Kystperler for alle

På idylliske Tømmerstø utenfor Kristiansand kan du bade fra brygga, prøve fiskelykken, padle eller bare nyte sola. Foto: DNT Telemark

Nordmenn elsker livet langs kysten, og nå er det stor grunn til å glede seg: DNT satser i enda større grad på kystfriluftslivet og et nett av hytter med fjæra som nærmeste nabo.

TEKST: ELIZABETH SCHEI  /  FJELL OG VIDDE 4/2018

Akkompagnert av bølgeskvulp og måkeskrik sang Ole Paus under åpningen av Seilerhytta utenfor Tvedestrand i juni.

– Dette er den nyeste diamanten i det vakre smykket av Kystledhytter. Vi tror alle som kommer hit, vil forelske seg i denne perlen, sa Svein Hjorth-Olsen, styreleder i Aust-Agder Turistforening, etter å ha ønsket velkommen inn.

– Seilerhytta tilhørte Tvedestrand mannskor, før Rasmus Os kjøpte stedet i fjor sommer. Han ønsket å åpne området for alle og har gitt oss en leieavtale på 30 år, forteller Hjorth-Olsen fornøyd.

700 dugnadstimer er lagt ned av entusiaster som gleder seg over at det sagnomsuste stedet er åpnet opp for alle. Seilerhytta er Aust-Agder Turistforenings fjerde kystledhytte. Fra før er det kystledhytter på Lyngør fyr, forpakterboligen på Furøya og Torungen fyr i Arendal. På alle disse stedene kan hvem som helst bestille overnatting, til en forholdsvis rimelig sum, i likhet med 21 andre DNT-kysthytter i resten av Norge.

Ytterst i havgapet utenfor Arendal finner du flotte Torungen fyr.
Ytterst i havgapet utenfor Arendal finner du flotte Torungen fyr. Foto: Marius Dalseg Sætre

Ønsker mer kystaktivitet

Svein Hjort-Olsen er en av dem som har gått i bresjen for at DNT bør satse mer på kyst og kystnære aktiviteter.

– Når 80 prosent av Norges befolkning bor langs kysten, er dette et viktig nærmiljø for svært mange og da må DNT ha et godt tilbud her også, sier han. Da Aust-Agder Turistforening åpnet Torungen fyr for allmennheten i 2006, merket de hvordan det engasjerte lokalbefolkningen.

– Vi ble oppfattet som garantisten for at allmenheten endelig fikk tilgang til steder som folk hadde opplevd som lukket. Samtidig fikk de satt fokus på vern av slike steder og tok en rolle når det gjaldt å formidle historiene om livet på disse stedene.

– På få år doblet vi antall medlemmer og frivillige. Mange som bor langs kysten har et mye sterkere forhold til fyret enn fjellet. Vi er tross alt en kystnasjon, og kysthistorien er en viktig del av vår identitet, påpeker Hjorth-Olsen.

Guvåghytta i Vesterålen ble kåret til den aller fineste kysthytta av ut.no-leserne i 2014. Foto: Willy Vestå

Kystled i sør og nord

Svært mange av DNTs 24 hytter og fyr langs kysten, inngår i Kystled, som til sammen har 90 kystledhytter. Dette er et samarbeidsprosjekt mellom Forbundet Kysten, DNT, Norsk Fyrhistorisk Forening og Friluftsrådenes Landsforbund. Målet er å tilrettelegge for et enkelt, aktivt og miljøvennlig friluftsliv både ute på kysten og inne i fjordene.

– Vi har et fantastisk tilbud i fjellet, og nå ønsker vi det samme langs kysten, sier Anne-Mari Planke, leder for friluftsliv i DNT.

– Mange av oss drømmer om å våkne på et øde skjær og ta et bad før frokost. Overnatter du på en av kystledhyttene, enten det er et fyr, et naust, en gammel sjøbod eller et nedlagt handelssted, har du muligheten til nettopp dette. Gjennom å tilrettelegge for hytter, stier og flere aktiviteter langs kysten, ønsker vi å bidra til å åpne kysten for alle, sier Planke.

– Presset på kystsonen er stort, og det er viktig å hindre nedbygging og en ytterligere privatisering av strandsonen.

Geitungen fyr nylig gjenåpnet etter god oppussing og ny brygge.
Geitungen fyr nylig gjenåpnet etter god oppussing og ny brygge. Foto: Marius Dalseg Sætre

Satser på kajakk

I tillegg til kystled og hytter, har DNT de siste årene satset mye på kajakk.

– Interessen for padling har skutt i været og er en aktivitet som passer for svært mange. I dag har hele 36 av DNTs 57 foreninger et kajakktilbud. Det er fantastisk, og viser at det er stor etterspørsel etter opplevelser langs kysten, mener Planke. DNT ung står i spissen for kajakksatsningen, og leder Johanne Grue Reiten håper å få enda flere med ut på vannet.

– Vi jobber for at det skal finnes et kajakktilbud over hele landet og at det er så enkelt og billig at alle kan drive med det. Mange tror det er vanskelig eller dyrt. Men vi skal ha utlån av kajakker og holder masse kurs og fellesturer en kan melde seg på, sier Grue Reiten.

For DNT ung er dette også et ledd i at DNT skal fronte et mer miljøvennlig friluftsliv.

– For at enda flere skal velge bort flyreiser til utlandet og heller feriere i Norge, må vi klare å gi folk et kyst
tilbud som kan mål seg med Kroatia eller Maldivene. Da er det viktig at vi klarer å vise at det er enkelt å drive med kystnært friluftsliv, at det er billig og at det finnes et hav av muligheter, avslutter Grue Reiten.

Sildevika i Porsgrunns skjærgård har alt du trenger for fine dager: båt, fiskeutstyr og en herlig badeplass. Foto: Bryn Perret

Skrevet av Elizabeth Schei 31. august 2018