde. Legger du turen til den vestlige delen, har du kupert vestlandsterreng i vente, med fjord og fjell og fossevell. Turen starter fra Berastøldalen, høyt oppe over Hjølmo i Eidfjord. Det er ikke langt inn til Vivelid fjellstova, så det er greit å gå dit selv etter noen timers reise. Vivelid og Hedlo er stengt  på høsten,så skal du på tur allerede nå, går første etappe helt inn til Hadlaskard.  Selvbetjeningshytta ligger nydelig til ved Veigvassdraget. Deretter bærer det vestover over fjellet til Stavali. Her er det vertskap i juli/august, men nå om høsten er den selvbetjent. Siste dagen begynner virkelig moroa: Stien tar deg bratt ned langs elva Kinso i Husedalen. Her er det flere fantastiske fosser som kaster seg utover fjellsiden. Noen bratte svapartier, Reinsbrekkene, burde kanskje heller vært kalt halsbrekkende, særlig i regnvær. Men tar du tiden til hjelp, kommer du deg trygt ned. Litt tungt kan det være å gå den siste biten på asfalt til Kinsarvik. Her kan det være godt å dyppe tærne, eller hele kroppen, i Hardangerfjorden. 

FOSSER I FLENG: På turen fra Stavali til Kinsarvik passerer man mange flotte fosser, her Nykkjesøyfossen.
FOSSER I FLENG: På turen fra Stavali til Kinsarvik passerer man mange flotte fosser, her Nykkjesøyfossen. Foto: Andre Marton Pedersen

Rute:  Hjølmo–VivelidHedloHadlaskardStavali– Kinsarvik
Nivå: Enkel–krevende
Lengde: 1–7 timer
Antall turdager: 3

Les også: Reisen til det ytterste hav

Skarvan og Roltdalen et steg inn i fortiden

Med vann- og veiutbygging i områdene rundt, er det befriende å kunne gå inn i fjellet og oppleve at noe er som det alltid har vært. Slik vil du kunne kjenne det, om du velger å legge turen til Skarvan og Roltdalen nasjonalpark i Trøndelag. For her har tiden stått stille. Området ble vernet i 2004, for å ta vare på intakt natur, biologisk mangfold og en rekke kulturminner og inngrepsfri natur. Her kan du se hustufter, jernvinningsanlegg, samiske boplasser, dyregraver og rester av kobber- og kvernsteinsdrift, samt seterbebyggelse og ferdselsårer. Første del av turen følger i tråkket til «Ekspedisjon Norge på tvers», fram til Schultzhytta der du etter noen kilometer
tar av fra stien og går mot Græslihytta. På hele turen passeres rike fiskevann og forfriskende vassdrag. Kjøper du deg et fiskekort, kan kanskje lunsjen sikres underveis. Og i riktig gode år er det bugnende multemyrer her. Husk en pose å plukke i.


FORFRISKENDE: I den trønderske nasjonalparken finner du fosser som Tverrelva.
FORFRISKENDE: I den trønderske nasjonalparken finner du fosser som Tverrelva. Foto: Alamy.com

Rute: Hegra (Stjørdal)–KvitfjellhyttaPrestøyhyttaSchultzhyttaGræslihytta– Gressli
Nivå: Middels–krevende
Lengde: 4–8 timer
Antall turdager: 4–5

Les også: Besøk en ny DNT-hytte i høst

Annonse