Nybegynnere på tur

MER KUNNSKAP: Deltakerne på ferskingkurs lytter interessert til kursleder Halvor Hagen der trygghet står i fokus.
MER KUNNSKAP: Deltakerne på ferskingkurs lytter interessert til kursleder Halvor Hagen der trygghet står i fokus.

Friluftsliv trenger ikke være kaldt og komplisert. På ferskingkurs handler det om naturgleden, om bålturen i skogen bak huset og om søndagsturen til et vann i nærheten.

TEKST OG FOTO: Ida Eri Sørbye. Fjell og Vidde 2/2017

Ti minutter opp den bratte bakken fra Ammerud T-banestasjon ligger Vesletjern. Et sånt fint lite vann rett i nærheten av der noen bor, og et naturlig startpunkt for turer lenger innover i marka. Denne helgen skal Vesletjern være utgangspunktet for DNT Oslo og Omegns ferskingkurs. For ferskinger som vil lære mer om hverdagsturene. De det er god plass til hver eneste helg om du vil.

I en skråning under en presenning sitter ferskingene og ser ned mot kursholderne Halvor Hagen og Morten Johansen.

– Vi jobber med friluftsliv og har guidet gjennom Nordvestpassasjen, og på padleturer i Canadas villmark. Friluftslivet er allikevel like gjerne det å komme seg ut en ettermiddag med barna, sier Halvor.

De fleste av deltakerne har vært på tur før. De fleste vet noe, men ikke nok. De vil lære mer for å bli inspirert til å komme seg ut, føle seg tryggere og kunne gi kunnskapen videre til barna.

– Friluftsliv er avkobling for meg, så jeg vil få inspirasjon til å komme meg ut igjen nå som ungene er store og ute av huset, sier Tor Erik Berg.

– Jeg vil gjerne lære om kart og kompass, sier Julie Haugsvold.​​​​​​​

Artikkelen fortsetter under bildet

KLÆR OG UTSTYR: Deltakerne lærer mye om bekledning på korte og lange turer, og hva som må være med i sekken.
KLÆR OG UTSTYR: Deltakerne lærer mye om bekledning på korte og lange turer, og hva som må være med i sekken.

VIP-TILGANG TIL NATUREN

 Halvor deler ut et lite kort om Allemannsretten.

– Hvis du tar hensyn til hvor du går, så kan du ferdes så å si overalt i norsk natur. Dere har rett og slett VIP-tilgang til de beste sitte- og hvileplassene i den norske fjellheimen!

Daniella Toledo rekker opp hånden.

– Hva er VIP sitte- og hvileplasser? Er det noe spesielt man kan få?

Daniella har flyttet fra Brasil til Norge med jobben og ser spørrende rundt seg.

– Nei, det er bare en måte å si at du har en lovbestemt rett til å gå nesten hvor du vil i Norge, sier Halvor.

Isen er brutt og latteren brer seg. Morten forteller om DNT-systemet, om hyttene og de 20 000 kilometerne med sti, og om hvordan de kan finne veien ut dit. Han forteller om hvordan de kan ta ut kompasskurs for å finne retningen.

Alle følger intenst med når han forklarer, og nikker, dette virker jo enkelt nok. De får utdelt et kart og et kompass hver, og det er tid for å sette den første teorien ut i praksis. Elisabeth Bjørge setter kompasset mot kartet, vrir det rundt, og ser oppgitt opp på Morten. Han forklarer villig vekk det hele en gang til.

Artikkelen fortsetter under bildet

NAVIGERING: Etter å ha lært om kart og kompass i teorien, skal Julie Haugsvold og Tor-Erik Berg finne frem til ulike punkt på stien. Kursleder Morten Johansen (midten) står klar til å hjelpe når kartet ikke stemmer med terrenget.
NAVIGERING: Etter å ha lært om kart og kompass i teorien, skal Julie Haugsvold og Tor-Erik Berg finne frem til ulike punkt på stien. Kursleder Morten Johansen (midten) står klar til å hjelpe når kartet ikke stemmer med terrenget.

FELTARBEID

På den blåmerkede stien inne i skogen skal kunnskapene testes, en etter en får de ansvar for å navigere til et nytt punkt på kartet. Julie starter, og skal finne første punkt. Ved neste stiskille har hun kommet frem, og Daniella tar over. Hun går fremst i rekken mens hun studerer kartet nøye.

– Det er lurt å peile etter punkt i terrenget, et stikryss eller et vann, sier Morten. – Og husk at ingen blir verdensmestre på en dag, trening er det som skal til for å bli bedre.

Kart og kompass blir nok med i sekken fremover. Halvor går igjennom utstyret som alltid bør være med på dagsturen.

– En dagstursekk på 40 liter passer godt til markaturer. Det er lurt å ta med litt ekstra klær, sitteunderlag, mat og drikke, sier Halvor.

– Kniv og noe å fyre opp med kan også være fint for kosens skyld. Ta alltid med en liten førstehjelpspakke og dopapir i en ziplock-pose!

Etter mange timer i friskluft og med hodet fullt av ny kunnskap og lure triks, avrundes dagen ved Vesletjern. I morgen skal det lages mat på bål, og ingen trenger å ta med seg matpakke.

Artikkelen fortsetter under bildet

Kart og kompass skal alltid være med og brukes når du er på tur.
Kart og kompass skal alltid være med og brukes når du er på tur.

MAT I DET FRI

Søndag morgen, med en sol som aldri får bestemt seg, møtes deltakerne ved bålplassen på den andre siden av Vesletjern. På et bord står brennere og stormkjøkken klare. Morten viser frem hvordan de tennes og slukkes. Elisabeth og Harald Åker sitter bøyd over en gassbrenner, og Elisabeth tenner på.

– Så enkelt dette var da, utbryter hun.

I dag skal det handle om mat, tilberedning, og ikke minst om bålkosen.

– Bål er jo noe av det koseligste med å være på tur. Kanskje vi er genetisk kodet til å få en ro i sjela når vi titter inn i flammene, sier Halvor.

Ved vannkanten ligger det en godkjent bålplass av sement. Alle får utdelt ved og redskaper til å lage hvert sitt bål. Konsentrasjonen er dyp under forberedelsene, og snart slår de første gnistene. Elisabeth får fyr på bålet etter et par forsøk. Hun slår hendene sammen og smiler.

– Jeg er imponert over meg selv, jeg!

På menyen står appelsinkake, pinnebrød, tortilla og banan med sjokolade. Appelsinene får skåret av et lite lokk, før all innmaten skrapes nøye ut og spises opp. Den tomme appelsinen fylles med sjokoladekakerøre, lokkes settes på igjen, og den legges på bålet pakket inn i aluminiumsfolie. Femten minutter senere er appelsinkaken klar. 

Stella og Max Åker har utnevnt seg selv til matjury. De gir følgende terningkast til menyen:

  • ​​​​​​​Pinnebrød: 5
  • Banan med sjokolade: 5
  • Tortilla: 6
  • Appelsinkake: 4

– Appelsinkaken har litt sånn voksensmak, forklarer Max.

Stella Åker lærer hvor viktig det er å spise godt på tur.
Stella Åker lærer hvor viktig det er å spise godt på tur.
Max og Tone Åker lærer å sette kompasskurs.
Max og Tone Åker lærer å sette kompasskurs.

Ferskingkurs

❱❱ På ferskingkurs med DNT lærer deltakerne det grunnleggende som skal til for å komme seg ut på tur i nærmiljøet. Kurset går over to dager og passer for deg som aldri har vært på tur før, eller som har vært litt på tur tidligere.

❱❱ På kurset lærer du om allemannsretten, DNTs hyttesystem, orientering med kart og kompass, bekledning og utstyr, og matlaging på bål.

❱❱ Kursholderne er erfarne friluftsfolk som avpasser kurset til hver enkelt deltaker. De deler gjerne sine egne gode tips og triks til turen med deltakerne.

❱❱ Lyst til å ta kurset? Se dnt.no/aktiviteter, søk etter ferskingkurs.

Turer og aktiviteter

Lokale medlemsforeninger, turlag og turgrupper over hele landet arrangerer hvert år flere tusen aktiviteter og fellesturer med turleder. Bli medlem i DNT og støtt arbeidet eller finn tur her. 

Kurs og utdanning

DNT er Norges største arrangør av kurs innen klatring, bre og fjellsport. Vi har også egne turlederkurs og egen instruktørutdanning. Les mer.