Fem signaturer

Foto: Marius Dalseg Sætre

Hvis du har lyst til å koble helt av i sommer, vet vi hva du bør gjøre. Sett av tid til en av DNTs SignaTURer.

RYFYLKEHEIANE - LYSEFJORDEN RUNDT

Denne storslåtte ukesturen tar deg rundt en av verdens mest spektakulære fjorder og til ikoner som Preikestolen, Kjerag og Flørlitrappene. Vi anbefaler at du starter fra Forsand (Vinddalen) og får den store finalen på Preikestolen. Den første store utfordringen er å gå de 4444 trinnene opp Flørlitrappene. Ta det med ro opp, snu deg, og nyt den vakre utsikten underveis. Dagen etter kommer du til Kjerag, hvor de tøffeste kan trå ut på bolten. Den videre vandringen tar deg på historiske veier langs Lysefjordens sjarmerende gårder. På den siste etappen får du flere høydepunkter, bl.a. Hoppet og et kort parti hvor du må klatre rundt en bratt klippe kalt «Wall of death». Rosinen i pølsa er den populære og fantastiske Preikestolen. Her lønner det seg å ta turen tidlig på morgen eller på ettermiddagen for å unngå turisthordene.

Foto: Marius Dalseg Sætre

RUTE: Vinddalen–Skåpet–Flørli–Langavatn–Kjerag–Lysefjorden Turisthytte– Songedalen–Bakken–Preikestolen fjellstue
NIVÅ: Krevende–ekstra krevende
LENGDE: 116 km, etapper på 5–8 timer
ANTALL TURDAGER: 7
ADKOMST: Ferje fra Stavanger eller Lauvvik til Forsand. Taxi, bil eller haik til Vinddalen. Hjemturen via buss fra Preikestolen Fjellstue til Forsand, deretter ferje til Stavanger/Lauvvik.
VERDT Å MERKE SEG: For å slippe å gå strekninger på asfalt, kan du ta taxi eller benytte ferje deler av etappene Kjerag– Sognedalen–Bakken.
KART: Lysefjorden 1:50 000, Nordeca
LES MER: www.ut.no/tur/2.1629

TRØNDELAG - NY LANGRUTE

Bli blant de første til å gå den aller nyeste SignaTURen til DNT: Helt på grensen, hele 135 km i villmarka nord i Trøndelag. Vandringen starter i Ogndal i Steinkjer, ikke langt fra Sverige, og ender i Teveldal i Meråker. Stien går gjennom deler av Blåfjella-Skjækerfjella nasjonalpark, som er et av SørNorges største sammenhengende villmarksområder. Vi skal også gjennom fjellområdene i Verdal og Meråker, med flotte fjell, rikt dyre- og fugleliv, samt mange fiskevann. Dette er en krevende ekspedisjon, og du går i urørt natur i dagevis. Underveis bor du på seks av DNTs selvbetjente hytter, alle godt utstyrt med et rikt og variert proviant.

Foto: Sindre Thoresen Lønnes

RUTE: Ogndal/Gaulstad–Setertjønnhytta– Skjækerdalshytta–Veresstua–Bellingstua–Ferslia–Angeltjønnhytta–Teveltunet
NIVÅ: Ekstra krevende
LENGDE: 135 km, etapper på 3–11 timer
ANTALL TURDAGER: 7
ADKOMST: Tog til Steinkjer stasjon og bestillingstaxi til Lustadvatnet. Retur: taxi fra Teveldal til Meråker og buss videre.
VERDT Å MERKE SEG: I området til Steinkjer Kommuneskoger fisker du gratis. For fiske andre steder kan fiskekort kjøpes på inatur.no.
KART: Snåsa, Skäckerfjällen, Stjørdalen og Åre, alle 1:50 000, Norgesserien fra Nordeca
LES MER: heltpagrensen.dnt.no

NORDMØRE - FJORDRUTA

Fjordruta er en familievennlig langtur med relativt korte dagsetapper, trivelige hytter og nydelig kystterreng. Turen begynner ved flyplassen i Kristiansund og strekker seg 15 mil rundt Vinjefjorden til Halsa på Nordmøre. Landskapet er variert med spektakulær utsikt mot tinderekkene helt fra Trollheimen i øst til Romsdalsfjella i vest og ut mot havet. Rutenettet tar deg gjennom seks kommuner og innom 13 fine DNT-hytter. Flere steder er det gode muligheter for ørret, så ta med fiskestang eller lån på en av hyttene. På Trollstua og Imarbu finner du også kano eller robåt. På Imarbu er det i tillegg krabbeteiner og kokestasjon for krabbe i naustet. Det er også mange topper å utforske underveis, for ikke å snakke om utallige bademuligheter.

Foto: Helle Andresen

RUTE: Trollstua–Gullsteinvollen–Imarbu– Nersetra–Rovangen–Storfiskhytta–Sollia–Storlisetra–Grytbakksetra–Hardbakkhytta–Tverrlihytta–Jutulbu–Halsa
NIVÅ: Krevende
LENGDE: 152 km, etapper på 3,5–7 timer
ANTALL TURDAGER: 7
ADKOMST: Fra flyplassen er det Tmerket sti til Seivika fergekai. Ferge over til Tømmervåg, før man fortsetter videre langs fylkesveien mot Indreseter og Trollstua. Ved reisens slutt går det ferje fra Halsa.
VERDT Å MERKE SEG: Alle hyttene er selvbetjente med matvarelager, så du trenger ikke bære med deg mat.
KART: Fjordruta 1:100 000 fra Nordeca
LES MER: fjordruta.dnt.no

TAFJORDFJELLA - FJELLETS RO

Midt mellom to av Vestlandets største turistattraksjoner, Trollstigen og Geiranger, ligger et fjellområde med et rikt stinett i fantastisk natur. Her unngår du de store turisthordene og kan virkelig søke fjellets ro. Turen byr på en del stigning og på stiens høyeste punkt er det storslagen utsikt mot Tafjordfjellas giganter, Puttegga (1999 moh.) og Karitinden (1983 moh.). Her er vi i selve hjertet av Tafjordfjella, med mye spennende historie. Like ved Veltdalshytta finner vi blant annet den ikoniske Fieldfarehytta, som er en tro kopi av skjulestedet sabotørene Kompani Linge-offiserene brukte i 1944–45. Fra goldt høyfjell skal vi deretter til gammel furuskog i Reindalen, før det bærer opp igjen. På Danskehytta kan du puste godt ut før den aller siste sjarmøretappen slakt nedover mot Grotli.

Foto: Solveig Opsal

RUTE: Grønningsæter–Tjønnebu–Vakkerstøylen–Pyttbua–Veltdalshytta–Reindalseter– Danskehytta–Grotli
NIVÅ: Krevende–ekstra krevende
LENGDE: 70 km, etapper på 3–6 timer
ANTALL TURDAGER: 7
ADKOMST: Om sommeren går det turistbuss mellom Åndalsnes og Geiranger. Denne stopper ved Grønningsæter på forespørsel, herifra er det 3 timers gange til Tjønnebu. Retur med buss både øst og vest fra Grotli.
VERDT Å MERKE SEG: Fra Vakkerstøylen får dere en kort rotur over vannet. Det er viktig at det finnes en båt på hver side av vannet.
KART: Tafjordfjella 1:50 000, Nordeca
LES MER: ut.no/tur/2.1744

ETNEFJELLENE - FRITT OG LETTGÅTT

Denne turen tar deg fra høyfjell med vid utsikt og majestetiske Folgefonna i nord, gjennom frodig landskap med badekulper, praktfulle fossefall og stier som svinger seg mellom bjørkelier og ned til fjorden. Du må belage deg på en del stigning første dagsmarsj, men når du først har kommet opp i høyden, vil du oppleve at Etnefjellene byr på et variert og lettgått terreng, med saftige, grønne fjelldaler. Turen fra Sandvasshytta til Blomstølen er den korteste, men her passer det fint å utforske de fine turmålene i nærheten eller prøve fiskelykken i det yrende Blomstølsvatnet. For den historisk interesserte fins flere gravrøyser fra vikingtiden, for eksempel er røysa 1 km nord for Sandvasshytta godt bevart. Vel framme på Olalia Fjellstove kan dere unne dere en deilig dusj og noe å bite i før hjemturen.

Foto: Terje Legereid

RUTE: Seljestad–Simlebu–Sandvasshytta–Blomstølen–Storvassbu– Løkjelvatnhytta–Olalia Fjellstove
NIVÅ: Krevende
LENGDE: 80 km, etapper på 2–6 timer
ANTALL TURDAGER: 6
ADKOMST: 2 timers busstur fra Haugesund til Seljestad. T-merket sti begynner ved Korlevoll. Fra Østlandet: Haukeliekspressen til Røldal, overnatte der og morgenbuss til Korlevoll. Hjem igjen går dere fra Olalia fjellstove og til Opheim med bussforbindelse øst- og vestover.
KART: Indre Etnefjell, 1:50 000 fra Nordeca
LES MER: ut.no/tur/2.16400