Den første telturen

TELTKOS: Bilnære teltplasser med stor utsikt er lett å finne. Her sjekker 11 måneder gamle Ingeborg ut Eidsbugarden.
TELTKOS: Bilnære teltplasser med stor utsikt er lett å finne. Her sjekker 11 måneder gamle Ingeborg ut Eidsbugarden.

Midt i juli herjer et ekte skybrudd over Eidsbugarden i Jotunheimen. Et sånt skybrudd du helst ikke vil være til fjells i. Særlig ikke med en baby.

TEKST OG FOTO: HALLGRIM ROGN.
​​​​​​​DNTs ÅRBOK 2016 «PÅ TUR MED FAMILIEN»

Teltet er oppe. Posene rullet ut og og Ingebjørg på 11 måneder er i storslag inne i teltet. I det ene øyeblikket er det teltduken. I det neste konfirmasjonssoveposen til pappa. Så får liggeunderlag og vannflaske gjennomgå før den virkelig store attraksjonen i teltet åpenbarer seg – midtstanga. Den er helt perfekt for ei lita jente som nettopp har lært seg kunsten å stå.

– Jeg tror dette kan gå bra, slår mor Emma fornøyd fast etter de første hektiske minuttene i teltet.

På tross av minimalt med forberedelser og litt høye skuldre. Vi har nemlig gjort det enkelt. Fylt bilen, kjørt til fjells og slått opp teltet fire og en halv meter fra venstre bakhjul. Teltet ble brukt en gang i fjor. Resten av utstyret har også vært på tur før. Bare ikke med Ingebjørg. Derfor de høye skuldrene.

Artikkelen fortsetter under bildet

LEK I LYNGEN: Et livlig Eidsbugarden er bakteppet for Ingebjørgs aller første telttur.
LEK I LYNGEN: Et livlig Eidsbugarden er bakteppet for Ingebjørgs aller første telttur.

Bilnær høyfjellstelting

I ukevis har vi proklamert at det er tid for «prøvetelting» i hagen, noe det selvsagt  aldri ble tid til. Det er rart hvor lett det er å legge ungen i vante omgivelser i senga, selv om det strengt tatt ikke tar  særlig lang tid å sette opp et telt i hagen.

Vi ante derfor ikke helt hva vi gikk til da nesa ble pekt oppover mot Eidsbugarden. Ikke bare skulle det bli første telttur for Ingebjørg, hun skulle også debutere som festivaldeltaker – en Vinjerocker på 11 måneder.

Nå var altså teltet oppe og Ingebjørg fornøyd. Og akkurat idet alle teltlivets gleder er testet både fire og fem ganger, kommer oppholdsværet og redder oss fra dårlig stemning. Vogna kommer ut av bilen, en av de andre luksusene ved bilnær høyfjellstelting, og Ingebjørg ruller ned på sin første festival.

– Hvem trenger «Fantorangen» når man har Jotunheimen og Bygdin? spør Emma retorisk idet siste skje med grøt enkelt finner veien inn i Ingebjørgs munn.

Lettere enn vi trodde

Hun som ellers kan være riktig så motvillig til å spise kveldsgrøten uten litt distraksjon, er nå helt oppslukt av fjell, vann og fjerne lyder fra festivalområdet nede ved Bygdin. Så tar det også litt lenger tid å få roet henne ned i teltet enn det gjør på barnerommet. Det er rimelig lyst i et fjelltelt klokka sju om kvelden. Omgivelsene er nye. Og både fjelluft og festivalfolk har gjort sitt til å gire henne opp.

Men hun sovner.

– Dette gikk jo faktisk bedre enn hjemme, konstaterer jeg neste morgen.

Riktig nok har hun våknet to ganger for pupp i løpet av natta. Men hjemme skjer det samme gjerne tre ganger. Pluss at hun har lagt til en deilig halvtime ekstra sovetid på morgenen. Vi er enige om å bli ett døgn til i fjellet.

 Artikkelen fortsetter under bildet.

PRAKTISK: Gjør det enklest mulig. Klemmeposer, grøt og pupp/ flaske er lite grisete babymat og funker perfekt i telt.
PRAKTISK: Gjør det enklest mulig. Klemmeposer, grøt og pupp/ flaske er lite grisete babymat og funker perfekt i telt.

Kanelbolle, kaffe og krabbing 

– Loftet på Fondsbu ble redningen, forteller Emma idet jeg kommer tilbake fra en liten fisketur.

Det er nemlig vått i terrenget og noe begrensede bevegelsesmuligheter utendørs for ei som bare krabber. Like fullt er det et minimum av energi som MÅ brukes opp i løpet av dagen.

–Det er heller ikke feil med en kaffekopp og en av Fondsbus smått berømte kanelboller mens vesla herjer rundt på et nytt gulv, kan Emma opplyse om.

Jeg tar over stafettpinnen og tar med meg Ingebjørg opp til en av hyttene rundt Eidsbugarden. Der holder en gammel kollega hus med en sønn som bare er ett par måneder eldre enn Ingebjørg. Her blir resten av dagens energi brukt opp til å bli kjent med hverandre og samtidig utforske enda et nytt gulv. Luksus!

Feriefølelsen, endelig 

Det fungerer ikke sånn på telttur at en tar natta mens den andre tar morgenen. Når Ingebjørg våkner, starter dagen. Punktum. Fra da av går det slag i slag.

En står for underholdning, mens den andre fikser grøt på primusen. En har Ingebjørg på fanget, mens den andre mater. En skifter bleie og en passer på å holde ungen i såpass godt humør at hun synes det er OK å ligge på rygg (man vil tross alt ikke risikere for store ulykker i et telt).

– Men da er det vel også sånn at når Ingebjørg legger seg, så kan vi legge oss nedpå igjen? prøver jeg meg.

Etter en tur innom festivalen kvelden i forveien mens mor og baby hang ut i teltet, begynner søvnunderskuddet å melde seg. Noen minutter senere sovner Ingebjørg i vogna. Telefonen er i flymodus. En liten trekk sørger for akkurat passe temperatur i teltet. Far sovner i teltet. Mor sovner med ansiktet i ei bok på liggeunderlaget utenfor.

Vi er så absolutt mer på telttur enn på festival, og for første gang denne sommeren kommer denne «akk» så ettertraktede feriefølelsen. Det måtte en telttur til.

Artikkelen fortsetter under bildet

FERIEFØLELSEN: Det viste seg å være mye mindre styr og stress enn vi trodde å ta med Ingebjørg på telttur. Anbefales!
FERIEFØLELSEN: Det viste seg å være mye mindre styr og stress enn vi trodde å ta med Ingebjørg på telttur. Anbefales!

FAMILIENS TIPS:

❱❱ Det er mange fine teltplasser i Fjell-Norge tett innpå bilvei. Dropp den lange gåturen og fokuser på leirlivet.

❱❱ Bortsett fra et eventuelt ekstra liggeunderlag til babyen, trenger du ikke handle nytt utstyr.

❱❱ Det er lov å gjøre det enklest mulig på matfronten: Klemmeposer, grøt og pupp/flaske er kjapp og lite griste babymat. En god thermokopp holder morgengrøten varm såpass lenge at den også kan brukes som «midtpådagen-grøt». 

❱❱ Er du usikker på utstyr eller baby; legg inn en natt med hagetelting før dere drar på tur.

❱❱ Bo gjerne i nærheten av en turisthytte eller et annet tørt sted: Et gulv å leke på kan være redningen i langvarig regnvær.

Annonse