Vinterferiens høydepunkt

ALLE ER MED: Utenfor Gjevilvasshytta i Trollheimen er det høyt tempo og stor aktivitet når tre generasjoner anlegger hoppbakke.
ALLE ER MED: Utenfor Gjevilvasshytta i Trollheimen er det høyt tempo og stor aktivitet når tre generasjoner anlegger hoppbakke. Foto: Julie Maske

Når vinterferien nærmer seg for familien Angell-Petersen, er det mange som gleder seg. Da møtes tre generasjoner på Gjevilvasshytta for lange skiturer, hoppkonkurranse og kortspill. 

Tekst og foto: Julie Maske. DNTs årbok 2016

– Mormor, se på meg! En vinterkledd femåring står på toppen av ovarennet og gjør seg klar. Bakken er hardtrampet, kronet med et halvannet meter høyt hopp og et unnarenn med dype groper. Konkurransen om det mest spektakulære og lengste hoppet går mellom rødkinnete barn i alderen to til femten år.

Det er vinterferie i Trøndelag, og Gjevilvasshytta er storstue for lek og moro. Her har familien Angell-Petersen fra Trondheim tilbrakt vinterferiene sine 25 ganger i løpet av de siste 29 årene.

– Kom igjen, jeg ser deg, roper mormor Ingerid og vinker med vottene.

VILLE HA TURFØLGE

– Det hele startet da Trondhjem Turistforening åpnet for fast opphold på Gjevilvasshytta i vinterferien. Etter at vennefamilier hadde prøvd ut og skrøt av opplegget, slo vi oss med vinteren 1987, forteller Tore Angell-Petersen, i dag bestefar til fem av ungene i bakkene innerst i Gjevilvassdalen.

Da dro tre familier med til sammen åtte unger til fjells, hvor turistforeningens storstue bød på deilig frokost, treretters middag og mer enn nok sengeplasser.

Alle likte å være ute både vinter og sommer, men vi hadde ikke feriert sammen på denne måten før. Som foreldre var vi opptatt av å overføre tur- og friluftsgleden til barna våre, og dette var en fin ramme for fellesskap og skiglede, forteller han.

Les også: Aktiv vinterferie med DNT

Med unger fra 4 til 14 år var ønsker og aksjonsradius nokså forskjellig, så de syntes det var fint å ha muligheten for å dele seg i grupper med ulike aktiviteter for dagen.

– Litt egeninteresse lå vel også bak, opplegget åpnet jo for langturer for de voksne og de eldste barna. I løpet av ferien fikk dermed alle oppleve både fine skiturer og gleden av å base og leke i snøen, fortsetter han. 

STILRENT: Tunga rett i munnen, bred beinstilling og friskt mot hører med når gutta konkurrerer i skihopp.
STILRENT: Tunga rett i munnen, bred beinstilling og friskt mot hører med når gutta konkurrerer i skihopp.

OVER GENERASJONSKLØFTEN

For Angell-Petersen-ungene ble det starten på en tradisjon de har overført til sine egne barn.

– En ting er å dra til fjells med mamma og pappa, men å legge av gårde med en annen familie som til og med har barn i samme alder. Det er jo skikkelig høytid og ferie samtidig, sier Solveig Angell-Petersen.

Hun var fire år da hun hadde sin første tur til Gjevilvasshytta. Nå er hun der sammen med ektefellen og sønnen. Dessuten er broren og søsteren med, sammen med ektefeller og 4 barn.

Flere vennefamilier med unger har også slått følge. – Vi har hengt oss på Angell-Petersen i et par vinterferier, og kan underskrive på stor suksess hos hele familien, sier Leif Rune Hellevik.

– Å bare være kjernefamilie på tur kan være tøft, med forhandlinger og kompromisser. Med mange turkamerater i alle aldre er det en helt annen motivasjon for å komme seg ut, legger han til.

Les også: Finn ditt vinterferieparadis

For familien Angell-Petersen skapte vinterferieturene unike bånd.

– Å komme tilbake til det samme stedet år etter år ga oss gode minner fra barndommen. Så gode at vi ønsker å gi det videre til våre barn. Fortsatt kan jeg huske fornemmelsen av å parkere bilen nede ved Osen og gå inn hit i skumringstimen. Vi visste nøyaktig hva som var halvveis og når vi kunne juble fordi det bare var noen hundre meter igjen, forteller Solveig. 

HØYT HENGER DE: Når foreldrene ta pause og drikker bålkaffe, tar det ikke lang tid før Erlend på 6 år og de andre ungene samles i naturens eget klatrestativ – ei gammel fjellbjørk.
HØYT HENGER DE: Når foreldrene ta pause og drikker bålkaffe, tar det ikke lang tid før Erlend på 6 år og de andre ungene samles i naturens eget klatrestativ – ei gammel fjellbjørk.

EKTE KVALITETSTID

De første årene, da noen av barna var små, gikk turene med de yngste til lune steder i nærheten av Gjevilvasshytta. Her etablerte de basecamp for dagen, og akte, hoppet, laget bål og grillet pølser.

Akkurat slik de yngste barna, besteforeldrene og en håndfull voksne gjør denne dagen. I samlet tropp har de gått i yngstemannstempo helt til basecamp-plassen, der det er trær å klatre i og en god bålplass:

– Hovedpoenget er at alle skal ha en fin opplevelse når de er ute, sier Ingerid. Hun koker kaffe og ser til at det er pølsepinner til hele flokken.

– Hvor mye tid har du til å være bestemor?

– Ungene er ikke så opptatt av å være bare sammen med oss, og det er heller ikke poenget. Vi skaper noen gode minner, en bit av familiehistorien, her i snø-bakkene. Tilbake på Gjevilvasshytta blir det noen runder med kort. Jeg syns dette er ekte kvalitetstid.

Les også: Fem fine fellesturer på høyfjellet

VIKTIG MED TRADISJONER

I snøfonna bygges det snøhule. I et tre er det om å gjøre å komme høyest og finne balanse ytterst på en av greinene. Bestefar skifter våt ulltrøye til tørt innerst og dunjakke ytterst.

– Tempoet blir litt saktere enn om vi skulle ha vært alene, men du verden så trivelig, sier Tore.

– Ja, og så handler det om tradisjoner. Gjentakelsens kunst. Når vinterferien nærmet seg for våre barn, var alltid spørsmålet: Vi skal til Gjevilvasshytta i år også, ikke sant? De ville tilbake til det de kjente. Nå ringer barnebarna og spør om det samme. Det er her vi møtes i vinterferien, ikke på familiehytta i Selbu, forteller Ingerid.

– Hva gjør det med dere som familie?

– Jeg tror dette har vært veldig viktig for samholdet og familiefortellingen.

– Mange sliter med å få ungene på tur i tenårene. Hva skjedde med deres barn?

– Vi trodde de kom til å si nei til tur, men selv om det av og til var en utfordring å få dem med på turer ellers, så ville de gjerne være med til Gjevilvasshytta.

ENDELIG TILBAKE: Tore Angell-Petersen tar imot datteren Mari og barnebarnet Jonas etter en lengre skitur enn planlagt
ENDELIG TILBAKE: Tore Angell-Petersen tar imot datteren Mari og barnebarnet Jonas etter en lengre skitur enn planlagt

ROLLEMODELLER

Tradisjonen til familien Angell-Petersen blir plukket opp av venner og kjente. Samtidig med dem på Gjevilvasshytta er en nabofamilie fra Trondheim.

Besteforeldrene Sigmund og Aase Sørgjerd har i flere år invitert med seg barnebarnet Mathias Blom Sørgjerde, nå 14 år, på fjelltur.

– For oss er det vinterens høydepunkt. Å ha Mathias for seg selv er så hyggelig, sier Sigmund.

Jeg liker å være på tur og borte fra lillesøster, mamma og pappa, sier Mathias og ler.

– Vi legger opp dagene på Mathias’ premisser, og storkoser oss enten det er på korte skiturer, i peisestua eller under måltidene, sier Sigmund.

DOBBEL TURGLEDE

❱❱ Gjør det! Finn en familie å dele turgleden med. Om du ønsker deg nye bekjentskaper er Barnas turlag en fin arena.

❱❱ Familiene må ha samme turinteresse og like å gå med andres barn på tur.

❱❱ Legg opp flere aktiviteter på en dag, og la barna velge hvem de vil være sammen med

Klar for vinterferie?

Sjekk ut våre vinterferiehytter eller bli med på ett av våre mange arrangementer i vinterferien!

Se også alle DNTs andre fellesturer og kurs. Eller finn turtips på hele Norges turplanlegger ut.no.

Annonse

Skrevet av Elizabeth Schei 14. februar 2017