Ta deg en 3-dagers i fjellet

Sommeren er langt i fra over. Få lykkefølelsen i den norske fjellheimen, som her i Rondane.
Sommeren er langt i fra over. Få lykkefølelsen i den norske fjellheimen, som her i Rondane. Foto: Marius Dalseg Sætre

Har du fortsatt noen fridager tilgode og vil ta deg en tur til fjells? Her er fem tips til turer for deg som vil la bilen stå hjemme. 

TEKST: Helle Andresen. Fjell og Vidde 4/2017

LUFTIG: Mange synes Bukkelægret er hakket mer utfordrende enn Besseggen, men med kjetting på de mest utsatte partiene går pulsen litt ned.
LUFTIG: Mange synes Bukkelægret er hakket mer utfordrende enn Besseggen, men med kjetting på de mest utsatte partiene går pulsen litt ned. Foto: Sindre Thoresen Lønnes

JOTUNHEIMEN: Gode tak ved Gjende

Jotunheimen byr paå utfordringer, men denne turen har litt snill start. Fra østenden av Bygdin går den langs vannet mot Torfinnsbu. Her er det bare å nyte nærheten til blikkstille vann eller bølger, og skue opp paå fjellene som reiser seg på begge sider. Torfinnsbu ble i fjor overtatt av DNT Oslo og Omegn, meget godt hjulpet av Olav Thon. Hytta har da også fått navnet Thonvollen. Resten av turen er rimelig kupert, først opp gjennom Svartdalen og så bratt ned mot Gjendebu. Siste dagen venter en av de store Jotunheimen-klassikerne. Den går opp Bukkelægret, med Memurubu som turens endelige mål før dere tar båten til Gjendesheim eller fortsetter videre over Besseggen og ned til Gjendesheim. 

RUTE: Bygdin–TorfinnsbuGjendebu–Memurubu
LENGDE PÅ ETAPPENE: 4–5 timer
ANTALL TURDAGER: 3
ADKOMST: Buss til Bygdin, båt Memurubu– Gjendesheim, buss fra Gjendesheim
VANSKELIGHETSGRAD: Middels/krevende
KART: Jotunheimen Aust 1:50 000 Nordeca
VERDT Å MERKE SEG: Har du mer krefter igjen, er det ingenting i veien for å fortsette turen fra Memurubu, over Besseggen og til Gjendesheim

Les mer: Fem familieturer fra hytte til hytte


Artikkelen fortsetter under bildet

HØYT OG FRITT: Grimsdalshytta ligger vakkert til med lettgått terreng rett utenfor døra.
HØYT OG FRITT: Grimsdalshytta ligger vakkert til med lettgått terreng rett utenfor døra. Foto: Eivind Haugstad Kleiven

RONDANE: På grønne stier til Grimsdalen

Hjerkinn er et supert utgangspunkt for en helgetur i Rondane. Fra togstasjonen er det en time aå gå på T-merket sti til trivelige Hageseter, som har en seter med dyr som nærmeste nabo. Dagen etter går turen over grønnkledd og vidstrakt fjell til Grimsdalshytta. Hytta er utvidet og modernisert for få år siden, og nybygget er føyet fint sammen med den gamle tømmerstua fra 1600-tallet. Her kan dere nyte middagen mens dere skuer utover en av Norges vakreste seterdaler.
Siste dag går ferden over fjellet igjen til Sletten fjellgard. De tar ikke lenger imot turister, men Hjerkinn fjellstue eller Hjerkinnhus er gode alternativer, eventuelt en ny natt på Hageseter, som kan tilby rimelig skyss til gjestene sine. Ellers er spleis på taxi til Hjerkinn også en overkommelig affære. Unn dere en hyggelig kveld i fjellet før hjemreisen dagen etter. 

RUTE: Hjerkinn–Hageseter–Grimsdalshytta– Rondane–Hjerkinn
LENGDE PÅ ETAPPENE: 4–5 timer 
ANTALL TURDAGER: 3
ADKOMST: Tog tur/retur Hjerkinn. Taxi fra Sletten til Hjerkinn med flere overnattingsmuligheter. Hageseter tilbyr rimelig skyss, eller ring Folldal taxi.
VANSKELIGHETSGRAD: Middels
KART: Rondane Nord 1:50 000 Nordeca
VERDT Å MERKE SEG: Turen fra Hageseter til Sletten fjellgard er en fire timers tur i nydelig fjellskog med et frodig blomsterliv. Fint å gå med barn. 

Artikkelen fortsetter under bildet

HØY HIMMEL: Ta deg god tid når du vandrer på Saltfjellet, nyt inntrykkene av vide vidder og mange vakre små og store vann.
HØY HIMMEL: Ta deg god tid når du vandrer på Saltfjellet, nyt inntrykkene av vide vidder og mange vakre små og store vann. Foto: Elizabeth Schei

SALTFJELLET: Heftige dager langt fra folk

Lyst på en variert tur i et område der du aldri må gå i kø? Saltfjellet gir deg vakre vidder, vide utsyn, spektakulært nordlys og herlige fjellvann med både røye og ørret. Turen starter relativt bratt opp fra Saltdalen i fjellbjørkeskog. Over Vestfjellet følger du den gamle Telegrafruta og får fantastisk utsikt under nedstigningen mot Bjellåvasstua. Dagen etter går turen i lett terreng langs hele Nordre Bjøllåvatnet. Kanskje dere vil prøve fiskelykken? En lunsjstopp anbefales på Midtistua, idyllisk plassert med utsikt over Søre Bjøllåvatnet. 
Turens styrkeprøve er den lange strekningen videre til Lønsstua. Ruta er en del av E1, og her er det relativt kupert og steinete, og du må belage deg på vading. Ned Lønsdalen får slitne bein hvile i et lettgått og frodig terreng, før dere kan slappe helt av på den populære hytta Lønsstua. 

RUTE: Bleiknesmo–BjellåvasstuaSaltfjellstuaLønsstua
LENGDE PÅ ETAPPENE: 5–7 timer
ANTALL TURDAGER: 3
ADKOMST: Buss til Bleiknesmo, følg veien mot Trettnes stasjon og se skilting. Retur: Fra Lønsdal går det tog mot Bodø og Mo i Rana/Trondheim
VANSKELIGHETSGRAD: Krevende
KART: Det store Saltfjellkartet 1:75 000, Salten Friluftsråd
VERDT Å MERKE SEG: Alle hyttene i Nord-Norge er ubetjent, så en må bære all maten. Pakk lett.

Artikkelen fortsetter under bildet

GJENBRUK: Sollia er bygget på muren til et gammelt geitefjøs, og materialene er tømmer berget etter en brann i en klippfiskbrygge i Kristiansund.
GJENBRUK: Sollia er bygget på muren til et gammelt geitefjøs, og materialene er tømmer berget etter en brann i en klippfiskbrygge i Kristiansund. Foto: Marianne Rønning

TROLLHEIMEN: Trekant på Nordmøre

På denne trekantturen får du med deg fjord, fjell og fisk – og flere trivelige hytter. Turen starter på Vinjeøra og følger ryggen på nordsiden av Vinjefjorden, med Sollia som første mål. Som Nord-Vestlandets svar på fjellgardene i Geiranger, kneiser den høyt oppe i fjellsiden over fjorden. Hytta er bygd på muren til et gammelt geitefjøs, og det har bodd folk her fra tidlig på 1600-tallet, sannsynligvis enda lenger. Turen over til Storfiskhytta er en flott tur i variert terreng. Hytta ligger ved Storffiskvatnet som også er et fint utsiktspunkt. Noen kast i vannet kan sikre middagen.

RUTE: Vinjeøra–SolliaStorfiskhytta–Vinjeøra
LENGDE PÅ ETAPPENE: 4–6 timer
ANTALL TURDAGER: 3
ADKOMST: Buss til og fra Vinjeøra, se atb.no VANSKELIGHETSGRAD: Middels/krevende
KART: Fjordruta 1:100 000 Nordeca
VERDT Å MERKE SEG: Både Sollia og Storfiskhytta er selvbetjente hytter og ligger langs Fjordruta, et nett av 13 hytter som Kristiansund og Nordmøre Turistforening har etablert rundt Vinjefjorden.

Artikkelen fortsetter under bildet

LITE KRYPINN: Under det stupbratte Storhiller-fjellet står det i dag en jakthytte med tydelige spor etter eldre bygninger. Hytta ligger kun en liten avstikker fra stien og er verd et besøk (ikke merket av på kartet).
LITE KRYPINN: Under det stupbratte Storhiller-fjellet står det i dag en jakthytte med tydelige spor etter eldre bygninger. Hytta ligger kun en liten avstikker fra stien og er verd et besøk (ikke merket av på kartet). Foto: Odd Inge Worsøe

HJELMELANDSHEIANE: På gamle stier

Denne turen går rundt Nilsebuvatnet i Hjelmelandsheiane. I dette området har det vandret folk i uminnelige tider. Funn av gjenstander fra steinalderen tyder på at reinjegere holdt til her for 7000 år siden. Fra Nilsebudammen går turen på lettgått sti til Stakken. Herfra følger man den gamle drifteveien forbi Dyragravvatnet og over Kannekleiv, et smalt parti mellom to tjern hvor buskapen måtte gå på rekke og enkelt kunne bli «kannet» (talt). Stien svinger bratt opp og over fjellet før det bærer like bratt ned til Nilsebuvatnet. En skulle ikke tro det var mulig for folk og fe å ta seg ned fjellsiden, men drifteveien følger en skråhylle i berget før det flater ut og en er framme ved Nilsebu. Ved hytta er det to fiskerike elver, til glede for de mange fiskeentusiastene som oppsøker stedet. Siste etappe byr på både bratt opp- og nedstigning tilbake til utgangspunktet ved Nilsebudammen. 

RUTE: Nilsebudammen–StakkenNilsebu–Nilsebudammen
LENGDE PÅ ETAPPENE: 1–3 timer
ANTALL TURDAGER: 3
ADKOMST: Båt fra Stavanger til Lysebotn, taxi til Nilsebudammen. Retur samme vei.
VANSKELIGHETSGRAD: Middels
KART: Turkart 1:50 000 Hjelmelandsheiane fra Nordeca
VERDT Å MERKE SEG: Ved Nilsebu blir de steile fjellveggene og grunne hølene oppvarmet av sollyset slik at fisken stortrives.

  

Annonse

Skrevet av Elizabeth Schei 9. august 2017