Tre friske skiturer med turleder

HVITT EVENTYR: Påskestemning på Grovabreen i Jølster.
HVITT EVENTYR: Påskestemning på Grovabreen i Jølster. Foto: Odd Haugsbakk

Har du lyst til å prøve en utfordrende tur i vinterfjellet? DNT fjellsport har et utall av fellesturer for deg. Her er et lite knippe. 

TEKST: HELLE ANDRESEN. FJELL OG VIDDE 1/2018


PÅSKEMORO: På Grovabreen er det som regel fin snø og rikeleg med plass til å kunne leike seg.
PÅSKEMORO: På Grovabreen er det som regel fin snø og rikeleg med plass til å kunne leike seg. Foto: Odd Haugsbakk

POPULÆR TUR I JØLSTER: TILTREKKJANDE GROVABREEN

Kanskje er det den vakre Jølster-naturen som trekkjer fleire titals deltakarar med på denne skjærtorsdagturen år etter år. Turen startar nemleg i den idylliske Dvergsdalen på 500 moh., og det vert berre meir storslått etter kvart som ein vinn høgdemeter og får sjå vidare og meir av dei ville fjella som omkransar Jølstravatnet. Etter fire timar gange er vi komne til Salseggja, med Vidunderdalsvatnet til venstre, og om vi har flaks i år også, ein reinsflokk til høgre. Men kanskje er det ikkje utsikta som lokkar. Kanskje er det fascinasjonen ved å kome opp på breen, vel 1500 moh., til dei store flatene, og vite at under skia og snøen er det is, is og atter is. Det er ikkje alle år at turen går heilt inn til høgste punktet på breen.

Breplatået er flatt, og ein må ha høgdemålar for å vite at ein er på toppen, og dessutan: nedrennet ventar. Turen på Grovabreen vert avslutta med eit nedrenn som står i stil med namnet: Fagredalen! Truleg er det den slake, lange breen som etter kvart møter den bratte brekanten som mest av alt motiverar for å bli med på denne turen i regi av Indre Sunnfjord Turlag. Her er det som regel, på grunn av breen, fin snø og rikeleg med plass til å kunne leike seg i sving etter sving etter sving.

Tekst: Asle Veien, turleiar.

RUTE: Dvergsdalen - Grovabreen t/r
DATO: 29.mars (skjærtorsdag)
VANSKELIGHETSGRADMiddels 
ARRANGØR: Bre- og fjellsportgruppa i Indre Sunnfjord Turlag 
MEIR INFO: isturlag.no/aktiviteter/95829/853830/
VERDT Å MERKE SEG: Om veret er dårleg, utsett vi turen til ein seinare dag i påska.

Artikkelen fortsetter under bildet. 

VILT OG VAKKERT: Snøhettamassivet er storslått på en dag som denne.
VILT OG VAKKERT: Snøhettamassivet er storslått på en dag som denne. Foto: Espen Bratlie/ Scanpix

PÅ DOVRES TAK: TIL TOPPS PÅ SNØHETTA

Snøhetta er selve symbolet på det bestandige fjellet, som står der uansett hva som skjer rundt. Å gå på ski i dette området er en spektakulær opplevelse. Er vi heldige, får vi se både moskus og villrein. Når toget ankommer Kongsvoll kl 18.30, er det bare å ta på seg fjellskiene og starte turen til Reinheim, en flott skitur på 14 km med slak stigning. Mørket vil falle på før vi er fremme, så hodelykt må være med i sekken. Og ikke glem matpakke til turen inn – det blir sen middag denne første kvelden.

Dagen etter står bestigning av Snøhetta på programmet. Turen opp de ca 1000 høydemetrene tar rundt fem timer, og på turen ned kan vi få oss noen fine telemarksvinger i den bratte fjellsiden. Søndag går turen tilbake til Kongsvoll, denne gangen i dagslys.

RUTE: Kongsvoll–Reinheim–Snøhetta tur/retur
DATO: 16.–18. mars
VANSKELIGHETSGRAD: Krevende
ARRANGØR: DNT fjellsport Oslo
MER INFO OG PÅMELDING: dntoslo.no/aktiviteter/92291/849529/
VERDT Å MERKE SEG: Vi går på fjellski

Artikkelen fortsetter under bildet. 

STILLE SNØVÆR: Fellestur på vei inn i det alpine landskapet like sør for Stavskarhytta.
STILLE SNØVÆR: Fellestur på vei inn i det alpine landskapet like sør for Stavskarhytta. Foto: Eilif Johanssen

HELGETUR I SETESDAL VESTHEI : TOPPTURCAMP PÅ STAVSKAR

Når dagene er blitt lengre og lysere, samles fjellsportinteresserte til toppturcamp på Stavskarhytta i Setesdal Vesthei. Her er det mange flotte topper innen rekkevidde, og man kan velge den turen som passer best. Flere turledere vil være med, og tar deltakerne med på turer av ulik vanskelighetsgrad. Underveis blir det også litt opplæring i å gjenkjenne og unngå skredfarlig terreng, og hva man gjør hvis man skulle bli tatt av skred.

Turen passer både for relativt ferske og for viderekomne. Noe erfaring med skikjøring i bratt terreng og innsikt til å velge tur etter evne, er nødvendig. Deltakere på nivå for viderekomne vil kunne få solide utfordringer i de mange bratte snørennene i det alpine terrenget rundt Stavskar.

RUTE: Turer fra Stavskarhytta
DATO: 20.–22. april
VANSKELIGHETSGRAD: Middels–krevende
ARRANGØR: DNT Sør Fjellsport
MER INFO OG PÅMELDING: dntsor.no/aktiviteter/92929/850215/
VERDT Å MERKE SEG: DNT Sør låner ut utstyr som spade, søkestang, liggeunderlag og telt.

Les mer

FELLESKAP: Noe av det beste med å bli med på en fellestur, er at det alltid er noe å lære av de andre i gruppa - og ting en selv kan lære bort.
FELLESKAP: Noe av det beste med å bli med på en fellestur, er at det alltid er noe å lære av de andre i gruppa - og ting en selv kan lære bort. Foto: Julie Maske


Annonse

Skrevet av Jasemin Folvik Adem 28. februar 2018